Image 1
Image 2

De ce vrea Ponta să dărâme PSD?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O știre pe surse, deci anonimă, lansează o idee cât se poate de neașteptată. Victor Ponta se pare că negociază cu PNL dărâmarea guvernului PSD-ALDE. Ar fi necesare 30 de voturi pentru căderea guvernului prin moțiune de cenzură.

Dar Ludovic Orban exclude orice colaborare cu Ponta. De asemenea, exclude orice colaborare cu Traian Băsescu. Sigur, în politică una spui, alta faci. Întotdeauna negocierile se duc în spatele ușilor închise. La un moment dat se dă un comunicat comun din care nu se înțelege mare lucru. Fiecare partid ține să respecte linia pe care și-a impus-o. Acest lucru nu-i împiedică pe politicieni să facă înțelegeri care contrazic toate principiile enunțate.

Doctrinele și ideologia nu mai contează deloc. Până acum partidele s-au aliat în toate formulele posibile. PSD a guvernat împreună cu PDL, PNL și UDMR. La rândul lui PNL când era principalul partid de guvernare, a intrat în alianță cu PSD și UDMR, avându-l ca adversar pe președintele Traian Băsescu. Toată lumea s-a aliat cu toată lumea și toți au devenit la un moment dat adversari de moarte.

Ludovic Orban exclude orice înțelegere cu Băsescu și Ponta, dar partidul pe care-l conduce ar putea avea altă opțiune. Președintele PNL nu a găsit încă tonul adecvat pentru a lăsa portițe de scăpare pentru acțiunile viitoare ale sale și ale partidului. Dacă scopul final ar fi debarcarea guvernului este cu totul nepotrivită declarația liderului PNL. Dacă se referea la formarea unei noi majorități și formarea unui nou guvern, iarăși declarațiile lui sunt pur formale, fără niciun suport în realitate.

Electoratul liberal așteaptă o schimbare radicală. Cu siguranță este mai puțin interesat de eventualele principii de la care liderul PNL nu vrea să se abată. În realitate, declarațiile lui nu ajută pe nimeni, cu atât mai puțin opoziția. În cazul PNL o schimbare de atitudine se impune de urgență. Ludovic Orban se pare că încă nu și-a înțeles rostul în fruntea unui partid de la care se așteaptă să ofere o alternativă la guvernarea de stânga.

Dar să revenim la Victor Ponta. Despărțirea de Liviu Dragnea pare să fie un drum fără întoarcere. A anunțat că în septembrie va lansa un nou partid. În această vacanță parlamentară principala lui grijă a fost adunarea unui grup de parlamentari suficient de mare încât să poată forma un grup parlamentar. Ponta anunță că mizează pe 30 de parlamentari. Dacă atinge acest număr depășește UDMR, ALDE și PMP. Formațiunea lui Ponta ar deveni o veritabil forță, plasându-se pe locul patru, după PSD, PNL și USR.

Greu de crezut, dar nu imposibil. În fiecare mandat parlamentarii au migrat de la un partid la altul fără granițe. Mandatul trecut un partid de 16 procente s-a dezintegrat complet. Este vorba despre PP-DD. În acest mandat încă nu s-au înregistrat plecări în grup. Victor Ponta ar fi primul căruia îi reușește o acțiune amplă de rupere a unui grup care să decidă majoritatea parlamentară. Gabriel Oprea a reușit în urmă cu opt ani să desprindă un grup de parlamentari din PSD ajutându-l pe președintele Băsescu să formeze o majoritate în jurul PDL. După un timp, Oprea a ajuns din nou în ograda PSD.

Că îi place sau nu, Victor Ponta are un singur model de succes: Gabriel Oprea și UNPR.

Sigla Informatia Zilei

PNL, un partid neperformant

Asculta acest articol România are multe probleme de politică externă care-şi aşteaptă rezolvarea. Aşadar, cel puţin prima jumătate a anului

Experimentul Ponta

De câteva zile lumea politică vuieşte: Victor Ponta a devenit consilier al premierului Marcel Ciolacu. Onorific. În sensul că nu este plătit. Asta ca să nu le iasă vorbe că în timp ce se discută despre reduceri iată că se fac angajări.