Danţu’ la şură din Soconzel, un festival pentru păstrarea tradiţiilor din Codru

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Socond, duminică 8 mai 2022, de Ziua Portului Tradiţional, a organizat în localitatea Soconzel, cea de-a XIII-a ediţie a festivalului folcloric „Danţu’ la şură”.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul instituţiei organizatoare; Nicolae Cornea – primarul comunei Socond; Radu Roca – prefectul judeţului Satu Mare, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare – Cristian Valer Beşeni.
Organizatorii au mulţumit gazdei – Păcurar Lucian Ilie – cel care a pus la dispoziţie şura şi gospodăria sa pentru desfăşurarea evenimentului, Malvinei Madar Iederan – fiică a satului, de la casa căreia a pornit alaiul în frunte cu ceteraşii vestiţi ai Codrului, cât şi ansamblurilor folclorice participante: Ansamblul Folcloric al Judeţului „Doruri sătmărene”; Ansamblul Folcloric „Cununiţa” şi „Cununiţa Năzdrăvană”; Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” din Ardud; Ansamblului Folcloric din Bicaz, judeţul Maramureş; Grupul Folcloric din Homoroade; şi Dănţăuşii din Soconzel şi Cuţa. Au fost prezenţi sute de sătmăreni, şi nu numai, dar şi mulţi primari din întreg judeţul Satu Mare.
Danţu’ la şură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii şi chizeşii locului, dar la care participă toată suflarea satului şi de prin împrejurimi.
În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă şi cea mai mare şură din sat, se cunoşteau şi legau prietenii pe viaţă.
 
Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517