Image 1
Image 2

De ce nu scapă USR PLUS de eticheta de partid neomarxist?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Focusată pe alegerile din PNL, opinia publică a scăpat din vedere importanța alegerilor din USR PLUS. Ne aducem aminte de această importantă formațiune politică în contextul actual, când fără ea nu se poate realiza o majoritate parlamentară în jurul PNL chiar președintele Senatului.

O figură destul de discretă, Anca Dragu nu iese în evidență. Este, totuși, al doilea om în stat.
În cazul în care președintele Iohannis se retrage temporar dintr-un motiv sau altul, Anca Dragu devine președintele interimar al României.

Cu o notorietate aproape de nesemnificativ, Anca Dragu nu dorește nicio funcție “în elașonul doi sau trei” al USR. Este de observat că, deși face parte din PLUS, nu mai spune USR PLUS, ci doar USR. Așadar, după alegeri PLUS dispare din denumirea partidului întărit prin fuziunea cu partidul înființat de Dacian Cioloș.

Umblă vorba că nici Dacian Cioloș nu-și dorește să candideze pentru funcția de președinte al USR.

Pur și simplu cedează în fața lui Dan Barna. Practic nu are nicio șansă, pentru că USR este de câteva ori mai mare decât PLUS și este normal ca delegații să-l voteze pe Dan Barna.

Odată aceste lucruri fiind lămurite înainte de congres, se înțelege de ce lumea nu este interesată de alegerile din USR. Unde nu este competiție nu există nicio curiozitate din partea publicului. Așa se întâmplă și la nivelul organizațiilor județene.

PSD, din cauză că deseori avea un singur candidat atât la centru cât și în filiale, a fost asemănat cu partidul unic, comunist, în care nu exista competiție internă.

Spuneam că USR este un partid important în contextul actual pentru că nu se poate realiza o majoritate parlamentară în jurul PNL fără el.

Problema este că se guvernează greu cu un astfel de partid, că este un partener dificil, greu de mulțumit.

Poate că după ce nu va mai avea o conducere bicefală, Barna- Cioloș, USR va deveni mai frecventabil.

Va trebui, după congresul de fuziune, să se clarifice și din punct de vedere doctrinar. În primul rând trebuie să scape de eticheta de partid neomarxist. Ignorând cu totul faptul că i se pune o etichetă roșie pe frunte riscă să intre în mentalul colectiv ca partid de stânga.

Până acum nu a făcut niciun efort să scape de această gravă acuzație pentru că nu are niciun ideolog, niciun teoretician care să explice clar ce este acest partid și unde vrea să ajungă.

Ca partid născut în stradă, are protestul în sânge. Iar acolo unde sunt proteste există un spirit justițiar foarte accentuat în fiecare membru, în fiecare susținător.

Dar strada are acum un alt partid justițiar, care evident poate mobiliza mai mulți protestatari anti-guvern, anti-sistem în piețele din țară.

USR este obligat să se maturizeze politic sau să se pregătească pentru un format de partid din jurul pragului electoral. Cam pe unde s-au aflat PMP, ALDE, Pro România.

După declarația doamnei Anca Dragu am tras concluzia că după fuziune USR PLUS se va numi numai USR. Dar se pare că se va numi tot USR PLUS, fără cratimă. Acest lucru înseamnă că nu va scăpa de culoarea roșie adusă de PLUS și lipită de albastrul USR-ului.

USR sau USRPLUS nu are un viitor prea roz. Nu a reușit să-și impună un stil propriu de guvernare, pozitiv. Nu a născut “grei”, așa cum de pildă avea PD-ul în guvernarea CDR.

Cu alte cuvinte nu are o pleiadă de lideri. Miniștrii actuali sunt, în cea mai mare parte, controversați. Vlad Voiculescu a plesnit-o la Sănătate, Drulă de la Transporturi, Stelian Ion de la Justiție, Cristian Ghinea de la Fonduri Europene nu excelează, deși conduc ministere-cheie în conjunctura istorică actuală.

Se poate spune și că miniștrii USR PLUS nu sunt lăsați de experimentatul și vicleanul PNL să se afirme.

Dar înainte de orice USR PLUS ar trebui să scape de eticheta de partid neomarxist. De ce nu face niciun efort să scape? Din neglijență și infatuare. După apariția AUR uită că nu mai este Prâslea cel Voinic al politicii românești.

Destin de scriitor: G.M. Zamfirescu

Când bat tunurile, mai în ton cu realitatea tehnologică a zilelor noastre, când sunt lansate dronele, muzele se ascund.
Ca şi cum nu ar fi fost mai mult decât suficient un singur război, în altă zonă a lumii, şi mai fierbinte, a izbucnit un nou război, cu totul altfel decât cel din Ucraina.