Image 1
Image 2

Cuvântul de ordine: criză!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Niciun politician de la un primar de comună, oraș sau municipiu până la șefii de stat și guverne, de la un parlamentar până la Comisia Europeană și Parlamentul European, nu poate susține un discurs, nu poate da un interviu fără să rostească de zeci de ori cuvântul CRIZĂ.
De la revoluția industrială, de la marile răscoale și revoluții sociale până la marile conflagrații mondiale ale secolului 20, lumea nu s-a confruntat cu probleme atât de diverse ca în ultimii trei-patru ani.

Punctul culminant pare să fie anul 2022. Războiul din Ucraina s-a suprapus peste o criză sanitară provocată de pandemie, dar și peste criza energetică incipientă, ce se făcea deja simțită. Războiul a intensificat-o, iar sancțiunile împotriva Rusiei s-au răsfrânt și asupra celor care le-au impus.
În problema multiplelor crize, luările de poziție ale diverșilor oficiali sunt mai mult sau mai puțin radicale. De pildă guvernul Spaniei respinge planul Comisiei Europene de reducere a consumului de gaz. În același timp Spania denunță pasivitatea Uniunii Europene.
Din cauza disputelor interne pe marginea măsurilor anti-criză, premierul Italiei a anunțat că își dă demisia. Pentru implicarea prea agresivă împotriva Rusiei în criza războiului ucrainean, și-a prezentat demisia premierul Marii Britanii. A căzut guvernul Bulgariei.
Într-un scurt interval de timp trei țări ce păreau stabile politic se confruntă cu o criză politică. Nu că restul țărilor europene nu ar avea probleme, dar nu au ajuns încă în situația de a-și dărâma guvernele.
Redevenită jandarmul lumii, America are propriile probleme interne, de la revoltele împotriva legii care interzice întreruperea sarcinilor, la caniculă și schimbările climatice.
Campioana creșterii economice, China și-a încetinit ritmul de dezvoltare. Situația reală a Rusiei este bine ascunsă de propaganda Moscovei, dar ne putem imagina că rușii se confruntă cu mari greutăți.
În contextul relațiilor tensionate SUA-Rusia, ne putem întreba dacă Vladimir Putin este cu mult mai sănătos decât președintele Joe Biden, care având Covid este la izolare și supus unui tratament.
În acest concert general al plângerilor, se distinge vocea Olenei Zelenska, soția președintelui Ucrainei, care face apel la Congresul SUA pentru a trimite cât mai urgent și cât mai multe arme în Ucraina.
Trebuie remarcată declarația publică a lui Nicolae Ciucă, premierul nostru, care îi asigură pe cetățenii români că la iarnă nu vor avea probleme cu gazul, dar nici cu produsele alimentare.
Vom avea, în viitorul apropiat, noi garnituri de trenuri nepoluante, pe hidrogen, în valoare de aproape un miliard de euro. Păcat că nu avem cale ferată pe măsura noilor trenuri. Acum, în plină vacanță, CFR-ul a scos vagoanele de dormit Satu Mare-Constanța. Probabil se vor reintroduce după ce vor fi achiziționate trenurile pe hidrogen, nepoluante, dar ar fi bine ca până atunci și litoralul românesc să se ridice la nivelul celui din Bulgaria.
Dacă au mari probleme continentele, țările mari și mici, evident că și comunitățile locale au problemele lor specifice. Fiecare localitate, mare, mijlocie, mică, are criza ei. Unele sunt nemulțumite de primar, altele de consiliul local. O parte din comune și orașe sunt nemulțumite de prestația Consiliului Județean. Județele sunt nemulțumite de guvern. Guvernele, așa cum am văzut că este cazul Spaniei, sunt nemulțumite de prestația Comisiei Europene și a UE în general.
Când și cum se va termina această criză care suferă mutații la fel de radicale ca virusul care amenință că se întoarce?
Ziua în care la televizor, în ziare, în parlament, la ședințele de consilii locale, pe stradă, nu se va auzi cuvântul CRIZĂ este încă foarte departe.

PSD are doi prezidențiabili de cursă lungă

Din ce în ce mai prezent în viața politică din țară, mascată sub forma unor vizite la obiective industriale, unele cu impact militar, trădează dorința lui Mircea Geoană de a candida la președinția României.

Populația așteaptă lideri cu viziune

Mă uit peste câteva sondaje și încerc să înțeleg de ce partidul Dianei Șoșoacă, al cărui program nu-l știu, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europe ar obține un rezultat uluitor de 8%. Cu trei procente peste UDMR.