17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Dan Cosma a deschis o expoziţie dedicată erosului sacru

Scris de Vasile Andreica, 31 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Privire feminină multicoloră

Privire feminină multicoloră

La Galeria de artă a filialei Satu Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, aflată la ieşirea din Piaţa 25 Octombrie spre Pasajul Corneliu Coposu, se poate vizita începând de luni, pe tot parcursul lunii februarie, o nouă expoziţie a pictorului şi scriitorului Dan Cosma, cunoscut ca romancier, artist plastic şi bibliotecar.

Noua colecţie de lucrări, foarte unitară, intitulată „Aeroconul” cuprinde 30 de picturi realizate ca ilustraţie pentru una din scrierile autorului lor. „.După „Reflecţii mărunte”, unde abordam subiecte religioase, şi după „Flori, gânduri, amintiri”, unde-mi prezentam, idilic, copilăria, în expoziţia asta erotismul e „personajul principal”, ca să zic aşa”, mărturiseşte artistul.

Dar nu avem de-a face cu un erotism grosier, ci mai curând cu o sacralizare a erosului, ciclul fiind unit de forma de cupolă specifică sânului feminin, care devine adesea un dom de templu (fie cort al plăcerilor, moschee sau yantră tantrică) sau, râsturnată, un pocal al vinului iubirii. O figură des întâlnită este acea Zeiţă-Mamă a preistoriei, cu piept bogat, una din primele divinităţi ale omenirii, iar toate figurile feminine, fie schiţate fugar, fie desenate cu frenezia detaliilor, par izvorâte din ea. Iar comuniunea erotică, pe care India a ridicat-o la rang de extaz spiritual prin „maithuna”, este sugerată ca o întrepătrundere de energii din care se ridică lumi noi, cu multă delicateţe şi un colorit luxuriant.

Impresia, la ieşire, e că acestei expoziţii i-ar sta bine într-un cort viu colorat, plin de covoare felurite, creând un spaţiu în care erosul să-şi regăsească funcţia de artă a descoperirii divinului din noi. Un demers binevenit într-o lume mult prea pervertită.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.