Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Cum se defineşte abuzul?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Într-un cotext mai puţin festivist, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat dorinţa ca la plecarea lui de la Cotroceni corupţia să nu mai fie principala problemă a României. Declaraţia sa a coincis cu demisia procurorului general. Tiberiu Niţu s-a văzut nevoit să demisioneze în urma scndalului iscat în jurul fostului vicepremier Gabriel Oprea, care, în calitate de ministru de Interne, a abuzat de girorfaruri.

Prin urmare, datorită contextului, preşedintele ar fi trebuit să vorbească despre abuz. Procurorul Niţu este victima circulaţiei infernale din capitală. Pentru a se putea deplasa mai uşor, demnitarii au găsit o portiţă aparent legală. Au amplasat pe traseele pe care urmau să se deplaseze agenţi de circulaţie şi în zgomotul ausurzitor al sirenelor au gonit ca pe autostradă. Şmecheria a ieşit la iveală după incidentul în care şi-a pierdut viaţa un poliţist pe motocicletă aflat în fruntea coloanei în care se afla ministrul Oprea.

Tiberiu Niţu este decât o victimă colaterală. Locuind în Ploieşti, el era  condus până la ieşirea din Bucureşti şi aşteptat în fiecare zi la intrarea în Bucureşti şi condus în viteză la serviciu. Acest tip de abuz intră în sfera corupţiei? Poate că problema ridicată de preşedinte ar trebui explicată mai pe înţelesul maselor. Aşa cum nu tot ce zboară se mămâncă nu tot ce fac demnitarii poate fi interpretat ca fapte de corupţie. O limpezire a acestui aspect i-ar putea permite preşedintelui Klaus Iohannis să afirme la sfârşitul primului mandat că a înjumătăţit corupţia în cinci ani şi că îi mai trebuie alţi cinci ani pentru a o stârpi cu totul.

De fapt, declaraţia preşedintelui trebuie altfel înţeleasă. Nu despre corupţie în sensul general este vorba, ci despre un alt mod de comportare a funcţionarului public şi a demnitarului. PSD a impus un stil, un mod de comportament în care aroganţa este la loc de cinste. Demnitarul român vrea un semn de demarcaţie între el şi restul lumii. Şi eşalonul doi vrea acelaşi lucru. Molima aroganţei se extidne rapid în eşalonul trei, pentru ca apoi să cuprindă întreaga funcţionărime. Datorită în special PSD-ului s-a produs o ruptură între populaţia de rând şi funcţionarii de stat angajaţi pe criterii politice.

Preşedintele ştie foarte bine că nu doar la vârf există corupţie, ci în întreg sistemul. Fără subordonaţi loiali niciun şef nu ar putea abuza de funcţie. Nu ar exista baroni locali fără subordonaţii fanatizaţi, la fel cum generalul Oprea nu ar fi putut încălca legea dacă cei din subordinea lui nu ar fi încălcat ei înşişi  legea. Consilierii lui Tiberiu Niţu i-ar fi putut atrage atenţia că se află la limita legii şi abuzează de poziţia lui plimbându-se cu girofarul de două ori pe zi prin Bucureşti.

Căderea acestui sistem implementat în perioada guvernărilor anterioare ar putea fi adevăratul proiect al preşedintelui Iohannis. Pericolul este că s-ar putea crea un sistem paralel chiar în jurul său. Traian Băsescu ar dori să stopeze epoca Năstase, dominată de corupţie, dar a creat propriul său sistem de corupţie. De ce ar sta altfel lucrurile în cazul noului preşedinte? Mai departe, cine garantează că viitorul procuror general nu se va plimba cu girofarul? De ce un alt ministru de Interne nu ar face exact ceea ce a făcut ministrul Oprea?

Cazul procurorului general este chiar mai grav decât al unui ministru numit politic. Lucrurile însă sunt amestecate chiar şi în minţile celor care vor să facă ordine. Marele neajuns este că toate campaniile de la noi seamănă cu nişte mici revoluţii, uitându-se că revoluţiile îşi mănâncă fiii.

Abonează-te acum Online!