Image 1
Image 2

Curtea de Apel Oradea obligă IPJ Satu Mare să reanalizeze situaţia poliţiştilor care cer să aibă sporuri egale celor cu studii superioare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sindicatul Europol a acţionat în instanţă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare în toamna anului 2018, pentru o serie de sporuri, printre care în prezent se numără sporul pentru studii superioare, acesta fiind acordat discriminatoriu conform membrilor sindicatului.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare există circa 500 de agenţi de poliţie, din care probabil mai mult de jumătate şi-au finalizat studiile superioare.

Scurt istoric

După luni de proces şi câteva înfăţişări, în 12 februarie 2019 instanţa de judecată a decis să nu le dea dreptate sindicaliştilor, pronunţând un verdict defavorabil. Preşedintele Sindicatului Europol Satu Mare, Felix Văsuţ a declarat încă de atunci că nu se vor da bătuţi, luând decizia de a face recurs. După alte patru luni de aşteptare, Curtea de Apel Oradea a decis să caseze hotărârea Tribunalului Satu Mare din data de 12.02.2019 şi să oblige Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare să reanalizeze cererile membrilor de sindicat şi să emită hotărâri motivate pentru fiecare dintre cei peste 40 de poliţişti cuprinşi în primul dosar, hotărâri care să conţină motivele pentru acordarea sau neacordarea sporului în cauză.

”Iată că după aproape un an de zile am reuşit să obţinem un prim succes în recuperarea drepturilor! În continuare aşteptăm să vedem întreaga motivare a instanţei, după care ne vom reaşeza la masă cu conducerea I.P.J. pentru a pune în aplicare decizia instanţei şi totodată de a repune poliţiştii în drepturile cuvenite !”, a mărturisit Felix Văsuţ la aflarea ultimului verdict.

Aceeaşi muncă prestată şi de cei fără studii superioare

Sporul pentru care s-a acţionat în instanţă este unul ”discriminatoriu” explică Sindicatul Europol Satu Mare, deoarece este un spor care se aplică poliţiştilor cu studii superioare, deşi aceştia prestează aceeaşi muncă. “Acest spor de studii superioare este acordat discriminatoriu, doar celor cu facultate, deşi toţi poliţiştii muncesc la fel. El reprezintă 25% din salariul funcţiei de bază, dar acesta este blocat la nivel de 2009. Nu vorbim de întreg salariul de funcţie de bază ci de coeficientul funcţiei pe care îl au poliţiştii înmulţit cu valoarea de referinţă sectorială, care este în cuantum de 197,33 de lei, care la fel, aceeaşi valoare este blocată la nivel de 2008. Practic, vorbim de un spor între 150 şi 200 de lei pe lună per poliţist. Este probabil aberant, în opinia mea şi a tuturor colegilor mei să ne aflăm aproape în anul 2019 şi să fim plătiţi la nişte sporuri care sunt blocate la nivel de 2009”, a declarat preşedintele Sindicatului Europol Satu Mare, Felix Văsuţ, la începutul procesului.

Vă reamintim că acesta este un caz care are deja precedent în alte judeţe din România, unde dreptatea le-a fost dată poliţiştilor care se simţeau discriminaţi.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with