De ce sunt probleme la Unio? | Informaţia Zilei

De ce sunt probleme la Unio?

Scris de Vasile Nechita, 19 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Luni dimineaţa, 18 februarie 2019, muncitori de la secţiile mecanică şi lăcătuşerie ale SC Unio SA nu au reluat lucrul din cauza neplăţii salariilor pe luna ianuarie. Informaţia primită de la un muncitor a fost confirmată şi de liderul sindical Nicolae Baciu.

Reamintim cititorilor că miercuri, 13 februarie 2019, muncitorii din schimbul I de la mai multe secţii ale firmei au încetat spontan lucrul în semn de protest faţă de neplata avansului şi salariului pe luna ianuarie. Miercuri, muncitorilor li s-a achitat avansul pe ianuarie, urmând ca vineri să li se achite şi salariul, conform promisiunii conducerii. (Patronii Crăciun şi Zoicaş au venit de urgenţa din Baia Mare pentru aplanarea conflictului). La personalul TESA, întârzierile la plata salariilor sunt şi mai mari. De asemenea, nu li se plătesc salariaţilor orele suplimentare prestate sâmbăta şi duminica.

Dificultăţi financiare la Unio

De asemenea, am mai fost informaţi că joi, 14 februarie 2019, uzinei i s-a întrerupt energia electrică pe motiv de neachitare a facturii, astfel că muncitorii nu au avut condiţii obiective de lucru. Şi această informaţie a fost confirmată de liderul sindical Nicolae Baciu, cu precizarea că întreruperea a avut loc joi, între orele 10,30 şi 17.
Salariaţi din uzină ne-au făcut cunoscut că Unio întârzie şi plata altor utilităţi, primind avertismente că le vor fi sistate.
În ceea ce priveşte plata salariilor, ”muncitorii au mers şi vineri şi luni cu cardul să-şi încaseze salariile, însă în conturi se aflau zero lei”, ne-a spus un angajat.

Explicaţiile liderului sindical

L-am întrebat pe liderul sindical de ce nu înregistrează un conflict colectiv de muncă pe linie sindicală, beneficiind de conciliere din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare. (Rolul sindicatului este de a reprezenta muncitorii, nu de a media între muncitori şi conducere, aşa cum ne spusese data precedentă). Explicaţia sa a fost că ezită să apeleze la instanţă deoarece conducerea i-a promis că în zilele următoare vor fi achitate toate restanţele salariale. Pe de altă parte, conducerea şi sindicatul au semnat un contract cu durata de 2 ani, situaţie în care ITM nu mai are niciun rol, conflictul tranşându-se direct în instanţă. ”Am toate documentele pregătite, dar nu vreau ca în timp ce intentez acţiunea judecătoarească, salariile să fie achitate”, ne spune interlocutorul, părând nehotărât.

Poziţia conducerii uzinei

Într-un interviu acordat postului de televiziune ITV, directorul Eduard Halmi a motivat că dificultăţile financiare se datorează clienţilor uzinei, care întârzie să achite costul produselor livrate.
“Li s-a promis că li se va da salariul, lucru care nu a fost vineri, ci va fi luni, 18 februarie. Avem şi noi probleme cu clienţii noştri, care întârzie în a ne plăti produsele, şi din această cauză consecinţele ajung la noi, în plata întârziată a salariilor. Situaţia s-a aplanat şi muncitorii sunt deja la lucru, nu mai există nicio problemă. În cursul săptămânii vrem să rezolvăm toate datoriile pe care le avem la oameni, să le dăm toate salariile şi aşa vom merge pe drumul cel bun”, a declarat Eduard Halmi.

Abonează-te acum Online!
 1. ioan a spus: 19 februarie 2019, ora 20:53

  Conducatori nemernici care au facut praf si pulbere cea mai mare, mai puternica si mai performanta companie economica a acestui judet ar trebui de urgenta sa fie foarte serios intrebati de sanatate pentru distrugerea economica a judetului. Locul acestora „DEVORATORI” este in cu totul alta parte.
  Cat despre SINDICAT, aceasta organizatie de foarte mult timp este o marioneta a celor care prin „performanta manageriala” au facut dezastrul economic de neimaginat

 2. Vasile Nechita a spus: 19 februarie 2019, ora 19:27

  Pentru Unio

  Nu cunoastem relatia dintre liderul sindical si conducere. Daca veniti cu acuzatii, se cuvine sa aduceti si dovezi.

  Despre privatizare s-au scris multe la vremea aceea, iar de teme nu ducem lipsa deloc.

  Pentru Cristina

  Nu conteaza ce credeti, conteaza ce a spus liderul (si nu a retractat afirmatia privind medierea).

  Tocmai asta e problema la Unio ca salariul nu e virat la termen. Poate ca liderul de sindicat a ”luptat”, aşa cum va spun sursele dvs (nenumite). Importante sunt insa rezultatele, care cam lipsesc.

  Unde sunt minciunile, caci nu ati numit niciuna. Vorbele goale nu tin loc de argumente.

  Pe de alta parte, e usor sa arunci vorbe grele la adapostul anonimatului. Sa vad daca aveti curaj sa va prezentati.

 3. unio a spus: 19 februarie 2019, ora 15:59

  Baciu este un lider parsiv si vindut de mult, el n-a facut si nu va face nimic niciodata ptr.muncitorii din uzina; doar nu degeaba a primt un *APARTAMENT* gratis de la conducere Ar fi interesant sa scrieti insa despre modul in care a fost privatizat uzina via;STRUTA-REMES-MAGUREANU (prajit in suc propriu)Zoicas,Craciun si Tamasan erau numai de fatada ………… ????/Ar fi un subiect grozav

 4. Cristina a spus: 19 februarie 2019, ora 11:54

  In primul rand nu cred ca un lider de sindicat nu ar vrea sa medieze problema. In al doilea rand, daca vorbiti cu un domn la telefon de unde stiti dvs ca parea nehotarat?
  Important pentru salariati este salariul sa fie virat nu problemele societatii ceea ce din cate surse am avut liderul de sindicat a luptat pentru virarea salariilor.
  Daca nu aveti topate informatiile nu publicati minciuni.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.