19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Cum se va tranşa reforma Justiţiei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se apropie câteva termene-limită la câteva chestiuni majore care au frământat societatea românească în ultimele luni. Este aşteptat avizul CSM, pozitiv sau negativ, pe legile Justiţiei şi decizia Curţii Constituţionale la sesizarea ministrului Justiţiei pe marginea dreptului anchetării miniştrilor de către procurori.

Aşa cum toată lumea a căzut de acord, cu excepţia politicienilor fanatizaţi, reforma sau reformarea Justiţiei trebuie să se desfăşoare în consens cu opiniile specialiştilor.

Nu există persoane mai avizate în materie decât înşişi juriştii. Judecătorii, procurorii, şi nu în ultimul rând avocaţii ştiu cel mai bine cum trebuie să arate o lege ca să fie cât mai aproape de împărţirea dreptăţii absolute. Asociaţiile, organizaţiile din care fac parte, nu pot fi tratate de sus, nu pot fi ignorate oricât de mult şi-ar dori parlamentarii să se impună ca făuritori de legi.

Nu este vorba doar de pregătirea lor. În parlament nimeni nu exlude faptul că sunt şi persoane cu pregătire juridică, şi persoane capabile să aibă o viziune proprie despre cum trebuie să funcţioneze o justiţie independentă, dar ca şi categorie socială, politicienii au o anumită dependenţă de ordin ideologic. În unele cazuri se poate vorbi şi despre o dereglare datorată binecunoscutelor boli provocate de putere. 

Paranoia, într-o formă mai avansată sau incipientă, nu poate fi exclusă atunci când se vorbeşte despre putere, să zicem în sens metafizic. Literatura a dat adevărate capodopere pe tema puterii. Prin urmare puţină suspiciune nu strică niciodată atunci când vorbim la modul general despre  casta sau clasa politică.

O boală incurabilă a legislaţiei adoptate după 1989 a fost, şi vedem că încă este, personalizarea legilor. Nu în sensul că o lege primeşte numele iniţiatorului, aşa cum a fost de pildă Legea Mârza, ci o lege dată pentru a servi un grup sau chiar o singură persoană. Cu siguranţă juriştii simt acest lucru atunci când se confruntă în mod direct cu câte o cauză.

De data aceasta, datorită dezbaterilor publice mai intense decât altădată, s-a ajuns la o răscruce. Majoritatea parlamentară este bine închegată. Mai mult, şi anumiţi parlamentari din opoziţie au probleme judiciare şi speră că vor scăpa de ele după adoptarea pachetului de legi ale justiţiei. Întrebarea este dacă acestea vor favoriza anumiţi oameni politici? Mai aproape de miezul problemei: va fi avantajat liderul PSD Liviu Dragnea?

Interesul fără precedent, controversele stârnite de proiectul propus de guvern, se datorează tocmai faptului că s-a creat impresia generală că miza acestei reforme este cazul Liviu Dragnea. Fără problemele lui, fără condamnarea lui, fără balta Belina, fără dosarele penale deschise altor oameni politici,  proiectul de lege propus de Tudorel Toader nu ar fi trezit interesul cetăţenilor de rând.

Exagerând ca întotdeauna, pentru că de aia se numeşte câinele de pază a democraţiei, mass media a amplificat disputele din interiorul sistemului juridic, a supradimensionat disputele dintre procurori şi judecători. Rareori presa a fost atât de subiectivă ca în această perioadă. Lipsa informaţiilor directe, dezbaterile televizate ai căror protagonişti au fost politicienii, au avut darul să tragă un val de ceaţă peste realitate. Mesajele s-au obscurizat, atenţia opiniei publice a fost deturnată în funcţie de simpatiile politice. Electoratul PSD-ALDE ţin partea acestor partide, inclusiv a liderilor în vreme ce electoratul opoziţiei se aliniază poziţiei exprimate de preşedintele Klaus Iohannis. Trebuie precizat că liderii PNL, USR au avut puţine şi nesemnificative luări de poziţie în chestiunea proiectului PSD. Cum se va tranşa problema? Vor câştiga politicienii sau specialiştii?

Abonează-te acum Online!