Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitata Teodora Popa, titlu: Salina de suprafață, la fel de eficientă ca una de adâncime 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invit: Ciprian Craciun PSD, Stefan Reszler FDG, Ciprian Costea PNL, Titlul emisiunii: Primarii comunali din toată țara s-au întâlnit la București 02.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Comisar sef Alin Haniș - raport la 100 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ucu și Alex de la Satu Mare 04.35 Info. Studio, HU. Eva Laczko, titlul emisiuni: A hans linder alapitvany a szuksegekhez igazitja tevekenysegit, invitat: Koczinger Tibor - Igazgato 06.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia și antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia și antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitați, Teodora Popa, titlul emisiunii: Salina de suprafață, la fel de eficientă ca una de adâncime 09.00 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia și antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Info. Studio, HU. Eva Laczko, titlul emisiuni: A hans linder alapitvany a szuksegekhez igazitja tevekenysegit,invitat: Koczinger Tibor-Igazgato 10.20 Cristina Bursuc Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Vasile Andrieș, titlul emisiunii: Rolul polderelor și al zonelor umede în reducerea riscului de inundații 10.55 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invit: Ciprian Craciun PSD, Stefan Reszler FDG, Ciprian Costea PNL, titlul emisiunii: Primarii comunali din toată țara s-au întâlnit la București. 13.00 Știri 13.30 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitați Alina Dragoș și Simona Păcurar, titlul emisiunii: Oferta educațională a Colegiului Național Ioan Slavici 14.25 Teleshopping 14.40 Religie, Cu Mihaela Ghiță, titlul emisiunii: Sf.Liturghie - simboluri, invitat pr. Florin Fodoruț. 15.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, Concurs de tăiat porci (Orașu Nou) 16.10 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: coenzima Q10 17.10 Panoramic sportiv 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate cu Mihaela Ghită 22.30 Psiholog, dependenta de cumpăraturi 23.30 Știri 00.00 Audiențe în direct HU. Eva Laczko

Cum pregătesc femeile centenarul României?

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Programul cu care PNL a vrut să câștige alegerile parlamentare de anul trecut se chema “România -100”. Era elaborat de premierul Dacian Cioloș, sau de echipa lui. Așa cum arată și numele, dar se vedea și din cuprinsul lui, se avea în vedere împlinirea celor o sută de ani de la Unirea din 1918. Statul român, România în forma pe care o vedem azi, împlinește anul viitor o sută de ani de existență. Asta era ideea.

Avem o țară cu doi ani mai tânără decât istoricul Neagu Djuvara. Și cu un an mai mică decât femeia care a împlinit zilele acestea o sută de ani, dar nu a dormit din tinerețe. S-a născut în 14 februarie 1917, pe când nu exista ziua îndrăgostiților. Se numește Drăguța Ardeleanu, dar nu trăiește în Ardeal, ci în Moldova, în comuna Săgeata din județul Buzău.

Cele două exemple vor să arate că avem o țară tânără din moment ce sunt oameni mai bătrâni decât ea. Dacă mai scoatem cei patru ani de în care nu era întreagă, o parte fiind sub ocupație, rezultă că avem o țară nu numai tânără, dar și vulnerabilă în fața turbulențelor istorice.

De regulă când o țară se află în fața celebrării unei cifre rotunde, încep pregătirile cu cel puțin un an înainte. Sărbătoarea Mileniului din 1896 este prea departe în timp ca să fie dat de exemplu. Alte exemple mai apropiate de noi nu avem. Am fi avut un model în celebrarea Marii Revoluții din Octombrie 1917, dar nu a fost să fie. Regimurile comuniste au căzut înainte de a împlini suta de ani.

Anul premergător Marii Unirii nu are, deocamdată, nimic sărbătoresc. Este la fel de frământat ca 1917, doar că nu se aud tunurile. Nu avem o Ecaterina Teodoriu. Avem însă mai multe luptătoare în câmp politic. Politica, în ciuda numărului mare de femei tinere, nu s-a efeminat.

Mai mult, chiar femeile imprimă o duritate fără precedent vieții politice. Dacă analizăm bine, ținând seama de atacurile concentrate ale liderilor politici asupra DNA, se poate aprecia că șefa acestei instituții fiind femeie, ea deține un rol-cheie în societatea românească de azi. Șefa principalului partid de opoziție este femeie, iar funcția de președinte PNL a preluat-o tot de la o femeie.

PSD a propus întâi pentru funcția de prim-ministru o femeie. Strănepoatele surorilor de caritate de acum o sută de ani, care îngrijeau bărbații răniți, acum atacă lumea coruptă a bărbaților.

La urma urmei, lumea în care trăim și nu ne place, a fost construită de bărbați. Dacă le scoatem din ecuație pe câteva cliente ale DNA, Elena Udrea, Alina Bica, și altele mai puțin celebre – ultimii 27 de ani au fost dominați de bărbați. Acum au apărut mai multe femei în politică decât au fost vreodată.

Fete tinere, de discotecă, au invadat Parlamentul și instituțiile publice. Unele promit să devină adevărați “bărbați” de stat. Altele rămân la fel de feminine ca semenele lor din viața normală.

Avem o întrebare care se potrivește în actuala situație  politică din țară ca nuca-n perete: cum pregătesc femeile națiunea pentru sărbătorirea centenarului? Au preocupări de genul acesta? Patriotismul nu numai că este de gen masculin, dar parcă a fost confiscat de bărbați.

Președintele Klaus Iohannis își pune mâna pe inimă când se cântă imnul, dar încă nu a avut nicio intervenție publică pe tema România – 100. PSD, cu toate că a defilat cu sloganul “Îndrăznește să crezi în România”, pare să creadă mai mult în Ordonanța 13 decât în România celor o sută de ani. “Surorile” sale de caritate mai degrabă pun mâna pe arme decât pe gențile de prim ajutor. Femeile intrate în politică se masculinizează cu viteză.

Abonează-te acum Online!