16.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.10 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 04.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Planul Spitalului Judeţean pentru îngrijirea pacienţilor. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.40 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Dan Cosma a deschis o expoziţie dedicată erosului sacru

Scris de Vasile Andreica, 31 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Privire feminină multicoloră

Privire feminină multicoloră

La Galeria de artă a filialei Satu Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, aflată la ieşirea din Piaţa 25 Octombrie spre Pasajul Corneliu Coposu, se poate vizita începând de luni, pe tot parcursul lunii februarie, o nouă expoziţie a pictorului şi scriitorului Dan Cosma, cunoscut ca romancier, artist plastic şi bibliotecar.

Noua colecţie de lucrări, foarte unitară, intitulată „Aeroconul” cuprinde 30 de picturi realizate ca ilustraţie pentru una din scrierile autorului lor. „.După „Reflecţii mărunte”, unde abordam subiecte religioase, şi după „Flori, gânduri, amintiri”, unde-mi prezentam, idilic, copilăria, în expoziţia asta erotismul e „personajul principal”, ca să zic aşa”, mărturiseşte artistul.

Dar nu avem de-a face cu un erotism grosier, ci mai curând cu o sacralizare a erosului, ciclul fiind unit de forma de cupolă specifică sânului feminin, care devine adesea un dom de templu (fie cort al plăcerilor, moschee sau yantră tantrică) sau, râsturnată, un pocal al vinului iubirii. O figură des întâlnită este acea Zeiţă-Mamă a preistoriei, cu piept bogat, una din primele divinităţi ale omenirii, iar toate figurile feminine, fie schiţate fugar, fie desenate cu frenezia detaliilor, par izvorâte din ea. Iar comuniunea erotică, pe care India a ridicat-o la rang de extaz spiritual prin „maithuna”, este sugerată ca o întrepătrundere de energii din care se ridică lumi noi, cu multă delicateţe şi un colorit luxuriant.

Impresia, la ieşire, e că acestei expoziţii i-ar sta bine într-un cort viu colorat, plin de covoare felurite, creând un spaţiu în care erosul să-şi regăsească funcţia de artă a descoperirii divinului din noi. Un demers binevenit într-o lume mult prea pervertită.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.