Cum preferaţi să vă ţineţi economiile: la bancă sau la „saltea”

Scris de Cristina Bursuc, 11 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trei din zece români (28%) continuă să-şi păstreze economiile la saltea, în condiţiile în care o treime dintre ei nu reuşeşte să economisească, iar o altă treime crede că va economisi mai puţin decât până acum, arată rezultatele unui studiu despre evoluţia atitudinilor românilor faţă de economisire şi investiţii.

Conform datelor Reveal Marketing Research, publicate marţi, doi din trei români întâmpină dificultăţi în a pune bani de-o parte pentru zile negre, dar dacă ar reuşi acest lucru ar alege să ţină banii în casă, în timp ce jumătate intenţionează să limiteze din ce în ce mai mult utilizarea banilor cash în viaţa de zi cu zi.

În prezent, o treime dintre români nu reuşeşte să economisească bani, cu precădere persoanele între 45 şi 55 de ani (41%) şi cele cu venituri mici (38%). De asemenea, o altă treime dintre respondenţi consideră că vor economisi mai puţin decât până în prezent, fiind puşi în situaţia de a acorda o atenţie sporită planificării bugetelor lunare pentru a reuşi să pună bani de-o parte. Această perspectivă este întâlnită în mai mare măsură în cazul persoanelor cu venituri medii (36%).

Potrivit cercetării, în 2022, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 ani au devenit mai responsabili faţă de gestionarea finanţelor personale, în cazul acestora fiind înregistrată cea mai mare pondere a celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%), faţă de totalul eşantionului (8%).

Totuşi, în situaţia în care ar reuşi să pună bani de-o parte, jumătate dintre români ar prefera să utilizeze soluţiile de economisire oferite de bancă (depozit sau cont de economii). În cazul persoanelor cu vârste între 18 şi 35 ani şi a celor de peste 55 de ani, procentul celor care preferă această strategie de economisire este semnificativ mai mare, înregistrând scoruri de 54%, respectiv 59%.

Totodată, investirea economiilor în vederea protejării şi/sau a multiplicării banilor devine o perspectivă din ce în ce mai atractivă pentru românii cu venituri mari. Astfel, nivelul de interes faţă de investiţiile la bursă creşte semnificativ în 2022, în comparaţie cu 2021, iar dacă în anul precedent doar 4% dintre români erau interesaţi să investească la bursă prin intermediul unui broker, în prezent ponderea celor interesaţi a ajuns la 11%.

Ca urmare. vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Cum preferaţi să vă ţineţi economiile: la bancă sau la "saltea"

View Results

Loading ... Loading ...
Abonează-te acum Online!
  1. Valeriu Grigor a spus: 14 iunie 2022, ora 06:47

    Nici la bancă nici la saltea, ci la impostorul de la impozite=taxe, numit de Dragnea director, care reţine abuziv pensia a handicapat de 87 ani.

  2. Lorand a spus: 12 iunie 2022, ora 08:59

    Dac B .este total dezinformat ca todeaua , majoritatea bancilor sunt privat iar banii se pot investii la banci sub forma de fonduri, actien ,aur, etc. In nici un caz ascunse acasa.

  3. Dac Bulibas a spus: 09 iunie 2022, ora 11:16

    Scoateti-va toti care-i aveti banii de la CEC , nu-i mai lasati hotilor de la stat !!!. Dobanda este una mizerabila( 1,,5- 3 %) fata de o inflatie de 14 % !!!, mai fac si retineri pt. intretinere cont curent ca urmare nu merita tinuti bani la CEC unde doar se devalorizeaza ingrasand conturile conducerii acestuia !!!.Daca statul asta imbecil vede ca aveti bani la CEC pe care o controleaz a si il are in subordine , imediat incearca sa va usureze de acesti bani intr-un fel sau altul. Ca urmare nu va recomand sa va tineti banii la CEC !!!. CEC-ul nu este privatizat ,este in subordinea statului esuat !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517