Image 1
Image 2

Cutezătorii Munţilor continuă seria de conferinţe despre hrană şi risipă alimentară

Întâlnirea s-a transformat rapid într-una interactivă, întrebările si ideile pe tema aleasă fiind dintre cele mai oportune
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Întâlnirea s-a transformat rapid într-una interactivă, întrebările si ideile pe tema aleasă fiind dintre cele mai oportune
Întâlnirea s-a transformat rapid într-una interactivă, întrebările si ideile pe tema aleasă fiind dintre cele mai oportune

Centrul Tehnologic şi de Inovare în Afaceri din Satu Mare, de pe strada Ion Luca Caragiale a fost gazda unei noi conferinţe motivaţionale şi de responsabilizare, derulată în cadrul Proiectului Respect pentru hrană. Invitata acestei conferinţe a fost Andreea Vereş, psihoterapeut, cu o experienţă de peste 20 de ani în consiliere şi psihoterapie. Trebuie menţionat faptul că specialista a fost implicată în propria recuperare de tulburări alimentare, mai înainte de a se prezenta în faţa publicului constituit din zeci de membri ai Asociaţiei Cutezătorii Munţilor.

A fost o zi a cunoaşterii şi empatiei, în care fiecare dintre cei prezenţi au putut să împărtăşească idei şi trăiri referitoare la relaţia cu mâncarea, dar şi să ofere soluţii pentru a o îmbunătăţi. Tocmai pentru că subiectul acestui workshop a fost “Despre hrană – între nevoie şi dependenţă”, toţi cei prezenţi în sală s-au implicat în discuţie şi au intervenit, acolo unde au considerat că este necesar.

Astfel, ideea iniţială de a desfăşura o simplă conferinţă, s-a transformat rapid într-un dialog constructiv.

Membrii Asociaţiei au precizat faptul că au înţeles că rolul hranei pentru fiecare dintre ei poate acoperi o parte mult mai mare din vieţile lor, nu doar strict pe cea alimentară.

Hrana se poate transforma, foarte subtil, în plăcere, sau alinare, ajungând, de la nevoie, la dependenţă.

Psihoterapeutul Andreea Vereş a precizat faptul că nu este vorba despre nicio exagerare atunci când se vorbeşte despre o dependenţă, cu acelaşi impact ca şi în cazul drogurilor sau alcoolului.

Terapeutul a oferit şi soluţii de recuperare din dependenţa de mâncare

În cadrul conferinţei, s-a discutat despre hrana cea de toate zilele, dar şi cum trebuie hrănit trupul, dar şi emoţiile.

S-au menţionat diferenţele între nevoia fiziologică de a mânca, respectiv dependenţa patologică de mâncare.

Cei interesaţi au putut pune întrebări şi au aflat mai multe informaţii şi despre mâncatul emoţional şi de ce curele de slăbire nu funcţionează. Desigur că terapeutul a oferit şi soluţii de recuperare din dependenţa de mâncare.

Conferinţa s-a adresat, cu precădere tinerilor cu vârste între 14 şi 35 de ani, cadrelor didactice interesate de dezvoltarea unor mici proiecte, privind prevenirea şi combaterea risipei alimentare, voluntarilor şi colaboratorilor asociaţiei.

Participarea a fost gratuită, dar s-a făcut pe bază de înscriere, numărul de locuri fiind limitat.

Ziua s-a încheiat cu o binemeritată degustare, oferită de producătorii locali, care au pus la dispoziţie o gamă largă de alimente, din categoria celor sănătoase.

Noi ateliere cu specialişti se vor derula şi în perioda următoare

Atelierele practice şi teoretice din cadrul proiectului “Respect pentru hrană – proiect de prevenire a risipei alimentare” continuă şi în perioada următoare.

Proiectul este o iniţiativă a Asociaţiei de Tineret, Turism şi Ecologie Cutezătorii Munţilor şi beneficiază de finanţare, printr-un concurs local de proiecte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with