Image 1
Image 2

Cum se obține puterea și cum se păstrează?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre consecințele directe ale confruntării dintre PSD și susținătorii Justiției în forma actuală este o radicalizare fără precedent a discursului lui Liviu Dragnea.

Poate fi invocat aici și congresul partidului care i-a conferit puteri sporite nu neapărat înscrise în statut. Primită cu ropote de aplauze, a fost de ajuns o simplă întrebare: “Vreți să fiu în continuare președintele vostru?” pentru ca Liviu Dragnea să prindă curaj și încredere sporită că în tot ce face are girul partidului.

Curajul său nu se îndreaptă doar spre viitor, ci și spre trecut. Astfel începe să dezgroape morții. Un atac fără precedent lansează într-un punct fix: formarea guvernului USL. Dragnea afirmă că într-o sâmbătă dimineață l-a sunat Crin Antonescu spunându-i că îl are alături pe George Maior care i-a explicat cum se face un guvern. De aici se înțelege că lista guvernului a fost făcută de directorul SRI.

De asemenea, hotărându-se să spună tot, Dragnea afirmă că George Maior a impus și șefii pentru Parchetul General, DNA și DIICOT. Lista cuprindea trei nume: Nițu, Kovesi și Dica. Își susține opinia făcând trimitere la ministrul de Justiție de atunci, Mona Pivniceru, care văzând lista și-a dat demisia.

Ce vrea să demonstreze liderul PSD? Amestecul SRI în viața politică. Mai precis, a conducerii acestei instituții, respectiv George Maior și Florian Coldea. Cel care a acceptat este Victor Ponta. De altfel, Maior este nașul de cununie al lui Ponta, dar și finul lui Ioan Rus. Lucrurile se petreceau oarecum în familie.

    Cum demonstrează Dragnea că ceea ce spune corespunde adevărului? Aici este o problemă. Sunt doar afirmații. Probele, dacă există, ar fi zdrobitoare pentru o întreagă epocă, concentrată pe câțiva ani din mandatul lui Traian Băsescu.

Evident, primul care a reacționat a fost Victor Ponta. Deși este o chestiune extrem de serioasă, fostul premier o dă pe glumă. Spune, totuși, că lista guvernului s-a făcut în casa  socrului său Ilie Sârbu de la Cornu.

Și în condițiile în care Ponta spune adevărul, se cheamă că primul guvern USL a fost făcut tot pe ascuns, de un grup foarte restrâns. Ce căuta  acolo Sebastian Ghiță?

Persoana care urmează să arbitreze disputa este Crin Antonescu. O fărâmă de adevăr există și în spusele lui Ponta și în ale lui Dragnea. Din câte se știe, USL s-a spart pentru că Victor Ponta a numit-o pe Kovesi fără să se consulte cu partenerii de la PNL. Poate că fiecare are dreptate, că a existat și discuția lui Dragnea cu Maior, dar și întâlnirea de la Cornu. Fiecare ia din realitate ce îi convine pentru a-și susține teza.

Până la aflarea adevărului gol-goluț, în paranteză fie spus, nu va fi aflat niciodată în întregime, asupra modului în care s-au format guvernele conduse pe Victor Ponta rămâne un mare semn de întrebare. În ochii opiniei publice cel care pierde în acest moment este Victor Ponta. Afirmațiile lui Dragnea sunt mai spumoase, mai pe placul publicului atent la “dezvăluiri” cât mai “șocante”.

Liderul PSD vine în întâmpinarea dorinței unui număr imens de cetățeni de a afla cât mai multe lucruri petrecute în spatele ușilor închise, în locuri pline de mister, cum ar fi vilele de protocol, casele de vacanțe, terenurile de tenis exclusiviste. Între timp inflația crește, prețurile se majorează, dar ce contează sunt poveștile despre cum se obține și cum se păstrează puterea.

Dai în vouchere, dai în turism

Fără să putem numi “Reformă” iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu este meritorie în sine. Adică omul vrea, dar nu se poate. O dată se opune sistemul, altădată PNL, întotdeauna oamenii din sectorul propus a fi revăzut, revizuit, restructurat, reorganizat, reconfigurat.