Cum se poate evita îmbolnăvirea cu trichineloză? | Informaţia Zilei

Cum se poate evita îmbolnăvirea cu trichineloză?

Scris de Ioan Aniţaş, 27 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Existenţa şi apariţia unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât şi la vânatul sălbatic, îi obligă pe inspectorii de specialitate, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, să atragă din nou atenţia crescătorilor şi consumatorilor de carne de porc, obţinută în urma sacrificărilor tradiţionale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, înainte şi după sacrificarea porcilor domestici sau a împuşcării vânatului sălbatic – mistreţ, urs, proprietarul, consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcţia diagnosticării trichinelozei.
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice – câinele şi pisica, animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, crocodil, etc, la care nu s-a efectuat examen de specialitate în direcţia depistării trichinelozei, de către medicul veterinar şi care este, sau nu a fost suficient preparată termic prin frigere, fierbere. Boala apare şi prin consumul de preparate crude, prin sărare sau afumare, cârnaţi, caizer, şuncă afumată şi alte specialităţi obţinute din carnea de porc.

Pentru a se preveni apariţia acestei boli, care uneori poate duce şi la decesul consumatorilor, aceştia au obligaţia de achiziţiona carne de porc numai din abatoare, carmangerii, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, şi pe care este aplicată marca de sănătate/identificare; Efectuarea controlului sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în gospodăriile individuale – porc, nutrie, cal, precum şi al vânatului comestibil – mistreţ, urs, prin examen trichineloscopic; Evitarea achiziţionării de carne de la persoane necunoscute, provenită de la animale sacrificate în condiţii improprii sau care este comercializată direct din portbagaj sau la colţul străzii, fără expertiza sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Circumscripţii în care puteţi solicita examen trichineloscopic

Examenele trichineloscopice se efectuează în judeţul Satu Mare în Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din municipiile şi oraşele: Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş, după un program afişat la sediul acestora sau comunicat săptămânal, prin mass-media locală, în Cabinetele Medicale Veterinare particulare, precum şi la medicii veterinari de liberă practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare Concesionate din localităţile: Ardud, Botiz, Lazuri, Apa, Santău, Tiream, Păuleşti, Culciu, Homorod, Valea Vinului, Supur, Beltiug, Satu Mare, Negreşti-Oaş, Livada, Halmeu, Medieşu Aurit, Turţ, Turulung, Căuaş, Săcăşeni, Socond. Pentru efectuarea examenului, proprietarul/solicitantul se va prezenta la medicul veterinar examinator cu o probă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici şi va avea asupra lui, Cartea de Identitate a proprietarului/solicitantului; Crotalia de identificare a suinei/suinelor sacrificate; Suma de 23,80 lei reprezentând contravaloarea unei probe examinate. Cabinetele Veterinare Concesionate/Private îşi stabilesc tarife de manoperă proprii. Carnea provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei este destinată strict pentru consum familial.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345