Dan Şova: Vineri voi avea pe masă un proiect de lege nouă a parteneriatului public-privat

Scris de Mihai Ghenceanu, 17 februarie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, a declarat la TVR, că a discutat cu reprezentanţii organizaţiilor investitorilor străini din România pe tema legii parteneriatului public-privat, pe care el nu o consideră ‘suficient de bună’ şi că vineri va avea pe masă proiectul unei noi legi, făcut cu sprijinul fostului ministru al Finanţelor, Mihai Tănăsescu.

 

 

 

 

 

‘Actuala lege a parteneriatului public-privat nu este suficient de bună, mi-am susţinut ideea, m-am întâlnit cu organizaţii ale investitorilor străini în România, cu American Chamber. Ieri (n.r miercuri), am avut o întâlnire foarte bună cu Consiliul Investitorilor Străini. Toată lumea împărtăşeşte acest lucru. Mâine (n.r vineri) voi avea pe masă un proiect de lege nouă pentru parteneriatul public-privat, care să dea posibilitatea ca aceste parteneriate chiar să se facă. Problema este că actuala lege, în loc să fie o lege care dea libertate contractuală, libertate de mişcare între autorităţile centrale şi companiile private, între autorităţile locale şi companiile private, a creat o procedură extrem de sofisticată, extrem de complicată, cu foarte multe bariere administrative şi fixă. Ori, parteneriatul public-privat trebuie să fie o procedură mai relaxată puţin, care să dea posibilitatea improvizaţiei, astfel încât proiectele să fie finanţate de bănci’, a explicat Şova, joi, la televiziunea naţională.

 

Ministrul delegat a precizat că acest proiect de lege a fost făcut cu sprijinul lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor şi actualmente vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii .

 

‘Am încercat să facem o lege şi nu am făcut-o de capul nostru. Ne-am bucurat de sprijinul fostului ministru de Finanţe Mihai Tănăsescu, care a avut amabilitatea, şi fără să ceară bani Guvernului României, şi a trimis cinci specialişti care au stat trei zile în Guvern şi au muncit cu oamenii de la mine din minister pentru această lege şi le-au arătat toate problemele care s-ar putea ridica în parteneriatul public-privat, ţinând cont de calitatea noastră de membru al UE. Vom fi sprijiniţi cu expertiză de Consiliul Investitorilor Străini, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În această după-amiază (nr joi) m-am întâlnit cu şeful IFC, divizia de consultanţă a Băncii Mondiale, şi au acceptat să ne sprijine’, a afirmat Dan Şova.

 

El a precizat că proiectul va fi ulterior dat consultanţilor, marilor investitori, consiliilor judeţene, ministerelor şi, când va fi gata un proiect final, acesta va fi trimis Comisiei Europene.

 

‘Îl vom primi, îl vom da la consultanţi, marii investitori, BEI, BERD, IFC, Consiliul Investitorilor Străini şi la oricine mai vrea să ne ajute, o vom înainta Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, Uniunii Naţionale a Municipiilor şi celei a Comunelor, o vom trimite Finanţelor, Economiei, Transporturilor, Justiţiei…Guvernului. După ce îşi spune toată lumea părerile, introducem modificările, avem un plan final şi o trimitem la Comisia Europeană, pentru că, în materie de parteneriat public-privat, Comisia are întotdeauna ultimul cuvânt. Cu ultimul cuvânt şi agreement-ul Comisiei o facem proiect în Guvern şi o băgăm în Monitorul Oficial’, a spus ministrul marilor proiecte.AGERPRES

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517