De Florii, sătmărenii au sărbătorit rugându-se în biserici

Scris de Mihaela Ghiţă, 18 aprilie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În duminica a 6-a din Postul Sfintelor Paşti, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile sau Duminica Stâlpărilor (după denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost primit Iisus de către popor).

Bisericile din Satu Mare au fost şi de această dată împodobite în chip minunat de mulţimea mare de credincioşi care au venit să-l întâmpine în mod tainic pe Hristos. Cu toţii au luat în mâini ramuri de salcie sfinţite pe care ulterior le vor pune la icoane. Iată că după doi ani de restricţii datorate pandemiei, oamenii au putut să intre în biserici necondiţionaţi. Unii dintre ei, mai precauţi din fire, au folosit masca de protecţie pe tot parcursul slujbei. Fiind zi de mare praznic, la finalul liturghiei, credincioşii au fost miruiţi cu untdelemn sfinţit.

Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Oamenii au ascultat cu adâncă evlavie cuvântul de învăţătură prin care a fost rememorat momentul intrării Domnului în Ierusalim ca împărat “drept şi biruitor, smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”, ca împlinire a unei profeţii făcută înainte cu 400 de ani de venirea lui Mesia. Această duminică îi pregăteşte pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii, nu înainte însă de a trece prin zilele de tristeţe din Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor nu reprezintă doar o zi luminoasă prilejuită de intrarea Domnului în cetatea sfântă, ci şi începutul pătimirilor lui Iisus. El Se îndreaptă acum spre trădare, arestare, proces, batjocură, condamnare, răstignire, moarte. Însă, totodată, El Se îndreaptă spre înviere, spre biruinţa vieţii asupra morţii, în dorinţa de a-i reda omului posibilitatea de a se mântui. Domnul Hristos ne reaprinde speranţa dobândirii fericirii veşnice în viaţa de după moarte. El este Domnul Speranţei şi ne arată, prin pilda propriei vieţi pământeşti ca om, că în pofida încercărilor inerente vieţii avem datoria de a ne păstra vie speranţa deoarece drumul spre biruinţă trece, adesea, prin suferinţă.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi înviere. Un moment cu totul aparte este în Sfânta şi Marea vineri, zi aliturgică, când se săvârşeşte Denia Prohodului.

28 ani de Arhierie pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin

La Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare a fost marcată împlinirea a 28 de ani de la hirotonirea Preasfinţitului Părinte Iustin întru arhiereu.

“Aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darul sfânt şi ceresc al Arhieriei, căci, iată, se împlinesc 28 de ani de când, pe Muntele cel Sfânt de la Rohia, Dumnezeu ne-a chemat la slujire, Hristos ne-a încredinţat această jertfă şi slujirea Arhieriei prin chemarea făcută de Înaltpreasfinţitul Justinian şi alegerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.” a spus PS Timotei, arhiereu vicar al eparhiei.

În numele preoţilor şi credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul i-a urat întru mulţi ani şi păstorire lungă Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi i-a dăruit un coş cu flori.

Credincioşii din Hrip şi-au primit cu braţele deschise noul preot

Tot în această zi de Florii, Parohia Ortodoxă din Hrip a marcat un moment cu totul aparte prin instalarea noului preot, părintele, Radu Pop, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte, Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Din soborul de preoţi au făcut parte: secretarul Protopopiatului Ortodox Satu Mare, pr. Florin Orăşteanu, pr. Lucian Tompoş (care a păstorit până acum această comunitate) şi pr. Tiberiu Zăvoianu, preot misionar.

Părintele Orăşteanu a dat citire deciziei chiriarhale de numire a pr. Radu Pop, în calitate de paroh pe seama acestui sfânt lăcaş. Menţionăm că la data de 9 aprilie, Preasfinţitul Părinte, Timotei, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului l-a trecut în treapta preoţiei pe diaconul Radu Pop, eveniment ce a avut loc în Parohia Ortodoxă din localitatea Chechiş, Maramureş.

Peste 1,5 milioane  de români şi-au serbat onomastica

Nu în ultimul rând acest praznic a fost prilej de bucurie pentru cei peste 1,5 milioane de români care şi-au serbat onomastica.

De asemenea, cei care au ţinut post, au putut să mănânce peşte, fiind cea de-a doua sărbătoare cu dezlegare din Postul Mare.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. Momentul învierii lui Lazăr de către Iisus Hristos este simbol al învierii de obşte. Învierea lui Lazăr este invitaţia sau chemarea de a ieşi din moarte şi a intra în Viaţă, însă numai prin Hristos moartea este pe deplin învinsă.
Această sâmbătă este cunoscută în tradiţia populară şi sub denumirea de Moşii de Florii. Se fac pomeniri pentru cei decedaţi, fiind ziua care încheie Sărindarele, adică pomenirea morţilor făcută în fiecare sâmbată din Post Mare.

Slujitorii bisericii le-au reamintit credincioşilor programul de Săptămâna Mare, cu zilele în care vor mai avea posibilitatea să se spovedească. În acest scop, unele biserici vor fi deschise de la ora 6.00 dimineaţa, astfel încât şi cei care merg la serviciu să îşi poată mărturisi păcatele.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517