00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

Dăncilă sau Şerban? Poate apare o surpriză?

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aşteptat cu mare interes, congresul PSD este important nu doar pentru soarta partidului pe care l-a condus într-o înfundătură Liviu Dragnea, ci pentru întregul spectru politic al momentului. În funcţie de modul în care vor avea loc alegerile, în funcţie de personalitatea, de prestanţa viitorului lider, PSD se va reaşeza în rândul partidelor importante sau îşi va continua căderea. De la 46 de procente la 27 de procente este o distanţă uriaşă.

Recuperarea încrederii cade în sarcina viitorului preşedinte şi al echipei alese. În mare parte oamenii apropiaţi ai fostului preşedinte, vicepreşedinţi, secretari generali, preşedinţi de organizaţii judeţene, au rămas pe poziţii. Unii dintre ei s-au dezis de Dragnea trecând în tabăra premierului Viorica Dăncilă. Cam toţi aşteaptă o schimbare, dar nu sunt dispuşi să renunţe la figurile compromise.

PSD rămâne acelaşi partid unit în jurul liderului, indiferent cine este acesta. După congres, cel ce va fi ales se va bucura de aceeaşi susţinere ca foştii preşedinţi Geoană, Ponta, Dragnea.

Este greu de crezut că prin alegerea în funcţia de preşedinte a doamnei Dăncilă contracandidatul ei Şerban Nicolae va părăsi partidul. Sau invers. Este greu de crezut că preşedinţia PSD ar putea fi câştigată de Liviu Pleşoianu, Ilie Rotaru, Cătălin Stoichiţă sau Ecaterina Andronescu. Sau că ar putea fi ales în funcţia de secretar general Codrin Ştefănescu. Singurul contracandidat serios al premierului Dăncilă rămâne Nicolae Şerban. Tabăra rivală, reprezentată de Gabriela Firea şi Paul Stănescu, nu are candidat pentru nicio funcţie. De unde se poate trage concluzia că PSD va rămâne unit.

Cel mai probabil, victorioasă va ieşi Viorica Dăncilă. Ea a şi făcut deja câteva mişcări strategice. I-a oferit ALDE funcţia de Avocat al Poporului, iar partidul lui Ponta a fost cadorisit cu o funcţie la ANRE. Acesta este un semnal că şi-a asigurat majoritatea parlamentară.

Cum majoritatea liderilor judeţeni vor ca PSD să rămână la guvernare, Nicolae Şerban are şanse mai puţine să câştige confruntarea cu Dăncilă, deşi este mai bine pregătit din toate punctele de vedere. El pare să fie ceva mai rezervat faţă de ALDE, susţinând că este obligatoriu ca viitorul candidat prezidenţial să fie de la PSD, iar ALDE şi Pro România urmând să-l susţină. Vom vedea cât de populară este această idee în rândul delegaţilor din ţară. Baronii PSD ţin mai mult la funcţiile lor, sunt interesaţi mai mult ca PSD să rămână la guvernare decât să aibă un candidat propriu la prezidenţiale.

Alegerile la congresul PSD sunt urmărite cu atenţie de adversarii politici. Este în interesul Opoziţiei ca Viorica Dăncilă să fie aleasă succesoarea lui Liviu Dragnea. Ca premier a fost supusă unui proces de erodare destul de avansat. Guvernarea ei a fost marcată de luarea unor măsuri controversate. A făcut nenumărate gafe care i-au creat imaginea unui om slab pregătit din punct de vedere intelectual. Cum să nu-şi dorească PNL, USR şi preşedintele Iohannis un adversar ca doamna Dăncilă la cârma PSD?

Un Şerban Nicolae ar crea probleme. Mai puţine în interiorul partidului, pentru că social-democraţii sunt disciplinaţi şi îşi respectă liderul indiferent cine este.

Un preşedinte PSD ca Şerban Nicolae ar pune în dificultate Opoziţia în ansamblul ei. Ar fi capabil să reformeze partidul pe care l-a adus în starea aceasta Liviu Dragnea? Greu de apreciat. Poate apare vreo surpriză? De la un partid în criză, ca din partea unui elefant rănit, te poţi aştepta la orice. Să vedem ce se va întâmpla sâmbătă sub soarele puternic de la malul mării.

Abonează-te acum Online!