23.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Beniamin Urs, Mariana Sălăgean, Adrian Ștef, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Raportul MCV critică dur România. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ionuț Oneț. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, un președinte al oamenilor. (reluare) 04.00 Muzică indiana – Ode către divin. 05.00 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiuni: O altfel de exprimare. 06.00 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Beniamin Urs, Mariana Sălăgean, Adrian Ștef, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Raportul MCV critică dur România. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiță invitat: Florin Fodoruț. Titlul emisiuni: Despre icoane. 10.45 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ionuț Oneț. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, un președinte al oamenilor. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Beniamin Urs, Mariana Sălăgean, Adrian Ștef, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Raportul MCV critică dur România. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: Merele din Cehal se vând în Ungaria. 17.00 Sănătate Frumusețe Stil cu Ioana Vladimirescu și Ioana Zaharia, invitat: Izidor și Alina Bunea. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Dacă nu se validează referendumul?

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fără îndoială, un referendum pentru modificarea Constituției pentru clarificarea articolului privitor la definirea căsătoriei este binevenit într-o țară creștină prin excelență. Că nu exista un pericol iminent din partea persoanelor cu deviații sexuale este, de asemenea, adevărat. Persoanele încadrate în ceea ce se desemnează prin cele patru litere LGBT, cel puțin în România, nu cer cu agresivitate să fie declarate căsătorite. Ba chiar par să se ascundă de lume.

Se iubesc pe ascuns, își rezolvă problemele pe furiș, departe de ochii lumii.
Cu toate acestea, cândva în viitor ar fi posibil să-și strige în gura mare pretențiile la legalizarea relațiilor lor. Din acest punct de vedere referendumul se constituie într-o măsură de prevedere. Este bine să ne pregătim pentru o lume în care valorile morale, creștine vor fi pervertite.

Inițiativa unui referendum pentru modificarea Constituției a pornit de la oamenii bisericii. S-au adunat câteva milioane de semnături. Cele mai multe din mediul rural. Acolo aflându-se și bazinul electoral al PSD, s-a tras concluzia că partidul lui Liviu Dragnea ar fi beneficiarul votului pro-modificare.

Așa și este. Indiscutabil, PSD este principalul beneficiar electoral. Odată pentru că este la guvernare și organizează scrutinul, iar în al doilea rând pentru că este partidul cel mai apropiat de biserica majoritară, ortodoxă.
Intuind că aici este vorba despre o subtilă manevră politică, cel de-al doilea partid din țară ca mărime, PNL, nu s-a plasat în opoziție.

Liberalii nu boicotează referendumul, îndeamnă oamenii să se prezinte la urne să voteze pentru definirea familiei tradiționale. La fel procedează și PMP, partidul lui Traian Băsescu. ALDE a anunțat că nu se implică în campanie, dar liberalii lui Tăriceanu sunt departe de a boicota scrutinul. La fel procedează și UDMR.

Un singur partid o ia împotriva curentului general. USR, în numele libertății individului de a face ce vrea cu viața lui, boicotează referendumul. Își asumă un risc?
Nu prea. Pentru că USR nu are o ideologie clar definită, nu și-a asumat nicio doctrină. Se consideră pur și simplu de dreapta, fără să simtă nevoia unor teoreticieni. Este suficient să fie anti-PSD și cu asta și-a rezolvat direcția politică.

Pentru că partidele nu s-au antrenat în campanie ca în timpul alegerilor, nu s-a creat un interes al publicului pentru participarea la vot. Există riscul de a nu se prezenta la vot 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale? Se vor prezenta la vot cel puțin șase milioane de cetățeni? S-au adunat peste trei milioane de semnături, dar vor mai merge la vot încă trei milioane?

Vom vedea luni.
Cine va avea de pierdut dacă nu se validează referendumul? Exact cei care vor avea de câștigat dacă se validează. Adică PSD. În mod special Liviu Dragnea.
Un eventual eșec îl va pune într-o situație delicată, ca lider al partidului. Probabil se va merge atât de departe încât se va pune problema demisiei lui din fruntea PSD.

Invalidarea referendumului ar fi o lovitură mai cu seamă pentru biserici, pentru preoții care i-au îndemnat pe credincioși să meargă la vot. Dar o astfel de problemă mai bine să nici nu se pună. Modificarea în Constituție este necesară, va pune la adăpost integritatea familiei creștine, până la urmă va reprezenta garanția constituțională că o căsătorie, acum și în viitor, va rămâne așa cum a făcut-o Dumnezeu, o reuniune între un bărbat și o femeie.

Abonează-te acum Online!