Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 02.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 03.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 05.17 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru Mediu la final 05.43 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile, între pasiune şi afacere 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Mariana Dragoş 10.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 11.28 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 14.13 Teleshopping 14.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 15.36 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 16.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, titlul emisiunii: Un proiect în parteneriat cu alte 4 ţări 17.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Cum sau când se va curăţa clasa politică?

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Limbajul a rămas în urma realităţii. Figura omului politic este atât de complexă, în sensul rău al cuvântului, încât politicianul zilelor noastre nu mai poate fi pus în adevărata sa lumină. Etica, echitatea, moralitatea şi imoralitatea, pur şi simplu bunul simţ au trecut dincolo de limitele accesibilului eşuând în zona neînţelesului. Din această cauză cu ocazia ultimelor manifestări populare s-a recurs la un termen tehnic: resetarea clasei politice.

Mai aproape de înţelesul poporului, se cere  imperios curăţarea sau curăţirea clasei politice. Astfel curăţirea ar însemna eliminarea ei cu forţă, iar curăţirea un proces mai îndelungat, prin care partidele se deparazitează singure.

Semnele degradării au început demult. Un slogan electoral suna promiţător, “revoluţia bunului simţ”. Nu a fost să fie. Revoluţia nu s-a ţinut. S-a preferat scandalul. Întrebarea este dacă în această perioadă ne aflăm într-o perioadă “revoluţionară“ sau doar la începutul unui scandal, al unui război politic de supravieţuire.

Şi într-o situaţie şi în alta, sunt selectate întâi victimele colaterale. Justiţia, ca şi mass media, vizează persoane. DNA nu poate lua un partid întreg şi să-l aresteze preventiv. Ia de ici, de colo, de la vârful partidelor, din teritoriu, de unde se nimereşte. Opinia publică aşteaptă resetarea, schimbarea de paradigmă, cum zicea preşedintele Iohannis.

Această schimbare radicală trebuie să înceapă de undeva. Odată cu instalarea unui guvern nou, fără responsabilităţi politice, se vor produce mişcări spectaculoase la nivelul majorităţii din Parlament. Primele victime vor fi partidele mici. ALDE este unul dintre cele mai expuse formaţiuni politice. Atitudinea lui Tăriceanu nu va fi trecută cu vederea.

Probabil că nu este nici măcar pe placul PSD. Schimbarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului este doar o chestiune de timp. Mai greu va fi de înlăturat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. UNPR se află în faţa unei dileme. Să rămână alături de PSD sau să treacă în tabăra celor ce se profilează ca viitori învingători? Aşa cum s-au adunat, parlamentarii UNPR se vor şi împrăştia.

Din moment ce partidul nu se mai află la guvernare nu-i mai uneşte nimic pe cei 67 de parlamentari culeşi de pe la alte partide. Despre PMP ce s-ar putea spune? Traian Băsescu încearcă săşi găsească o nişă, un loc de unde să tragă cu tunul, dar încă nu ştie în cine. Oricum, este prea mic pentru a conta. În plus este şi complet izolat, fără nicio perpectivă de a face o alianţă cu cineva. UDMR speră săşi recupereze vechiul rol, de partid care decide majoritatea.

Dar protestatarii, generaţia Colectiv, nu se refereau la partidele mici. Erau vizate partidele mari. PSD-ului şi PNL-ului li se cerea să se reseteze. Niciunul dintre ele nu este în postura de a se considera adevăratul învingător. În esenţă au probleme identice. Corupţie, lipsă de cadre pregătite, lupte interne şi multe, multe alte defecte structurale, de fond, de substanţă.

Cu atâtea probleme care vizează însăşi existenţa lor, la ce reformare dureroasă şi-ar permite aceste partide să se expună?  Îi leagă un lanţ al slăbiciunilor fără sfârşit. Se învârt ameţitor într-un cerc vicios din care cei care ies ajung direct în beciul domnesc.

Un limbaj inadecvat, la fel de ambiguu, folosesc şi cei care cer resetarea, dar şi clasa politică pusă la stâlpul infamiei. Deocamdată nu s-au evidenţiat nici măcar demagogii noilor tendinţe. Tăriceanu şi Băsescu au prins ceva din zbor, dar nu sunt destul de convingători şi credibili. Klaus Iohannis nu are discurs.

Noul premier nu se va amesteca. Deci tot vechile voci, răguşite de atâta trăncăneală, vor fi vestitorii resetării.

Un termen pentru curăţirea sau curăţenia clasei politice? Până la alegerile de anul viitor. Pare o glumă, dar oamenii chiar aşteaptă o mare schimbare.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend