Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Dacian Cioloş reapare în peisaj

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marşul organizat de USR şi Platforma 100 a lui Dacian Cioloş sub genericul” Nu vrem să fim o naţie de hoţi” arată că opoziţia nu reuşeşte să depăşească etapa penalilor. Mizând pe aceeaşi temă, care i-a fost fatală PNL-ului în ultima campanie electorală, USR a avut de câştigat. Aintrat în parlament ca o formaţiune pentru care integritatea era punctul forte. Cum majoritatea oamenilor din această ţară sunt cinstiţi, ar fi trebui să fie sensibilizaţi, şi, prin ricoşeu, să nu voteze partidele penalilor.

Realitatea a fost alta. Cei acuzaţi că sunt hoţi şi corupţi au obţinut rezultate spectaculoase, reuşind să ajungă la guvernare în ciuda oricărei opoziţii a preşedintelui Iohannis.
Din punct de vedere tactic s-ar presupune că tema corupţiei, a hoţilor care conduc partidele cele mai votate, nu este rodnică electoral. Că USR merge în continuare pe acelaşi drum este de înţeles, dar PNL s-a împotmolit. De la un partid mare se aşteaptă altceva, se aşteaptă soluţii, programe, proiecţii de viitor de larg interes.

Din păcate liberalii din PNL nu reuşesc să producă programe adevărate, rămânând la stadiul de slogane, de şabloane populiste, bune de afişat în stradă. Un partid trebuie să fie ceva mai mult decât un strigăt negativ, fie el şi disperat.
Dar să revenim la marşul de dumincă seara.

Refuzat de PNL direct într-o poziţie de frunte, ocolit cu discreţie de USR, Dacian Cioloş a rămas fidel programului cu care s-a prezentat în campania electorală din 2016. Platforma România 100, prin titlu, este legată de Centenar. Din perspectivă istorică este trist să auzi că, la o sută de ani de la Unire, trăieşti într-o ţară de hoţi. Este trist că este transmis un astfel de mesaj în lumea largă.

Pe de altă parte, pare şi ilogic să recunoşti meritele colosale ale DNA în lupta anti-corupţie şi în acelaşi timp să constaţi că în continuare trăieşti într-o ţară de hoţi.
Este trist şi pentru preşedintele ţării să fie pus la întâlnirile de nivel înalt în situaţia de a spune mereu că România continuă lupta anti-corupţie. Este trist că exportăm acest mesaj despre noi înşine.

Până la urmă trăim sau nu într-o ţară de hoţi? Avem cele mai drastice legi penale. În lupta anti-corupţie au fost antrenate serviciile secrete. S-au dat mii şi mii de avize pentru ascultarea telefoanelor, în numele luptei anti-corupţie, după ce corupţia a fost decretată drept atentat la siguranţa naţională. :i am rămas tot „o ţară de hoţi”?
Poate că s-a ajuns deja într-un punct în care aşa-zisa luptă împotriva corupţiei se trasnformă într-un atentat la siguranţa naţională, prin imaginea negativă la nivel mondial pe care ne-o facem.

Este clar că nu există o soluţie simplă la această problemă. Pe de o parte trebuie să se stopeze furtişagurile, dacă există. Dacă nu pot fi stopate, nu cumva înseamnă că nu există în măsura în care ne prezentăm ca o ţară de hoţi?
Cum domnul Cioloş a fost singur care a avut un proiect legat de cei o sută de ani de istorie, nu este deplasat să considerăm că el este şi singurul care are o soluţie astfel încât Centenarul să fie chiar un Centenar.

Centenarul unei ţări de hoţi nu poate fi nici o sărbătoare, dar nici un proces de intenţie strigat într-o piaţă.
În vremuri speciale trebuie să apară personalităţi speciale. Cineva trebuie să pună în acord diferenţele de percepţie faţă de starea României. Eventual să facem un referendum cu o singură întrebare: suntem o ţară de hoţi?

Dacă răspunsul va fi DA, să se decreteze stare de urgenţă şi tribunalele poporului să-şi facă datoria, aşa cum şi-au făcut-o la toate revoluţiile. Sigur că exagerăm, dar cine nu exagerează în ziua de azi?

Abonează-te acum Online!
Baby Trend