18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Dan Cosma a deschis o expoziţie dedicată erosului sacru

Scris de Vasile Andreica, 31 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Privire feminină multicoloră

Privire feminină multicoloră

La Galeria de artă a filialei Satu Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, aflată la ieşirea din Piaţa 25 Octombrie spre Pasajul Corneliu Coposu, se poate vizita începând de luni, pe tot parcursul lunii februarie, o nouă expoziţie a pictorului şi scriitorului Dan Cosma, cunoscut ca romancier, artist plastic şi bibliotecar.

Noua colecţie de lucrări, foarte unitară, intitulată „Aeroconul” cuprinde 30 de picturi realizate ca ilustraţie pentru una din scrierile autorului lor. „.După „Reflecţii mărunte”, unde abordam subiecte religioase, şi după „Flori, gânduri, amintiri”, unde-mi prezentam, idilic, copilăria, în expoziţia asta erotismul e „personajul principal”, ca să zic aşa”, mărturiseşte artistul.

Dar nu avem de-a face cu un erotism grosier, ci mai curând cu o sacralizare a erosului, ciclul fiind unit de forma de cupolă specifică sânului feminin, care devine adesea un dom de templu (fie cort al plăcerilor, moschee sau yantră tantrică) sau, râsturnată, un pocal al vinului iubirii. O figură des întâlnită este acea Zeiţă-Mamă a preistoriei, cu piept bogat, una din primele divinităţi ale omenirii, iar toate figurile feminine, fie schiţate fugar, fie desenate cu frenezia detaliilor, par izvorâte din ea. Iar comuniunea erotică, pe care India a ridicat-o la rang de extaz spiritual prin „maithuna”, este sugerată ca o întrepătrundere de energii din care se ridică lumi noi, cu multă delicateţe şi un colorit luxuriant.

Impresia, la ieşire, e că acestei expoziţii i-ar sta bine într-un cort viu colorat, plin de covoare felurite, creând un spaţiu în care erosul să-şi regăsească funcţia de artă a descoperirii divinului din noi. Un demers binevenit într-o lume mult prea pervertită.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.