Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

De la a treia forţă la a treia cale

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“A treia forţă” nu este un concept nou. De-a lungul timpului  au apărut formaţiuni politice care s-au catalogat ca atare. Când Teodor Meleşcanu înfiinţa ApR sau două mici partide liberale se aliau s-a mers şi mai departe vorbindu-se despre “a treia cale”. Distanţa de la “a treia forţă“, admiţând că a existat vreodată, la “a treia cale” este lungă. În fond a treia forţă nu este altceva decât un partid care se clasează pe locul trei în urma unor alegeri.

“A treia cale” este o alternativă la cele două partide mari, o forţă politică nouă care propune soluţii noi la probleme vechi, nerezolvate. Chiar în această perioadă avem, fără să recunoaştem, un guvern care reprezintă o variantă nouă, separată de programele celor două partide mari. Programul cabinetului Cioloş ar trebui să fie altceva decât pot propune PSD şi PNL.

Dar până să reprezinte cu adevărat o cale nouă mai este de lucru. Iar timpul se scurge repede. Alegerile bat la uşă. Din toamnă vom avea o altă configuraţie politică. În viitoarea configuraţie Traian Băsescu îşi propune să facă din PMP a treia forţă politică din ţară. Concurenţa pentru locul trei este mare. ALDE, PMP, UDMR şi Uniunea Salvaţi România râvnesc la locul trei, astfel încât formarea majorităţii parlamentare să depindă de el.

Pentru a deveni balamaua principală nu este destul să spui că vrei. Mai sunt în joc şi alegătorii. De ce ar vota oamenii un partid ca PMP fuzionat cu UNPR? Dar ALDE? Ce pot aduce nou doi lideri în vogă după alegerile din2004, deci de acum 12 ani? În mod normal nici n-ar trebui să existe. Locul lui Băsescu ar trebui să fie în partidul pe care l-a condus în câteva bătălii soldate cu câteva victorii semnificative, iar locul lui Tăriceanu în PNL, adică în partidul pe care l-a condus.

În mod sigur, mulţi cetăţeni se întreabă ce vor aceşti foşti lideri? Au condus România. Şi nu prea bine. Câtă vreme se aflau la putere au arătat tot ce pot. Tăriceanu ca prim ministru  într-o perioadă de explozie economică a reuşit un deficit de 6,5%, iar Traian Băsescu îşi poate asuma responsabilitatea pentru devalizarea bugetului de stat în mod sistematic. Retrocedările de sute de milioane de euro s-au derulat în mandatul său.

În mandatele sale nu s-au construit autostrăzile. A declanşat lupta împotriva corupţiei, dar în mandatele sale s-a generalizat corupţia. Astfel de politicieni nu pot oferi nicio garanţie că revenind la putere pot oferi soluţii noi la problemele pe care le-au generat ei înşişi. Nu putem şti însă cum gândesc alegătorii. Pentru o parte dintre ei, că sunt 5, 6, 7%, experienţa unor politicieni îi determină să voteze partidele pe care le conduc. Există şi o nostalgie de mai scurtă durată.

Unui partid nou, aşa cum este cel pe care îl înfiinţează Nicuşor Dan, nu îi poţi refuza dreptul de a se pretinde a fi a treia cale. Dar deocamdată înafara voturilor obţinte în Bucureşti USR nu pune nimic pe tavă. În Bucureşti a câştigat datorită campaniei împotriva construcţiei blocurilor în parcuri şi printre case. La nivel naţional trebuie, totuşi, să prezinte un program. Pentru că întârzie să vină, lideri precum Traian Băsescu îşi fac socoteala că partidului său i se cuvine un loc trei în competiţia electorală.

Ca aducător a celei de a treia cale a fost şi încă este socotit Klaus Iohannis. Nu mai are credibilitatea din primele luni ale mandatului. Nu se pot enumera problemele pe care le-a rezolvat până acum. Cel mai mare merit al său este impunerea unui guvern independent. Practic a scos înafara actului guvernării toate partidele. Deşi se spune că PNL plăteşte politic nerealizările guvernului, până la urmă cel ce va plăti politic este preşedintele. Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş sunt în acest moment exponenţii conceptului politic numit “a treia cale”. Păcat că nu se văd nici măcar germenii schimbării.

Abonează-te acum Online!