19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

De la a treia forţă la a treia cale

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“A treia forţă” nu este un concept nou. De-a lungul timpului  au apărut formaţiuni politice care s-au catalogat ca atare. Când Teodor Meleşcanu înfiinţa ApR sau două mici partide liberale se aliau s-a mers şi mai departe vorbindu-se despre “a treia cale”. Distanţa de la “a treia forţă“, admiţând că a existat vreodată, la “a treia cale” este lungă. În fond a treia forţă nu este altceva decât un partid care se clasează pe locul trei în urma unor alegeri.

“A treia cale” este o alternativă la cele două partide mari, o forţă politică nouă care propune soluţii noi la probleme vechi, nerezolvate. Chiar în această perioadă avem, fără să recunoaştem, un guvern care reprezintă o variantă nouă, separată de programele celor două partide mari. Programul cabinetului Cioloş ar trebui să fie altceva decât pot propune PSD şi PNL.

Dar până să reprezinte cu adevărat o cale nouă mai este de lucru. Iar timpul se scurge repede. Alegerile bat la uşă. Din toamnă vom avea o altă configuraţie politică. În viitoarea configuraţie Traian Băsescu îşi propune să facă din PMP a treia forţă politică din ţară. Concurenţa pentru locul trei este mare. ALDE, PMP, UDMR şi Uniunea Salvaţi România râvnesc la locul trei, astfel încât formarea majorităţii parlamentare să depindă de el.

Pentru a deveni balamaua principală nu este destul să spui că vrei. Mai sunt în joc şi alegătorii. De ce ar vota oamenii un partid ca PMP fuzionat cu UNPR? Dar ALDE? Ce pot aduce nou doi lideri în vogă după alegerile din2004, deci de acum 12 ani? În mod normal nici n-ar trebui să existe. Locul lui Băsescu ar trebui să fie în partidul pe care l-a condus în câteva bătălii soldate cu câteva victorii semnificative, iar locul lui Tăriceanu în PNL, adică în partidul pe care l-a condus.

În mod sigur, mulţi cetăţeni se întreabă ce vor aceşti foşti lideri? Au condus România. Şi nu prea bine. Câtă vreme se aflau la putere au arătat tot ce pot. Tăriceanu ca prim ministru  într-o perioadă de explozie economică a reuşit un deficit de 6,5%, iar Traian Băsescu îşi poate asuma responsabilitatea pentru devalizarea bugetului de stat în mod sistematic. Retrocedările de sute de milioane de euro s-au derulat în mandatul său.

În mandatele sale nu s-au construit autostrăzile. A declanşat lupta împotriva corupţiei, dar în mandatele sale s-a generalizat corupţia. Astfel de politicieni nu pot oferi nicio garanţie că revenind la putere pot oferi soluţii noi la problemele pe care le-au generat ei înşişi. Nu putem şti însă cum gândesc alegătorii. Pentru o parte dintre ei, că sunt 5, 6, 7%, experienţa unor politicieni îi determină să voteze partidele pe care le conduc. Există şi o nostalgie de mai scurtă durată.

Unui partid nou, aşa cum este cel pe care îl înfiinţează Nicuşor Dan, nu îi poţi refuza dreptul de a se pretinde a fi a treia cale. Dar deocamdată înafara voturilor obţinte în Bucureşti USR nu pune nimic pe tavă. În Bucureşti a câştigat datorită campaniei împotriva construcţiei blocurilor în parcuri şi printre case. La nivel naţional trebuie, totuşi, să prezinte un program. Pentru că întârzie să vină, lideri precum Traian Băsescu îşi fac socoteala că partidului său i se cuvine un loc trei în competiţia electorală.

Ca aducător a celei de a treia cale a fost şi încă este socotit Klaus Iohannis. Nu mai are credibilitatea din primele luni ale mandatului. Nu se pot enumera problemele pe care le-a rezolvat până acum. Cel mai mare merit al său este impunerea unui guvern independent. Practic a scos înafara actului guvernării toate partidele. Deşi se spune că PNL plăteşte politic nerealizările guvernului, până la urmă cel ce va plăti politic este preşedintele. Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş sunt în acest moment exponenţii conceptului politic numit “a treia cale”. Păcat că nu se văd nici măcar germenii schimbării.

Abonează-te acum Online!