Program ITV: 06:30 Fitness, cu Arnold Anzik 07:00 Fitness, cu Simona Niste 07:37 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlu: Lucrări prioritare în sectorul vegetal 08:30 Spiriduş Ghiduş 10:30Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Iulian Budău şi Tiberiu Vălean, titlu: Capcanele reţelelor de socializare 11:17 Credinţă şi umanitate în Parohia Ortodoxă Păuleşti 12:13 Educaţie, cu Vasile Nechita, invitaţi Gheorghe Munteanu şi Maria Bucsi, titlu: Drumeţiile unui profesor cu elevii săi 13:00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu şi Stela Cădar, titlu: Vasile Toma Adrian-raport la 1.040 de zile 14:00 Danţu la şură Soconzel 14:45 Teleshopping 15:00 Info magazin, cu Adriana Tivadar, invitaţi Erika Feleg şi Ciprian Astaloş, titlu: Misterele Egiptului Antic 15:41 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, retrospectiva săptămânii 17:12 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlu: Alergenii din produsele cosmetice 18:00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Rodica Haiduc, titlu: Ştim să protejăm mediul 18:30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Oana Tarţa 19:27 Vasile Lucaciu, partea 2 20:00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu şi Stela Cădar, titlu: Vasile Toma Adrian - raport la 1.040 de zile 21:09 Danţu la şură Soconzel

De la 1 aprilie, preturile analizelor in laboratoarele DSP au fost majorate

Scris de Mihaela Ghiţă, 05 aprilie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


 Persoanele care doresc sa-si faca analizele la un laborator de stat, trebuie sa stie ca vor plati mai multi bani decat pana acum. Din ordinul Ministerului Sanatatii, pretul analizelor in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica sunt mai scumpe decat in laboratoarele private, inregistrand o crestere in medie cu 30 la suta. Noile tarife au intrat in vigoare de la 1 aprilie.

In opinia reprezentantilor DSP Satu Mare noile tarife vor duce la o adresabilitate mai scazuta din partea populatiei tinand cont ca, de obicei, fiecare persoana care are nevoie de investigatii de laborator merge acolo unde pretul este cel mai mic. Pana la intrarea in vigoare a noilor preturi, analizele in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica se incadrau intre 10 si 22 de lei. In momentul de fata tarifele acestora sunt cuprinse intre 13 si 35 de lei.

Practic pretul unor analize aproape s-a dublat, in timp ce altele au suferit o majorare de 10%-30%. De exemplu, pentru o coprocultura care inainte era 22 de lei, acum se plateste 35 de lei, iar pentru un exudat faringian care era doar 13 lei, acum a ajuns sa coste 25 de lei, adica aproape dublu. Testul Elisa, pentru depistarea HIV se scumpeste de la 27 la 30 de lei.  O parte din investigatiile de laborator vor ramane cu preturile nemodificate. Este si cazul testului VDRL, care va fi taxat in continuare cu 10 lei

Oficialii Ministerului Sanatatii au justificat luarea acestei decizii prin faptul ca timp de 5 ani de zile tarifele la analize nu au mai fost majorate, in timp ce costurile cu intretinerea aparaturii si achizitionarea reactivilor a crescut foarte mult.

Abonează-te acum Online!
  1. Anca a spus: 25 ianuarie 2015, ora 00:21

    Dar, oare DSP-ul are si drept de evaluare a riscurilor pentru sanatate, in cazul afectarii angajatilor de catre un camp eletromagnetic?

Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.