Image 1
Image 2

De la 1 aprilie, preturile analizelor in laboratoarele DSP au fost majorate

Sigla Informatia Zilei
Din ordinul Ministerului Sanatatii, pretul analizelor in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica sunt mai scumpe decat in laboratoarele private
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


 Persoanele care doresc sa-si faca analizele la un laborator de stat, trebuie sa stie ca vor plati mai multi bani decat pana acum. Din ordinul Ministerului Sanatatii, pretul analizelor in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica sunt mai scumpe decat in laboratoarele private, inregistrand o crestere in medie cu 30 la suta. Noile tarife au intrat in vigoare de la 1 aprilie.

In opinia reprezentantilor DSP Satu Mare noile tarife vor duce la o adresabilitate mai scazuta din partea populatiei tinand cont ca, de obicei, fiecare persoana care are nevoie de investigatii de laborator merge acolo unde pretul este cel mai mic. Pana la intrarea in vigoare a noilor preturi, analizele in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica se incadrau intre 10 si 22 de lei. In momentul de fata tarifele acestora sunt cuprinse intre 13 si 35 de lei.

Practic pretul unor analize aproape s-a dublat, in timp ce altele au suferit o majorare de 10%-30%. De exemplu, pentru o coprocultura care inainte era 22 de lei, acum se plateste 35 de lei, iar pentru un exudat faringian care era doar 13 lei, acum a ajuns sa coste 25 de lei, adica aproape dublu. Testul Elisa, pentru depistarea HIV se scumpeste de la 27 la 30 de lei.  O parte din investigatiile de laborator vor ramane cu preturile nemodificate. Este si cazul testului VDRL, care va fi taxat in continuare cu 10 lei

Oficialii Ministerului Sanatatii au justificat luarea acestei decizii prin faptul ca timp de 5 ani de zile tarifele la analize nu au mai fost majorate, in timp ce costurile cu intretinerea aparaturii si achizitionarea reactivilor a crescut foarte mult.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

STRĂLUCEȘTE DE SĂNĂTATE

Metode simple de a proteja pielea de frig

Se știe că pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și că reprezintă aproximativ 16% din totalul greutății. Îndeplinește diferite roluri, precum cel de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor, dar și de reglare a temperaturii, în momentul în care suntem expuși fie la căldură excesivă, fie la frigul iernilor geroase.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now