De ce nu este interesată lumea de alegerile prezidenţiale? | Informaţia Zilei

De ce nu este interesată lumea de alegerile prezidenţiale?

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aparent nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat campania electorală, în realitate lipsind spiritul competitiv, este posibil să nu se prezinte foarte mulţi alegători nici în turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică.

Dacă ar fi să căutăm motivele acestui refuz de a merge la urne în primul rând ar trebui să aruncăm o privire asupra competitorilor.

Din motive care nu ne interesează, Klaus Iohannnis a refuzat o dezbatere faţă în faţă cu Viorica Dăncilă. Pot să vă asigur că mulţi comentatori politici ar fi refuzat să intre într-o emisiune cu Viorica Dăncilă. Ce să dezbaţi cu ea?

PSD nu şi-a ales omul potrivit pentru a intra în cea mai aşteptată, şi dură, competiţie politică. PSD, în întregul lui, nu a fost pregătit pentru aceste alegeri.

Practic, PSD i-a pus pe tavă preşedintelui Iohannis cel de-al doilea mandat. Să nu ne prefacem că nu vedem. Încă de la desemnarea candidaţilor prezidenţiali s-a ştiut că PSD aruncă în luptă o persoană nepotrivită.

Privind în urmă, putem uşor constata că întotdeauna candidaţii cu şanse era pregătiţi din timp. Despre Adrian Năstase, despre Mircea Geoană, despre Victor Ponta se ştia cu patru ani înainte că vor fi contracandidaţii celui pe care îl va desemna celălalt mare partid.

Despre Traian Băsescu şi despre Klaus Iohannis se ştia că vor candida pentru al doilea mandat încă de la începutul primului mandat.

În strategia prezidenţială a PSD firul logic s-a rupt încă de la preluarea conducerii PSD de către Liviu Dragnea. Niciodată fostul lider al PSD nu a avut curajul să spună că va candida la preşedinţie. Evident, din cauza condamnării sale, a problemelor sale penale.

Ajunsă preşedinte al PSD, Viorica Dăncilă nu a avut curajul să-şi anunţe candidatura la preşedinţie. Să ne aducem aminte câte săptămâni la rând i-au trebuit conducerii PSD până să-şi desemneze candidatul prezidenţial. Dacă gândim obiectiv, primii care au pus la îndoială capacitatea primului ministru Dăncilă de a deveni candidat prezidenţial au fost chiar membrii CEx.

Comitetul Executiv al PSD şi-a votat candidatul prezidenţial în 23 iulie. Congresul PSD s-a reunit abia în 24 august şi pe muzica din filmul Rocky 3 au votat în unanimitate candidatul la prezidenţiale. Aşadar, Viorica Dăncilă a avut la dispoziţie abia vreo trei luni de zile să se pregătească pentru cea mai dificilă competiţie politică din România.

În trei luni niciun Rocky din lume nu ar fi reuşit să se pregătească pentru meciul vieţii sale. În cât timp se pregăteşte candidatul prezidenţial în SUA? În niciun caz în trei luni.

În trei luni nu poţi deveni un profesionist în nicio meserie. Aşadar, să nu o mai învinuim pe doamna Viorica Dăncilă. Este o victimă a propriului partid, a cantonării PSD într-o tradiţie, aceea de a-l desemna automat pe preşedintele partidului candidat la preşedinţie.

Emil Constantinescu s-a pregătit pentru alegerile din 1996 încă din 1992. Traian Băsescu a trecut prin alegeri grele până să intre în lupta pentru Cotroceni. Klaus Iohannis a intrat în competiţii electorale din anul 2000. A câştigat trei alegeri de primar într-un oraş mare şi a înregistrat o victorie la alegerile prezidenţiale din 2014.

Viorica Dăncilă a intrat direct în luptă, fără nicio experienţă politică. Pregătirea ei intelectuală nici nu mai contează.

Iată motivele pentru care lumea nu este interesată ca altădată de alegerile prezidenţiale.

De ce să mergi la vot când unul dintre candidaţi îşi propune să obţină 40%?

De ce să participi la o dezbatere directă cu un contracandidat despre care chiar partidul lui spune că nu are nicio şansă să câştige alegerile?

Dar niciodată nu se ştie. Lozul câştigător poate fi tras de oricine joacă la loto.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517