00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 04.10 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 05.05 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Crăciun. Titlul emisiuni: De ce are PSD cei mai buni candidaţi la alegerile europarlamentare?(reluare) 10.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob, Irina Tămăşan. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Preşedintele ALDE întâlnire cu alegători la Satu Mare.(reluare) 15.30 Portret de artist, invitat: Dumitru Iederan 16.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 17.15 Reportaj la Sâmbra Oilor 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament medical în străinătate. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 23.30 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 21.05.2019

Cum pot fi văzute aceleaşi cifre în mod diferit?

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O lucrare de artă poate fi văzută în mod diferit, oamenii pot avea opinii diferite despre un eveniment, despre o maşină, despre o instituţie, dar cum pot exista opinii diferite faţă de aceleaşi cifre? Cum poate vedea guvernul bugetul recent aprobat de parlament drept unul al dezvoltării, iar preşedinţia vede acelaşi buget ca fiind unul de austeritate?
După ultimii doi-trei ani nu ar trebui să ne mai mire nimic.

Partidele au ajuns într-un punct în care nu mai pot comunica decât cu pumnii sau direct în instanţă, iar guvernul şi preşedinţia s-au sălbăticit cu totul. Este mai rău decât în junglă, unde până şi animalele cele mai feroce, când sunt sătule, nu mai atacă bietele căprioare. Leul ştie că lăsându-le să pască liniştite, pentru a se îngrăşa, până la urmă tot el le va mânca.

Aşa cum era de aşteptat, preşedintele Iohannis a atacat bugetul. După o analiză care nu se ştie cât va dura, preşedinţia a anunţat că este posibil să-l atace la CCR. În acest caz va veni mărţişorul şi România va funcţiona tot pe baza bugetului de anul trecut.

Acest lucru este în favoarea guvernului. Pentru că bugetul de anul trecut a fost mai mic. Prin urmare se face economie. Este o şmecherie a PSD-ului. Preşedintele, prelungind promulgarea, face jocul guvernului şi al coaliţiei de guvernare. Cu cât va promulga mai repede legea bugetului, cu atât mai devreme se va îneca PSD-ul în propriile minciuni cu cifre umflate.

Bugetul pe 2019 trebuia, conform legii, să fie prezentat de guvern în luna noiembrie şi votat de parlament anul trecut. Naşterea lui a avut loc cu o întârziere de trei luni. Preşedintele mai contribuie cu câteva săptămâni la întârziere. Cam asta este viteza de deplasare a României în general.

Toată lumea întârzie, începând de la trenuri până la şefii de instituţii care merg la serviciu când vor, mai degrabă orientându-se după ceasul biologic decât după fusul orar. Cu o astfel de atitudine generalizată nu este de mirare că până şi cifrele sunt văzute diferit. Cifra cinci, să zicem, nu este aceeaşi pentru PSD şi PNL.

De exemplu la votarea bugetului PNL a reuşit să introducă un amendament pentru majorarea alocaţiilor pentru copii. Cam cu 60 de lei pe lună. PNL se laudă cu această mare realizare, iar preşedintele a felicitat PNL. Dar exact asta este boala letală de care suferă PSD: majorează salarii şi pensii deşi ştie că nu are banii asiguraţi.

PSD a manipulat electoratul exact prin cifrele pe care le-a avansat în campania electorală. Adevăratul slogan al PSD a fost „Vom majora pensiile şi salariile”. Evident, este vorba despre salariile bugetarilor.
Iată că PNL păşeşte voiniceşte pe urmele PSD. Nu că nu ar trebui majorate alocaţiile. Mai degrabă PSD trebuia să majoreze alocaţiile decât salariile unui aparat de stat supraumflat. I-a scăpat.

Realitatea tristă este că PNL şi preşedintele Iohannis sunt făcuţi din acelaşi aluat politic cu PSD şi ALDE. Funciarmente nu sunt diferiţi. De altfel, PSD şi PNL au vrut să-l pună pe Klaus Iohannis premier, dar s-a opus preşedintele Traian Băsescu.

Revenind la problema bugetului, la modul diferit în care este văzut, am putea spune fără să greşim că ambele tabere se află în eroare, cu bună ştiinţă. PSD cunoaşte toate beteşugurile bugetului, iar preşedinţia vede şi eventualele părţi bune.

La fel se întâmplă şi în alte situaţii. Cum, de pildă, este ordonanţa lui Toader care aduce alte modificări în sistemul juridic. Poate că adevărul este undeva la mijloc, din moment ce unii apreciază modificările, iar alţii le critică.

Dar unde este judecătorul suprem, mintea imaculată, care să facă diferenţa dintre bine şi rău? Dacă şi aceeaşi cifră se vede în mod diferit, cum ar putea fi făcută diferenţa într-un domeniu abstract, aşa cum este pe cale să devină sistemul juridic din România?

Abonează-te acum Online!