20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Cum se va tranşa reforma Justiţiei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se apropie câteva termene-limită la câteva chestiuni majore care au frământat societatea românească în ultimele luni. Este aşteptat avizul CSM, pozitiv sau negativ, pe legile Justiţiei şi decizia Curţii Constituţionale la sesizarea ministrului Justiţiei pe marginea dreptului anchetării miniştrilor de către procurori.

Aşa cum toată lumea a căzut de acord, cu excepţia politicienilor fanatizaţi, reforma sau reformarea Justiţiei trebuie să se desfăşoare în consens cu opiniile specialiştilor.

Nu există persoane mai avizate în materie decât înşişi juriştii. Judecătorii, procurorii, şi nu în ultimul rând avocaţii ştiu cel mai bine cum trebuie să arate o lege ca să fie cât mai aproape de împărţirea dreptăţii absolute. Asociaţiile, organizaţiile din care fac parte, nu pot fi tratate de sus, nu pot fi ignorate oricât de mult şi-ar dori parlamentarii să se impună ca făuritori de legi.

Nu este vorba doar de pregătirea lor. În parlament nimeni nu exlude faptul că sunt şi persoane cu pregătire juridică, şi persoane capabile să aibă o viziune proprie despre cum trebuie să funcţioneze o justiţie independentă, dar ca şi categorie socială, politicienii au o anumită dependenţă de ordin ideologic. În unele cazuri se poate vorbi şi despre o dereglare datorată binecunoscutelor boli provocate de putere. 

Paranoia, într-o formă mai avansată sau incipientă, nu poate fi exclusă atunci când se vorbeşte despre putere, să zicem în sens metafizic. Literatura a dat adevărate capodopere pe tema puterii. Prin urmare puţină suspiciune nu strică niciodată atunci când vorbim la modul general despre  casta sau clasa politică.

O boală incurabilă a legislaţiei adoptate după 1989 a fost, şi vedem că încă este, personalizarea legilor. Nu în sensul că o lege primeşte numele iniţiatorului, aşa cum a fost de pildă Legea Mârza, ci o lege dată pentru a servi un grup sau chiar o singură persoană. Cu siguranţă juriştii simt acest lucru atunci când se confruntă în mod direct cu câte o cauză.

De data aceasta, datorită dezbaterilor publice mai intense decât altădată, s-a ajuns la o răscruce. Majoritatea parlamentară este bine închegată. Mai mult, şi anumiţi parlamentari din opoziţie au probleme judiciare şi speră că vor scăpa de ele după adoptarea pachetului de legi ale justiţiei. Întrebarea este dacă acestea vor favoriza anumiţi oameni politici? Mai aproape de miezul problemei: va fi avantajat liderul PSD Liviu Dragnea?

Interesul fără precedent, controversele stârnite de proiectul propus de guvern, se datorează tocmai faptului că s-a creat impresia generală că miza acestei reforme este cazul Liviu Dragnea. Fără problemele lui, fără condamnarea lui, fără balta Belina, fără dosarele penale deschise altor oameni politici,  proiectul de lege propus de Tudorel Toader nu ar fi trezit interesul cetăţenilor de rând.

Exagerând ca întotdeauna, pentru că de aia se numeşte câinele de pază a democraţiei, mass media a amplificat disputele din interiorul sistemului juridic, a supradimensionat disputele dintre procurori şi judecători. Rareori presa a fost atât de subiectivă ca în această perioadă. Lipsa informaţiilor directe, dezbaterile televizate ai căror protagonişti au fost politicienii, au avut darul să tragă un val de ceaţă peste realitate. Mesajele s-au obscurizat, atenţia opiniei publice a fost deturnată în funcţie de simpatiile politice. Electoratul PSD-ALDE ţin partea acestor partide, inclusiv a liderilor în vreme ce electoratul opoziţiei se aliniază poziţiei exprimate de preşedintele Klaus Iohannis. Trebuie precizat că liderii PNL, USR au avut puţine şi nesemnificative luări de poziţie în chestiunea proiectului PSD. Cum se va tranşa problema? Vor câştiga politicienii sau specialiştii?

Abonează-te acum Online!