Program ITV: 06.24 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Andreea Seleş 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Prinzinger Zsoka 08.00 Audienţe în direct, limba maghiară, cu Eva Laczko, invitaţi Butka Gergo şi Maskulik Csaba, titlul emisiunii: Mire eleg varosunk 2016-os koltegvetese? (La ce va fi suficient bugetul oraşului pe 2016?) 09.00 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Andreea Seleş 09.43 Panoramic Sportiv, cu Constantin Demian, titlul emisiunii: Preşedintele Dan Băbuţ prezintă situaţia Olimpiei 10.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia, titlul emisiunii: Istoria recentă a României, studiată opţional la liceu 11.25 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Panea, Vasile Ciocan şi Ştefan Ressler, titlul emisiunii: Principalele partide şi-au desemnat candidaţii la Primăria Satu Mare 13.00 Ştiri 13.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Ardelean - raport la 2.735 de zile 14.45 Teleshopping 15.05 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Mihaela Miszig 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Problema deşeurilor, perpetuată şi în 2016? 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat Vasile Dârle 17.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu, titlul emisiunii: Primele rezultate ale tratamentului fără interferon 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mersul economiei, cu Mihai Ghencean

De la 1 aprilie, preturile analizelor in laboratoarele DSP au fost majorate

Scris de Mihaela Ghiţă, 05 aprilie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


 Persoanele care doresc sa-si faca analizele la un laborator de stat, trebuie sa stie ca vor plati mai multi bani decat pana acum. Din ordinul Ministerului Sanatatii, pretul analizelor in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica sunt mai scumpe decat in laboratoarele private, inregistrand o crestere in medie cu 30 la suta. Noile tarife au intrat in vigoare de la 1 aprilie.

In opinia reprezentantilor DSP Satu Mare noile tarife vor duce la o adresabilitate mai scazuta din partea populatiei tinand cont ca, de obicei, fiecare persoana care are nevoie de investigatii de laborator merge acolo unde pretul este cel mai mic. Pana la intrarea in vigoare a noilor preturi, analizele in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica se incadrau intre 10 si 22 de lei. In momentul de fata tarifele acestora sunt cuprinse intre 13 si 35 de lei.

Practic pretul unor analize aproape s-a dublat, in timp ce altele au suferit o majorare de 10%-30%. De exemplu, pentru o coprocultura care inainte era 22 de lei, acum se plateste 35 de lei, iar pentru un exudat faringian care era doar 13 lei, acum a ajuns sa coste 25 de lei, adica aproape dublu. Testul Elisa, pentru depistarea HIV se scumpeste de la 27 la 30 de lei.  O parte din investigatiile de laborator vor ramane cu preturile nemodificate. Este si cazul testului VDRL, care va fi taxat in continuare cu 10 lei

Oficialii Ministerului Sanatatii au justificat luarea acestei decizii prin faptul ca timp de 5 ani de zile tarifele la analize nu au mai fost majorate, in timp ce costurile cu intretinerea aparaturii si achizitionarea reactivilor a crescut foarte mult.

Abonează-te acum Online!
  1. Anca a spus: 25 ianuarie 2015, ora 00:21

    Dar, oare DSP-ul are si drept de evaluare a riscurilor pentru sanatate, in cazul afectarii angajatilor de catre un camp eletromagnetic?

Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.