21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Cum sau când se va curăţa clasa politică?

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Limbajul a rămas în urma realităţii. Figura omului politic este atât de complexă, în sensul rău al cuvântului, încât politicianul zilelor noastre nu mai poate fi pus în adevărata sa lumină. Etica, echitatea, moralitatea şi imoralitatea, pur şi simplu bunul simţ au trecut dincolo de limitele accesibilului eşuând în zona neînţelesului. Din această cauză cu ocazia ultimelor manifestări populare s-a recurs la un termen tehnic: resetarea clasei politice.

Mai aproape de înţelesul poporului, se cere  imperios curăţarea sau curăţirea clasei politice. Astfel curăţirea ar însemna eliminarea ei cu forţă, iar curăţirea un proces mai îndelungat, prin care partidele se deparazitează singure.

Semnele degradării au început demult. Un slogan electoral suna promiţător, “revoluţia bunului simţ”. Nu a fost să fie. Revoluţia nu s-a ţinut. S-a preferat scandalul. Întrebarea este dacă în această perioadă ne aflăm într-o perioadă “revoluţionară“ sau doar la începutul unui scandal, al unui război politic de supravieţuire.

Şi într-o situaţie şi în alta, sunt selectate întâi victimele colaterale. Justiţia, ca şi mass media, vizează persoane. DNA nu poate lua un partid întreg şi să-l aresteze preventiv. Ia de ici, de colo, de la vârful partidelor, din teritoriu, de unde se nimereşte. Opinia publică aşteaptă resetarea, schimbarea de paradigmă, cum zicea preşedintele Iohannis.

Această schimbare radicală trebuie să înceapă de undeva. Odată cu instalarea unui guvern nou, fără responsabilităţi politice, se vor produce mişcări spectaculoase la nivelul majorităţii din Parlament. Primele victime vor fi partidele mici. ALDE este unul dintre cele mai expuse formaţiuni politice. Atitudinea lui Tăriceanu nu va fi trecută cu vederea.

Probabil că nu este nici măcar pe placul PSD. Schimbarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului este doar o chestiune de timp. Mai greu va fi de înlăturat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. UNPR se află în faţa unei dileme. Să rămână alături de PSD sau să treacă în tabăra celor ce se profilează ca viitori învingători? Aşa cum s-au adunat, parlamentarii UNPR se vor şi împrăştia.

Din moment ce partidul nu se mai află la guvernare nu-i mai uneşte nimic pe cei 67 de parlamentari culeşi de pe la alte partide. Despre PMP ce s-ar putea spune? Traian Băsescu încearcă săşi găsească o nişă, un loc de unde să tragă cu tunul, dar încă nu ştie în cine. Oricum, este prea mic pentru a conta. În plus este şi complet izolat, fără nicio perpectivă de a face o alianţă cu cineva. UDMR speră săşi recupereze vechiul rol, de partid care decide majoritatea.

Dar protestatarii, generaţia Colectiv, nu se refereau la partidele mici. Erau vizate partidele mari. PSD-ului şi PNL-ului li se cerea să se reseteze. Niciunul dintre ele nu este în postura de a se considera adevăratul învingător. În esenţă au probleme identice. Corupţie, lipsă de cadre pregătite, lupte interne şi multe, multe alte defecte structurale, de fond, de substanţă.

Cu atâtea probleme care vizează însăşi existenţa lor, la ce reformare dureroasă şi-ar permite aceste partide să se expună?  Îi leagă un lanţ al slăbiciunilor fără sfârşit. Se învârt ameţitor într-un cerc vicios din care cei care ies ajung direct în beciul domnesc.

Un limbaj inadecvat, la fel de ambiguu, folosesc şi cei care cer resetarea, dar şi clasa politică pusă la stâlpul infamiei. Deocamdată nu s-au evidenţiat nici măcar demagogii noilor tendinţe. Tăriceanu şi Băsescu au prins ceva din zbor, dar nu sunt destul de convingători şi credibili. Klaus Iohannis nu are discurs.

Noul premier nu se va amesteca. Deci tot vechile voci, răguşite de atâta trăncăneală, vor fi vestitorii resetării.

Un termen pentru curăţirea sau curăţenia clasei politice? Până la alegerile de anul viitor. Pare o glumă, dar oamenii chiar aşteaptă o mare schimbare.

Abonează-te acum Online!