Audienţe în direct cu eva laczko, invitaţi: Kovacs Emil, Koter Laszlo. Titlul emisiuni: Muveszbaratsagok: Koter es Kovacs (Prietenii între artişti: Koter şi Kovacs).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Horia Adrian Ungur,Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Scandalul din justiţie versus scandalul din politică. (reluare) 02.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 05.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu eva laczko, invitaţi: Kovacs Emil, Koter Laszlo. Titlul emisiuni: Muveszbaratsagok: Koter es Kovacs (Prietenii între artişti: Koter şi Kovacs).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Gaspar Gyorgy. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Gabriel Gorgan. Titlul emisiunii: Tineri în faţa provocărilor timpului actual. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Horia Adrian Ungur,Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Scandalul din justiţie versus scandalul din politică. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură cu Laczo Ev,invitat: Muzsnai Arpad.Titlul emisiuni: Paskandi-Dsida- Jakobffz napok. 15.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.25 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Formaţia Clasic . 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu. Titlul emisiunii: Scrisul sătmărean în context local şi naţional.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii:Mosolyhaz – az orom oazisa(Casa Zânelor – oază de bucurii). 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 23.30 Ştiri

De ce este atât de grea alegerea candidaţilor la primării?

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru că partidele nu promovează oameni de valoare. Îşi dau seama de acest lucru abia în momentul în care trebuie să arunce în bătălia electorală candidaţi cu şanse reale.

Partidul cel mai nehotărât în această stagiune este PNL. Fuziunea nu fără dificultăţi, plecarea unor oameni din ambele partide, schimbarea conducerii, formarea unor noi structuri de conducere teritoriale sunt elementele care fac foarte grea luarea unor decizii ferme. S-a apelat la sondaje, dar rezultatele au fost neconcludente. Sondajele au fost folosite pentru plasarea pe prima poziţie  a celor preferaţi de conducere.

Desemnarea candidaţilor putea fi un adevărat spectacol, aşa cum este în Statele Unite. Putea fi o primă confruntare de idei, de programe în interiorul partidelor. Nimic din toate acestea. La mai puţin de trei luni de la data alegerilor, încă nu sunt cunoscuţi candidaţii.

La Bucureşti, lupte interne surde macină atât PSD cât şi PNL. La fel în reşedinţele de judeţ. Acolo unde unul dintre partide are primarul în funcţie, este în derută celălalat partid. În ciuda acestei lipse de organizare, fiecare politician, fiecare partid ştie că imediar după alegeri urmează campania electorală pentru următoarele alegeri de peste patru ani. Este o simplă bravadă. Partidele în întregul lor nu-şi ştiu face campanie. Se întâmplă ca unii dintre lideri să fie într-o continuă luptă pentru imagine. În cazul acestora, funcţia publică se confundă cu funcţia politică. Sunt directori, primari, preşedinţi de consilii judeţene, parlamentari, miniştri, care au grijă să se menţină în centrul atenţiei. Luptând pentru notorietate câştigă cu timpul şi în imagine. De la popularitate la credibilitate uneori nu este decât un pas.

Partidelor le lipseşte însă o strategie prin care să se facă cunoscuţi oamenii de valoare din respectivul partid. Mai degrabă sunt alungaţi, marginalizaţi. Şi aşa se trezesc în faţa alegerilor cu ciurucuri. În aceste condiţii cum să aibă clasa politică, în ansamblul ei, credibilitate?

Dar electoratul, adică partea care se duce la vot, este optimist din fire. De la un mandat la altul speră că va alege mai bine şi lucrurile vor merge într-o direcţie mai bună. Se înşeală, dar o ia de la capăt.

Prin urmare, indiferent cine vor fi candidaţi, unul tot mai câştiga. Şi vor urma alţi patru ani de dezamăgiri. Ciclul mediocrităţilor alese prin vot direct nu se mai termină. Chiar dacă alegerea primarilor se  face din două tururi, şansa de a fi ales un incapabil este aceeaşi. Mai mult, dacă un incapabil este ales din al doilea tur, este mai încrezut şi îşi permite să fie şi mai indolent. Nu i se pare deloc că el ar fi în slujba celor care l-au ales. Este convins că alegătorii au datoria de a-l respecta pentru simplul motiv că a fost ales cu majoritatea voturilor.

PNL se plânge şi acuză faptul că alegerea primarilor se face dintr-un singur tur. Dar uită că nu este capabil să-şi desemneze proprii candidaţi după reguli clare, trasnparente. Ba chiar poate fi acuzat că vrea modificarea legii tocmai pentru că are candidaţi slabi şi prin două are posibilitatea să se coalizeze cu alte partide pentru susţinerea canditatului său pipernicit. În schimbul susţinerii promite funcţii. Lucru valabil pentru toate partidele, cu o notă aparte pentru PSD.

În sistemul acesta profund viciat, se mai strecoară şi câte un om de valoare. Răzbeşte greu, este adevărat. Dar, din păcate, există riscul de a se contamina de mediocritatea din jurul său. Anturajul înseamnă foarte mult. Alegerea neinspirată a echipei, promovarea pe criterii strict politice, transformă şi cei mai buni candidaţi în prezumtivi baroni locali, preocupaţi doar de propria lor imagine, urmărindu-şi doar prorpiile interese şi, tangenţial, interesele partidului din care face parte. Este foate greu de ales un bun candidat pentru că, odată ales, el trebuie să se supună regulilor impuse de conducerea partidului său.

Abonează-te acum Online!