17.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 02.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Începuturile Miliţiei Judeţene Satu Mare. 04.00 Cultură – 10x10 Născut în România 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Alfatter Tamas. Titlul emisiunii: Vor fi suficienţi bani pentru curăţirea drumurilor la iarnă? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – 10x10 Născut în România 15.00 Teleshopping 15.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 16.00 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal.

Dan Şova, simbolul corupţiei la tineri

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sub acest titlu, uşor vulgar cu o mică defecţiune gramaticală, se poate face inventarul aportului adus de noua generaţie la ceea ce s-a numit în primii ani de după revoluţie, schimbare de mentalitate. S-a crezut, şi s-a sperat, într-o egală măsură, că odată ce vor dispărea din viaţa politică oameni formaţi în comunism şi vor veni reprezentanţi ai noii generaţii,  toate problemele se vor aranja.

Da, într-adevăr, încet, încet scena politică a fost invadată de oameni tineri, formaţi la şcoala post-comunistă.

Mulţi cu studii în străinătate, cunoscători de limbi străine, tinerii care au răzbit printre mastodonţii fixaţi în posturile-cheie, s-au dovedit la fel de corupători şi coruptibili. Corupţia, cu aportul noii generaţii, a atins cote nemaivăzute.

Făcând abstracţie de Victor Ponta, tânărul care a ajuns la cea mai înaltă demnitate ajuns prim ministru la o vârstă la care alţii abia îşi dau ultimele restanţe, Dan Şova este exemplarul cel mai bun, un adevărat trofeu.

Curăţel, titrat, şcolit, profesor universitar la Drept, facultatea de stat, provenit dintr-o familie bună, învârtindu-se într-un anturaj select, prieten cu Victor Ponta, tânărul senator se prezintă dintr-o dată unul dintre cei mai corupţi politicieni.

Dacă Elena Udrea, tot din tânără generaţie, a devenit sex-simbolul corupţiei feminine, dar cam grosieră, furând direct din banii statului, iată că Dan Şova revine puternic din urmă şi se transformă într-un simbol al corupţiei inteligente. A aspirat bani avocăţeşte, din firmele cu capital de stat. Este adevărat că dacă nu ar fi avut ambiţia de a face şi politică ingineriiile sale financiare ar fi trecut neobservate.

A avut ghinionul de a-l fi luat ca partener pe Victor Ponta, care la rândul său, a avut ghinionul de a fi ajuns prim ministru la şapte ani de la săvârşirea faptei. Este un refugiu. Cei doi avocaţi au aruncat vina pe adversarii poltici. Trimişi amândoi în judecată, consideră că este vorba despre o răzbunare politică. Târzie, cel drept, dar fapta rămâne faptă.

După ce a scăpat de două ori de arestare, prin bunăvoinţa colegilor senatori, ieri Dan Şova a fost lăsat din braţe până şi de PSD. Liviu Dragnea anunţase că le recomandă senatorilor din partidul pe care îl conduce să voteze pentru reţinere şi arestare. De fapt, Dan Şova nu face parte din tabăra noului preşedinte.

Nici nu mai reprezintă nimic altceva decât un vot în parlament. Partidul se poate debarasa de el fără să sufere consecinţe grave. Dimpotrivă, onorând cererea DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova, PSD îşi rezolvă o problemă de imagine. Nu mai este partidul care obstrucţionează justiţia.

Dar nu toţi senatorii au votat pentru arestare. S-au găsit şi unii care au considerat că senatorul poate fi judecat în stare de libertate.

Într-adevăr, problema se poate pune şi în aceşti termeni. Nu trebuie neapărat ca un politician acuzat de corupţie să stea în arest preventiv. Dacă procesele s-ar desfăşura în regim de urgenţă, ar fi mai puţin spectacol mediatic pe marginea cazurilor de corupţie.

Pe de altă parte, nici Dan Şova, nici Elena Udrea, pe care i-am luat drept simboluri ale corupţiei, nu au fost condamnaţi. Procesele sunt însă departe. Faptele de care sunt acuzaţi reprezintă doar punctele de vedere ale procurorilor.

  Ne învârtim într-un cerc din care lipsesc personajele principale într-un proces: judecătorii. Cum să nu se vorbească, aşadar, de o republică a procurorilor?

Abonează-te acum Online!