Program ITV: 07.00 Vasile Lucaciu – Documentar partea 2 07.35 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Ilona Ilyes - Prima Gym 08.05 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Subvenţiile echilibrează pierderile din zootehnie 08.55 Spiriduş Ghiduş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Dumitru Roman, Eva Laczko şi Tiberiu Vălean, titlul emisiunii: Cine nu doreşte ora de religie 11.16 Înnoirea parohiei greco-catolice din Odoreu 11.47 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină – Retrospectiva săptămânii 13.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu şi Stela Cădar, titlul emsiunii: Sucz Szabolcs- raport la 2455 zile 13.45 Suleyman Magnificul, documentar 14.00 Muzică populară, cu Ioana Vladimirescu, formaţia Bravo 14.56 Info magazin, cu Adriana Tivadar, invitat Horia Fedorca, titlu: Obiceiuri şi tradiţii de 1 martie 15.43 Balul codrenilor 16.26 Sport, baschet CSM - Rapid 17.30 Cultură, cu Mirela Filimon, invitat Vlad Mazilu, tiltlul emsiunii: Legea cauzei şi a efectului 18.16 Spiriduş Ghiduş 20.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu şi Stela Cădar, titlul emisiunii: Sucz Szabolcs - raport la 2455 zile 20.44 Calup etno popular 21.00 Info studio, cu avocatul Dan Mihai Şuta, invitat Marinela Gliga , titlul emisiunii: Convorbiri neconvenţionale

De la 1 aprilie, preturile analizelor in laboratoarele DSP au fost majorate

Scris de Mihaela Ghiţă, 05 aprilie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


 Persoanele care doresc sa-si faca analizele la un laborator de stat, trebuie sa stie ca vor plati mai multi bani decat pana acum. Din ordinul Ministerului Sanatatii, pretul analizelor in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica sunt mai scumpe decat in laboratoarele private, inregistrand o crestere in medie cu 30 la suta. Noile tarife au intrat in vigoare de la 1 aprilie.

In opinia reprezentantilor DSP Satu Mare noile tarife vor duce la o adresabilitate mai scazuta din partea populatiei tinand cont ca, de obicei, fiecare persoana care are nevoie de investigatii de laborator merge acolo unde pretul este cel mai mic. Pana la intrarea in vigoare a noilor preturi, analizele in laboratoarele Directiilor de Sanatate Publica se incadrau intre 10 si 22 de lei. In momentul de fata tarifele acestora sunt cuprinse intre 13 si 35 de lei.

Practic pretul unor analize aproape s-a dublat, in timp ce altele au suferit o majorare de 10%-30%. De exemplu, pentru o coprocultura care inainte era 22 de lei, acum se plateste 35 de lei, iar pentru un exudat faringian care era doar 13 lei, acum a ajuns sa coste 25 de lei, adica aproape dublu. Testul Elisa, pentru depistarea HIV se scumpeste de la 27 la 30 de lei.  O parte din investigatiile de laborator vor ramane cu preturile nemodificate. Este si cazul testului VDRL, care va fi taxat in continuare cu 10 lei

Oficialii Ministerului Sanatatii au justificat luarea acestei decizii prin faptul ca timp de 5 ani de zile tarifele la analize nu au mai fost majorate, in timp ce costurile cu intretinerea aparaturii si achizitionarea reactivilor a crescut foarte mult.

Abonează-te acum Online!
  1. Anca a spus: 25 ianuarie 2015, ora 00:21

    Dar, oare DSP-ul are si drept de evaluare a riscurilor pentru sanatate, in cazul afectarii angajatilor de catre un camp eletromagnetic?

Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.