Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

De Crăciun, sătmărenii beau vin din Pericei, satul premierului Cioloş

Scris de Ioan Aniţaş, 26 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Podgorean din Pericei

Podgorean din Pericei

Podgorenii din satul sălăjean vând vin de casă în Piaţa Mare

Comuna Pericei din judeţul Sălaj a devenit cunoscută, chiar de notorietate, prin ceapa ceaclama, prin legumele rădăcinoase, iar mai nou fermierii se fac cunoscuţi prin ceea ce înseamnă vinuri hibride şi nobile. Iată că de o vreme, mai exact de aproape două luni, comuna Pericei este cunoscută mai bine şi prin faptul că în această unitate administrativă teritorială s-a născut premierul tehnocrat Dacian Cioloş, fost comisar european pe agricultură.

Din discuţiile cu o serie de sătmăreni am aflat că în săptămânile anterioare mai mulţi pogdoreni din Pericei au sosit în Satu Mare, în Piaţa nr. 1 de pe strada Martirilor Deportaţi, spre a-şi prezenta şi vinde vinurile de calitate obţinute pe terenurile calcaroase ale dealurilor sălăjene. Fără teama de a greşi, putem afirma că numeroşi sătmăreni vor consuma de Crăciun vinuri nobile şi hibride din comuna Pericei, achiziţionate deja. Ca fapt divers, vă informăm că înainte de Anul Nou, probabil în zilele de 30 şi 31 decembrie, podgorenii din Pericei vor reveni la Satu Mare cu vinuri.

Tradiţie în viticultură şi legumicultură

Comuna Pericei din judeţul Sălaj este o aşezare multietnică, ce are puţin peste 4.000 de locuitori. Populaţia majoritară – 56,5% – o reprezintă maghiarii, 34,87% sunt români, 6,37% romi ş.a. Se vorbeşte despre oameni gospodari, care s-au făcut cunoscuţi în ţară prin rezultatele deosebite obţinute în cultivarea cepei ceaclama. Cei care au consumat aşa ceva ştiu cu siguranţă despre ce vorbim. Nu este lipsit de importanţă nici faptul că în satele aparţinătoare comunei este evidentă preocuparea faţă de legumicultură, în special pentru rădăcinoase precum morcovii, pătrunjelul, guliile, sfecla roşie ş.a. Tradiţie este ;i în cultura viţei de vie.

Aşa cum se menţionează în anumite documente cu o anume vechime, solul calcaros al dealurilor din zonă, denumite Dealurile Şimleului, este deosebit de bun pentru cultura viţei de vie. De sute de ani oamenii din comuna Pericei au avut şi au plantaţii de vie, mai ales din categoria hibrizilor direct productivi. Aşa cum susţin cunoscătorii, cei care au trecut prin zonă sau chiar s-au născut în satele aparţinătoare comunei, localnicii au cultivat şi cultivă Delaware Alb, Delaware Roşu, Nova, Royal, Izabel, hibrizi care prin vinificarea concomitentă au dat şi dau vinuri cu aromă deosebită. Aşa cum probabil aţi dedus din enumerarea anterioară, majoritatea cantităţilor de vinuri de Pericei sunt albe, dar bine apreciate de consumatori. Se mai regăsesc plantaţii de Traminer, Furmit şi Oporto. În accepţiunea unora, hibrizii enumeraţi au fost şi sunt consideraţi în categoria soiuri nobile, chiar dacă nu sunt nobile. Calităţile gustative ale vinurilor, aşa cum menţionam, sunt bine apreciate de consumatorii deveniţi consacraţi.

Pe coastele dealurilor sălăjene dinspre Vârşolţ, cu ani şi ani în urmă, încă pe vremea existenţei cooperativelor agricole de producţie, CAP-urilor, au existat preocupări de a planta vie nobilă. Cele mai bune rezultate au dat strugurii din soiul Fetească Albă, care se pretează a fi cultivată pe terenurile calcaroase.

Potrivit unei informaţii demne de luat în seamă, cu câţiva ani în urmă vinul alb obţinut din strugurii recoltaţi de pe Măgura Şimleului a obţinut Medalie de Aur la concursul de profil de la Liubljana.

Unii specialişti susţin că zona la care facem referire are un potenţial de producţie viticol mai bun chiar decât unele existente la noi în judeţ.

Vin la 5 – 10 lei/litru

Aşa cum scriam în rândurile de mai sus, în această săptămână, spre deosebire de săptămânile anterioare, prea puţini podgoreni din Pericei au venit cu vin la Piaţa nr. 1 din Satu Mare. Totuşi l-am întâlnit pe Debre Attila, care ne-a spus că anul 2015 nu a fost cel mai bun pentru podgorenii sălăjeni, dar vinurile obţinute în cantităţi comparabile mai mici faţă de anii anteriori este de bună calitate, indiferent că este vorba despre vinuri din hibrizi şi/sau din soiuri nobile. El a menţionat faptul că deja în cursul săptămânilor anterioare numeroşi sătmăreni s-au arătat interesaţi a cumpăra vinuri din Pericei – Sălaj. Vinul obţinut din struguri hibrizi se vinde la 5 lei litru, în vreme ce vinul provenit din struguri nobili este la 10 lei litrul. Am mai aflat că o altă persoană care aduce la Satu Mare vin de Pericei se numeşte Erzsike – Elisabeta, dar miercuri, 23 decembrie, n-a venit la piaţa sătmăreană.

Abonează-te acum Online!
 1. bau bau a spus: 04 ianuarie 2016, ora 20:11

  Ce-l mai tămâiaţi pe Cioloşescu… Io am băut un muscat ottonel de Ostrov.

 2. viticultor satmarean a spus: 30 decembrie 2015, ora 17:29

  MULTUMIM pentru reclama frumoasa ,va asteptam la vin cind va trece stocul de noha ,poate primim si noi o mentiune.

 3. Eugen a spus: 29 decembrie 2015, ora 12:05

  Sper ca vinurile lor sa fie mult mai bun decat premierul mascarici Ciolanas care nici de p… nu e bun asa dupa cum arata fizic.

 4. vasile a spus: 29 decembrie 2015, ora 08:04

  Draga kuhn tu crezi ca inspectorii nu l-au vazut pe podgorean ,da si ei ar bea o floasca de zama hibrida sau amestecatura.

 5. kuhn a spus: 28 decembrie 2015, ora 16:04

  vinul hibrid nu se poate comercializa sub nici o forma degeaba insinuati ca nu stiu de unde ar fi,ori cei cu siguranta alimentelor nu ar tolera asa ceva ca nu putem spune ca nu isi fac treaba!

 6. sophia a spus: 27 decembrie 2015, ora 13:15

  Ho,ho,ho! Uite si-o reclama facuta de dragul …habar n-am cui!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.