Image 1
Image 2

Cum răspunde Spitalul Judeţean Satu Mare acuzelor aduse de dr. Virgil Enătescu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare
Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare

Doctorul Virgil Enătescu a semnalat mai multe nereguli în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean din 18 iulie 2016 referitoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Acestea sunt: lipsa unui cardiolog intervenţionist, lipsa apei sterile în blocul operator,  infecţiile intraspitaiceşti şi modul în care se acordă asistenţă la urgenţă. Unitatea spitalicească a răspuns acestor acuze printr-un comunicat de presă emis mass-mediei în data de 22 iulie 2016. Comunicatul nu prezintă nicio semnătură, doar simplu: “Consiliul medical, corpul medical si conducerea spitalului”.

În rândurile următoare vă prezentăm enunţul în integralitate:

Comunicat de presa

In urma sedintei Consiliului Medical si a consultarii corpului medical din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare va transmitem precizarile noastre referitoare la acuzele aduse unitatii si angajatilor sai in cadrul sedintei de Consiliu Judetean din 18.07.2016 de catre domnul consilier dr Virgil Enatescu.

Referitor la secţia de cardiologie ”intervenţionistă” (corect spus intervenţională) trebuie să precizăm că aceasta nu a existat niciodată la Satu Mare, ca urmare în Satu Mare nu s-au efectuat niciodata stentări. Există o secţie de Chirurgie Cardio –Vasculară care are activitatea suspendată datorită demisiei singurului medic chirurg cardiovascular şi nu cardiolog după cum face confuzia dr . Enătescu, între cardiolog şi chirurg cardio-vascular. Pe perioada funcţionării acestui compartiment, într- o perioadă de trei ani, au fost efectuate  un număr de 26 intervenţii chirurgicale pe cord deschis programate, nicidecum intevenţii chirurgicale de urgenţă .

Referitor la acuzaţile aduse blocului operator cu privire la lipsa apei sterile, mentionam că blocul operator functionează cu apă steriliă  în fiecare din sălile de operaţie . Sterilitatea apei din blocul operator este verificată săptămânal conform unor proceduri stabilite  şi există buletine de analiză care justifică afirmaţia noastră faţă de afirmaţiile nefondate ale dr Enatescu. Utilizarea apei sterile este un standard  obligatoriu pe care spitalul îl respectă de foarte mulţi ani. Menţionăm că, se fac în medie 38 de operaţii/zi lucrătoare în specialităţile: chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie pediatrica, chirurgie vasculară, ortopedie, ginecologie, urologie, ORL, BMF.

Referitor la infecţiile cu  tulpini multirezistente  circulante (Escherichia Coli Hemolitic, Klebsiella si alti germeni ) putem afirma că acestea există  la nivelul fiecărui spital. Sunt monitorizate, declarate si sunt luate măsurile de prevenire şi control ale acestora.Acesta este un fenomen global la nivelul tuturor unităţilor spitaliceşti din lume. Din punct de vedere statistic,  la nivel mondial în patologia infecţioasă generală rata acestor infecţii este de  5-20 % . La nivelul UE valorile sunt cuprinse între 5-15%,la nivel naţional este de 1 % iar la nivelul SJU aceasta rata este de 0,8% ceea ce înseamnă că din 37 500 de pacienti externaţi înregistrăm  300 infecţii nozocomiale/an( date din noembrie 2015). În structura SJU-SM  avem,  din fericire fata de alte spitale, medic epidemiolog şi 3 asistenţi medicali cu competenţe  în acest domeniu (igienist), care asigură prevenirea, combaterea, monitorizarea şi izolarea infectiilor nozocomiale.

Din punct de vedere administrativ  UPU- SMURD este  în subordonarea spitalului, iar din punct de vedere profesional este în directa subordonare a  Ministerului Sănătăţii. Această secţie independentă din cadrul spitalului este coordonată de către  un medic şef- medic primar specialitate medicină de urgenţă. Remarcăm fapul că din nou se face o confuzie deplasată din partea acestui medic  vis avis de afiarmaţia că unitatea UPU-SMURD ar fi condusă de oameni incompetenţi. ( Gradul de calificare în viziunea acestui medic înseamnă incompetenţă?)

Consiliul medical, corpul medical si conducerea spitalului

7 comentarii

  1. Cum isi permite acest Enatescu sa evalueze medicii si sa-i catalogheze la gramada ca fiind incompetenti, nepregatiti…? Eu am avut sansa sa ajung la un medic din SM si pot sa spun ca pot sa scriu acum datorita acestui medic- incompetent si nepregatit, conform “medicului” Enatescu. Rusine sa va fie Dle “doctor” ca nu aveti coloana vertebrala. E clar ca v-ati molipsit de la unul dintre pacientii Dvs.

  2. Am un frate si un tata , ambii morti regasiti in explicatia retatrdatei pasionate de moda si prestigiu cu nume si o cariera predestinate esecului…papici ,talpici , sugiuc d’aici..mars la rahat ,fiinta extraordinara….DEMISIA rapandula!!!

  3. Comunicat ambiguu, nimeni nu l-a semnat ! drept urmare nici responsabilitatea sau raspunderea pt. cele prezentate nu-si asuma nimenia !!!. Specific gandirii si mentalitatii comunistoide a doamnei Papici care se tine cu dintii de scaunul pe care-l ocupa pe nedrept ! si de salariul pe care nu-l merita… D-nul Dr. Enatescu este un om cu pregatire superioara, civilizat, de cuvant , stie ce vorbeste si ce semneaza.

Lasă un răspuns

Connect with

STRĂLUCEȘTE DE SĂNĂTATE

Metode simple de a proteja pielea de frig

Se știe că pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și că reprezintă aproximativ 16% din totalul greutății. Îndeplinește diferite roluri, precum cel de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor, dar și de reglare a temperaturii, în momentul în care suntem expuși fie la căldură excesivă, fie la frigul iernilor geroase.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now