





Guvernul este obligat să pună în aplicare o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia trebuie să vândă acţiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ din momentul privatizării. Decizia Înaltei Curţi a fost luată pe 8 mai 2019, însă nu a fost comunicată public până acum. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus luni, fără să ofere prea multe amănunte, că problema vânzării acestor acţiuni va fi discutată în şedinţa următoare a Coaliţiei PSD- ALDE.
Vânzarea pachetului de până în 8% era stabilită chiar prin legea de privatizare a Petrom, însă statul român a amânat cât a putut acest moment, mai ales că a fost şi un dosar DIICOT.
La momentul privatizării din 2004, preţul plătit de OMV a fost de 0,05 euro/acţiune. Acum este cotat cam la 0,08 euro/acţiune, echivalent lei, ceea ce înseamnă că salariaţii vor cumpăra o acţiune cu 0,03 euro mai ieftină decât este acum.
Nu este clar ce înseamnă până în 8%. Nu este clar nici cine ar fi beneficiarii: salariaţii din momentul privatizării sau cei de acum?
„Suntem în situaţia de a discuta, au câştigat în instanţă salariaţii Petrom o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau acţionari la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele”, a afirmat luni Tăriceanu, potrivit Adevărul.
În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, Sereş ar fi avut mai multe întâlniri, în cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ privind vânzarea unui pachet de 8% în favoarea Asociaţiei salariaţilor Petrom, controlată de Liviu Luca.