De azi în zece zile | Informaţia Zilei

De azi în zece zile

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cele zece zile rămase până la votul pe anticipate vor întoarce pe dos toate partidele. În tot acest timp PSD va rămâne în centrul atenţiei. După ce Marcel Ciolacu le-a transmis membrilor PSD să declare în spaţiul public că partidul lor nu se teme de niciun fel de alegeri, cu trimitere directă la anticipate, lucrurile au luat-o razna. Atâta vreme cât nu se ştie de niciun fel de negocieri între PNL şi celelalte partide parlamentare toată lumea spune ce vrea. Rămân necunoscute şi poziţiile partidelor mici, PMP şi ALDE.

Cele două partide au emoţii privind pragul electoral. Vor trece de 5%? Unele organizaţii încep să părăsească partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Micul partid al lui Traian Băsescu rămâne unit, dar pentru câtă vreme?

Deputaţii de la Minorităţi, deşi intră în parlament din oficiu, se opun alegerilor anticipate.

După ce între Pro România şi PSD părea că se reface lanţul de iubire, în ultimele zile Victor Ponta aruncă spre foştii colegi săgeţi cam ascuţite care în niciun caz nu anunţă o eventuală alianţă la viitoarele alegeri.

Dar politicienii sunt ca vremea în perioada încălzirii globale. Azi zic una, mâine alta. Excepţie pare să facă Ludovic Orban. Este atât de sigur că se va ajunge la alegeri anticipate încât lasă impresia că are o înţelegere bătută în cuie cu PSD. Tinerii, destul de bulversaţi, de la USR cred chiar că există un blat între PNL şi PSD. Din când în când şi Victor Ponta are aceeaşi impresie. Vin însă radicali din PNL, precum Alina Gorghiu, şi exclud orice înţelegere cu PSD pentru totdeauna. Evident, uită de glorioasa alianţă numită USL.

În cazul PSD mai trebuie luat în calcul şi apropiatul congres. În scurtul mandat de preşedinte interimar, Marcel Ciolacu pare să-şi fi consolidat poziţia şi intră în alegerile interne cu prima şansă. Surprize pot apărea oricând. Lupta pentru putere este acerbă. Exemplele de la Arad şi de la Satu Mare sunt elocvente pentru starea de spirit din partidul care a pierdut în decurs de câteva luni alegerile pentru Parlamentul European, alegerile prezidenţiale şi guvernarea. La Satu Mare partidul s-a rupt fix în două, fiecare tabără având 50% din voturi.

Este un scor ce pare întâmplător, dar se poate extinde la nivelul întregului partid. Este posibilă o sciziune a PSD? Până la urmă în orice partid apar facţiuni cu mai mult sau mai puţin succes. Acum, în parlament, există trei partide rupte din partidele mari. PMP s-a desprins din PDL, ALDE s-a rupt din PNL, iar Pro România este o părticică din PSD.
Cum se spune, cine a trădat o dată va mai trăda, dar la fel de corect este să se spună „cine s-a rupt o dată, se va mai rupe”. Acest adevăr despre partide îl face pe Ludovic Orban să fie optimist.

Să presupunem că în 24 februarie guvernul Orban II nu va trece de parlament. Ce urmează? Pentru organizarea anticipatelor guvernul mai trebuie să cadă o dată. Preşedintele Iohannis, cu tot scandalul, îl va desemna cu formarea guvernului tot pe Ludovic Orban. La rândul lui, premierul desemnat va merge în faţa parlamentului tot cu aceiaşi miniştri, cu acelaşi program.

Comedia se va repeta, însă nu ştim dacă cu aceiaşi actori. Congresul PSD din 29 februarie sau 1 martie poate oferi surprize. Dacă va câştiga un preşedinte apropiat de Victor Ponta, se modifică radical relaţiile PSD – Pro România.

Dacă PNL le oferă parlamentarilor ALDE locuri eligibile pe listele electorale, de asemenea pot apărea surprize. Între timp se pot îmbunătăţi relaţiile bilaterale PNL-UDMR. Aşadar, 24 februarie nu este decât începutul aventurii numite „alegeri anticipate”.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517