Image 1
Image 2

Dan Șova, simbolul corupției la tineri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sub acest titlu, ușor vulgar cu o mică defecțiune gramaticală, se poate face inventarul aportului adus de noua generație la ceea ce s-a numit în primii ani de după revoluție, schimbare de mentalitate. S-a crezut, și s-a sperat, într-o egală măsură, că odată ce vor dispărea din viața politică oameni formați în comunism și vor veni reprezentanți ai noii generații,  toate problemele se vor aranja.

Da, într-adevăr, încet, încet scena politică a fost invadată de oameni tineri, formați la școala post-comunistă.

Mulți cu studii în străinătate, cunoscători de limbi străine, tinerii care au răzbit printre mastodonții fixați în posturile-cheie, s-au dovedit la fel de corupători și coruptibili. Corupția, cu aportul noii generații, a atins cote nemaivăzute.

Făcând abstracție de Victor Ponta, tânărul care a ajuns la cea mai înaltă demnitate ajuns prim ministru la o vârstă la care alții abia își dau ultimele restanțe, Dan Șova este exemplarul cel mai bun, un adevărat trofeu.

Curățel, titrat, școlit, profesor universitar la Drept, facultatea de stat, provenit dintr-o familie bună, învârtindu-se într-un anturaj select, prieten cu Victor Ponta, tânărul senator se prezintă dintr-o dată unul dintre cei mai corupți politicieni.

Dacă Elena Udrea, tot din tânără generație, a devenit sex-simbolul corupției feminine, dar cam grosieră, furând direct din banii statului, iată că Dan Șova revine puternic din urmă și se transformă într-un simbol al corupției inteligente. A aspirat bani avocățește, din firmele cu capital de stat. Este adevărat că dacă nu ar fi avut ambiția de a face și politică ingineriiile sale financiare ar fi trecut neobservate.

A avut ghinionul de a-l fi luat ca partener pe Victor Ponta, care la rândul său, a avut ghinionul de a fi ajuns prim ministru la șapte ani de la săvârșirea faptei. Este un refugiu. Cei doi avocați au aruncat vina pe adversarii poltici. Trimiși amândoi în judecată, consideră că este vorba despre o răzbunare politică. Târzie, cel drept, dar fapta rămâne faptă.

După ce a scăpat de două ori de arestare, prin bunăvoința colegilor senatori, ieri Dan Șova a fost lăsat din brațe până și de PSD. Liviu Dragnea anunțase că le recomandă senatorilor din partidul pe care îl conduce să voteze pentru reținere și arestare. De fapt, Dan Șova nu face parte din tabăra noului președinte.

Nici nu mai reprezintă nimic altceva decât un vot în parlament. Partidul se poate debarasa de el fără să sufere consecințe grave. Dimpotrivă, onorând cererea DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova, PSD își rezolvă o problemă de imagine. Nu mai este partidul care obstrucționează justiția.

Dar nu toți senatorii au votat pentru arestare. S-au găsit și unii care au considerat că senatorul poate fi judecat în stare de libertate.

Într-adevăr, problema se poate pune și în acești termeni. Nu trebuie neapărat ca un politician acuzat de corupție să stea în arest preventiv. Dacă procesele s-ar desfășura în regim de urgență, ar fi mai puțin spectacol mediatic pe marginea cazurilor de corupție.

Pe de altă parte, nici Dan Șova, nici Elena Udrea, pe care i-am luat drept simboluri ale corupției, nu au fost condamnați. Procesele sunt însă departe. Faptele de care sunt acuzați reprezintă doar punctele de vedere ale procurorilor.

  Ne învârtim într-un cerc din care lipsesc personajele principale într-un proces: judecătorii. Cum să nu se vorbească, așadar, de o republică a procurorilor?

Moare calul sau se rupe alianța PNL-PSD?

Vorbele cu dublu înțeles, vorba în doi peri, proverbele în general, plac publicului, politicienilor, ziariștilor. Traian Băsescu, de cele mai multe ori, fără voia lui, a produs câteva perle.