Image 1
Image 2

”Cum vă place” de William Shakespeare în premieră duminică la Teatrul de Nord

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică, 8 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului de Nord, Trupa Mihai Raicu prezintă o premieră de mare interes: ”Cum vă place” de William Shakespeare, în regia macedoneanului Aleksandar Ivanovski. Scenografia este realizată de Cristian Gătina, iar traducerea textului de Violeta Popa. Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu.

Este o poveste despre cum viaţa poate lua o altă turnură într-o clipă, o poveste cu îndrăgostiţi, animale, poezie şi dragostea care înfloreşte în adâncurile unei păduri. Unii consideră că “As You Like it” este piesa cea mai puţin „shakespeariană” dintre piesele lui Shakespeare, iar alţii susţin că, dimpotrivă, acest text este sursa pentru toate scrierile ulterioare, ca o prefaţă de teme şi povestiri care vor domina restul carierei sale. Aici se regăsesc nu numai un Hamlet prototip, dar şi eroii melancolici din „Visul unei nopţi de vară” şi creaturile înţelepte, semi-divine cum este Prospero. Asemenea unei oglinzi, în piesă se văd umbrele lui Aristofan, Dante şi chiar Cehov şi Brecht.

Distribuția: Rosalinda – Roxana Fânață, Celia – Raluca Mara, Phoebe – Alina Negrău, Audrey – Ioana Cheregi, Ducele/Ducele Senior – Ciprian Vultur, Charles/Corin – Romul Moruțan, Touchstone – Andreea Mocan, Jacques – Cătălin Mareș, Orlando – Andrei Gîjulete, Părintele – Sergiu Tăbăcaru, Oliver – Andrei Stan, Madame Le Beau – Dorina Nemeș, Amiens/William – Tibor Székely, Silvius – Vlad Mureșan, Adam/Himeneu – Anca Similar.

„Întreaga noastră lume e o scenă și bărbați, femei, cu toții, suntem doar niște actori” este replica cea mai cunoscută din comedia „Cum vă place”, un text complex care gravitează în jurul temei centrale, dragostea, dar care, în același timp, naște discuții legate de diferite alte teme: exilul fizic sau mental care duce la izolare sau autoizolare, lupta pentru putere și consecințele ei, teatralitatea. Masca și travestiul sunt prezente pe tot parcursul piesei. E asemeni unei clădiri cu fațadă aparent simplă, dar cu multe căi de acces, iar pentru a-i înțelege interiorul labirintic trebuie încercate toate ușile.

Aleksandar Ivanovski a absolvit regia la Facultatea de Arte Dramatice din Skopje și din 2000 regizează spectacole de teatru și coordonează ateliere de actorie, regie și dramaturgie în Germania, Slovacia, România, Ungaria și Macedonia de Nord. Prima întâlnire a Trupei Mihai Raicu cu Aleksandar Ivanovski a fost la workshop-ul susținut de regizor la Festivalul Tranzit Fest din 2018.

Sunt valabile abonamentele Premium și ”Ștefan Mareș”, iar biletele costă în funcție de locul ocupat în sală. Spectacolul va fi prezentat și luni, 9 decembrie, de la aceeași oră.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns