Image 1
Image 2

Dăncilă sau Șerban? Poate apare o surpriză?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așteptat cu mare interes, congresul PSD este important nu doar pentru soarta partidului pe care l-a condus într-o înfundătură Liviu Dragnea, ci pentru întregul spectru politic al momentului. În funcție de modul în care vor avea loc alegerile, în funcție de personalitatea, de prestanța viitorului lider, PSD se va reașeza în rândul partidelor importante sau își va continua căderea. De la 46 de procente la 27 de procente este o distanță uriașă.

Recuperarea încrederii cade în sarcina viitorului președinte și al echipei alese. În mare parte oamenii apropiați ai fostului președinte, vicepreședinți, secretari generali, președinți de organizații județene, au rămas pe poziții. Unii dintre ei s-au dezis de Dragnea trecând în tabăra premierului Viorica Dăncilă. Cam toți așteaptă o schimbare, dar nu sunt dispuși să renunțe la figurile compromise.

PSD rămâne același partid unit în jurul liderului, indiferent cine este acesta. După congres, cel ce va fi ales se va bucura de aceeași susținere ca foștii președinți Geoană, Ponta, Dragnea.

Este greu de crezut că prin alegerea în funcția de președinte a doamnei Dăncilă contracandidatul ei Șerban Nicolae va părăsi partidul. Sau invers. Este greu de crezut că președinția PSD ar putea fi câștigată de Liviu Pleșoianu, Ilie Rotaru, Cătălin Stoichiță sau Ecaterina Andronescu. Sau că ar putea fi ales în funcția de secretar general Codrin Ștefănescu. Singurul contracandidat serios al premierului Dăncilă rămâne Nicolae Șerban. Tabăra rivală, reprezentată de Gabriela Firea și Paul Stănescu, nu are candidat pentru nicio funcție. De unde se poate trage concluzia că PSD va rămâne unit.

Cel mai probabil, victorioasă va ieși Viorica Dăncilă. Ea a și făcut deja câteva mișcări strategice. I-a oferit ALDE funcția de Avocat al Poporului, iar partidul lui Ponta a fost cadorisit cu o funcție la ANRE. Acesta este un semnal că și-a asigurat majoritatea parlamentară.

Cum majoritatea liderilor județeni vor ca PSD să rămână la guvernare, Nicolae Șerban are șanse mai puține să câștige confruntarea cu Dăncilă, deși este mai bine pregătit din toate punctele de vedere. El pare să fie ceva mai rezervat față de ALDE, susținând că este obligatoriu ca viitorul candidat prezidențial să fie de la PSD, iar ALDE și Pro România urmând să-l susțină. Vom vedea cât de populară este această idee în rândul delegaților din țară. Baronii PSD țin mai mult la funcțiile lor, sunt interesați mai mult ca PSD să rămână la guvernare decât să aibă un candidat propriu la prezidențiale.

Alegerile la congresul PSD sunt urmărite cu atenție de adversarii politici. Este în interesul Opoziției ca Viorica Dăncilă să fie aleasă succesoarea lui Liviu Dragnea. Ca premier a fost supusă unui proces de erodare destul de avansat. Guvernarea ei a fost marcată de luarea unor măsuri controversate. A făcut nenumărate gafe care i-au creat imaginea unui om slab pregătit din punct de vedere intelectual. Cum să nu-și dorească PNL, USR și președintele Iohannis un adversar ca doamna Dăncilă la cârma PSD?

Un Șerban Nicolae ar crea probleme. Mai puține în interiorul partidului, pentru că social-democrații sunt disciplinați și își respectă liderul indiferent cine este.

Un președinte PSD ca Șerban Nicolae ar pune în dificultate Opoziția în ansamblul ei. Ar fi capabil să reformeze partidul pe care l-a adus în starea aceasta Liviu Dragnea? Greu de apreciat. Poate apare vreo surpriză? De la un partid în criză, ca din partea unui elefant rănit, te poți aștepta la orice. Să vedem ce se va întâmpla sâmbătă sub soarele puternic de la malul mării.