Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Dan Şova, simbolul corupţiei la tineri

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sub acest titlu, uşor vulgar cu o mică defecţiune gramaticală, se poate face inventarul aportului adus de noua generaţie la ceea ce s-a numit în primii ani de după revoluţie, schimbare de mentalitate. S-a crezut, şi s-a sperat, într-o egală măsură, că odată ce vor dispărea din viaţa politică oameni formaţi în comunism şi vor veni reprezentanţi ai noii generaţii,  toate problemele se vor aranja.

Da, într-adevăr, încet, încet scena politică a fost invadată de oameni tineri, formaţi la şcoala post-comunistă.

Mulţi cu studii în străinătate, cunoscători de limbi străine, tinerii care au răzbit printre mastodonţii fixaţi în posturile-cheie, s-au dovedit la fel de corupători şi coruptibili. Corupţia, cu aportul noii generaţii, a atins cote nemaivăzute.

Făcând abstracţie de Victor Ponta, tânărul care a ajuns la cea mai înaltă demnitate ajuns prim ministru la o vârstă la care alţii abia îşi dau ultimele restanţe, Dan Şova este exemplarul cel mai bun, un adevărat trofeu.

Curăţel, titrat, şcolit, profesor universitar la Drept, facultatea de stat, provenit dintr-o familie bună, învârtindu-se într-un anturaj select, prieten cu Victor Ponta, tânărul senator se prezintă dintr-o dată unul dintre cei mai corupţi politicieni.

Dacă Elena Udrea, tot din tânără generaţie, a devenit sex-simbolul corupţiei feminine, dar cam grosieră, furând direct din banii statului, iată că Dan Şova revine puternic din urmă şi se transformă într-un simbol al corupţiei inteligente. A aspirat bani avocăţeşte, din firmele cu capital de stat. Este adevărat că dacă nu ar fi avut ambiţia de a face şi politică ingineriiile sale financiare ar fi trecut neobservate.

A avut ghinionul de a-l fi luat ca partener pe Victor Ponta, care la rândul său, a avut ghinionul de a fi ajuns prim ministru la şapte ani de la săvârşirea faptei. Este un refugiu. Cei doi avocaţi au aruncat vina pe adversarii poltici. Trimişi amândoi în judecată, consideră că este vorba despre o răzbunare politică. Târzie, cel drept, dar fapta rămâne faptă.

După ce a scăpat de două ori de arestare, prin bunăvoinţa colegilor senatori, ieri Dan Şova a fost lăsat din braţe până şi de PSD. Liviu Dragnea anunţase că le recomandă senatorilor din partidul pe care îl conduce să voteze pentru reţinere şi arestare. De fapt, Dan Şova nu face parte din tabăra noului preşedinte.

Nici nu mai reprezintă nimic altceva decât un vot în parlament. Partidul se poate debarasa de el fără să sufere consecinţe grave. Dimpotrivă, onorând cererea DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova, PSD îşi rezolvă o problemă de imagine. Nu mai este partidul care obstrucţionează justiţia.

Dar nu toţi senatorii au votat pentru arestare. S-au găsit şi unii care au considerat că senatorul poate fi judecat în stare de libertate.

Într-adevăr, problema se poate pune şi în aceşti termeni. Nu trebuie neapărat ca un politician acuzat de corupţie să stea în arest preventiv. Dacă procesele s-ar desfăşura în regim de urgenţă, ar fi mai puţin spectacol mediatic pe marginea cazurilor de corupţie.

Pe de altă parte, nici Dan Şova, nici Elena Udrea, pe care i-am luat drept simboluri ale corupţiei, nu au fost condamnaţi. Procesele sunt însă departe. Faptele de care sunt acuzaţi reprezintă doar punctele de vedere ale procurorilor.

  Ne învârtim într-un cerc din care lipsesc personajele principale într-un proces: judecătorii. Cum să nu se vorbească, aşadar, de o republică a procurorilor?

Abonează-te acum Online!