De ce lipseşte din programul PSD punctul c) de la măsura 28? | Informaţia Zilei

De ce lipseşte din programul PSD punctul c) de la măsura 28?

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Leşinul preşedintelui Marcel Ciolacu  s-a bucurat de mai multă atenţie decât programul PSD de redresare a economiei.

Fără a minimaliza importanţa acestui program în 28 de puncte, prima impresie te duce cu gândul la un sac de bani care se varsă peste firme şi salariaţi. Programul are la bază un principiu simplu: „Toată lumea primeşte ceva”.

Măsura nr. 1. Se acordă un stimul de reinserţie de 2.250 lei angajatorilor care încadrează persoane rămase fără loc de muncă precum şi românilor care s-au întors din străinătate pentru un an de zile. La rândul lor, persoanelor trecute în şomaj tehnic li se acordă un stimul de 1000 de lei lunar, timp de trei luni de zile.

Măsura 2. Se eşalonează impozitele aferente salariilor.

Măsura 4. Se instituie o indemnizaţie de 700 lei pe lună gospodăriilor cu venituri de până la 1500 lei lunar şi 300 lei pentru cele care au venituri cuprinse între 1501 şi 2000 lei. Pentru o perioadă de trei luni.

Măsura 5. Veniturile medicilor de familie sunt scutite de impozite, iar personalul calificat primeşte un stimulent.

Măsura 6. Fiecare centru de urgenţă primeşte un ajutor neramburasabil de 150.000 de euro.

De la măsura 7 încep ajutoarele pentru companiile aflate în dificultate, prin scutiri de impozite şi taxe, prin acordarea de credite fără dobândă, prin suspendarea impozitelor pe venit, a contribuţiilor sociale şi a taxelor locale pentru trimestrul doi al anului 2020.

Nu ştim la ce măsură i s-a făcut rău domnului Marcel Ciolacu, dar acordarea de stimuli, de scutiri, de sume importante pentru susţinerea angajaţilor şi angajatorilor continuă până la măsura 28, care cuprinde alte subpuncte, pe litere, nu pe cifre. Astfel că lipseşte litera c. Aşadar măsura 28 are următoarele subpuncte: a, b, d, e, f, g, h, i, j, k.

De ce lipseşte punctul c) din Măsura 28? Desigur, din neatenţie. Pentru că este greu de imaginat că autorul, de fapt autorii Programului „Repornim România” nu ştiu alfabetul.

Lipseşte punctul c) pentru că Programul a fost făcut la modul neserios. De altfel, liderul PSD a şi declarat că, făcut la cheie, îl face cadou preşedintelui Iohannis şi liberalilor. Menţinând tonul neserios s-ar putea spune că Marcel Ciolacu a leşinat descoperind, în timpul lecturii, câte enormităţi conţine programul „Repornim România?

De ce a ales PSD acest mod de a-şi prezenta aşa-zisul program? De ce nu a propus un pact tuturor partidelor, urmând ca în situaţia în care PNL, şi partidele de dreapta, ar fi refuzat, să avanseze un program împreună cu partidele de opoziţie? Avea la îndemână această variantă, demonstrând astfel că există o alternativă serioasă la măsurile luate de guvernul PNL.

PSD a ales calea facilă, populistă, nesustenabilă. Dacă nu leşina, era suficient să fie întrebat preşedintele Ciolacu „De unde bani?”.

Din păcate, a survenit leşinul. Cum prezentarea măsurilor nu a fost continuată de altcineva, lasă loc unor speculaţii.

Dacă leşinul a fost programat? Faptul că s-a făcut bine atât de repede, este, desigur, îmbucurător.

Marcel Ciolacu a dat dovadă până acum că are calităţi de lider. Poate fi un bun lider de partid, dar cu condiţia să renunţe la fantasmagorii financiar-economice. Atât de departe cu promisiunile nesustenabile nu au mers nici Liviu Dragnea şi  Darius Vâlcov.

Acum, mai mult decât oricând, este nevoie de seriozitate.

Sunt puncte în programul prezentat de PSD care merită reţinute, însă ele se pierd în noianul de aberaţii care nu au nimic în comun cu realitatea. 

PSD a ratat, chiar şi ca teorie, „Repornirea României”.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345