Image 1
Image 2

Cum pot fi văzute aceleași cifre în mod diferit?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O lucrare de artă poate fi văzută în mod diferit, oamenii pot avea opinii diferite despre un eveniment, despre o mașină, despre o instituție, dar cum pot exista opinii diferite față de aceleași cifre? Cum poate vedea guvernul bugetul recent aprobat de parlament drept unul al dezvoltării, iar președinția vede același buget ca fiind unul de austeritate?
După ultimii doi-trei ani nu ar trebui să ne mai mire nimic.

Partidele au ajuns într-un punct în care nu mai pot comunica decât cu pumnii sau direct în instanță, iar guvernul și președinția s-au sălbăticit cu totul. Este mai rău decât în junglă, unde până și animalele cele mai feroce, când sunt sătule, nu mai atacă bietele căprioare. Leul știe că lăsându-le să pască liniștite, pentru a se îngrășa, până la urmă tot el le va mânca.

Așa cum era de așteptat, președintele Iohannis a atacat bugetul. După o analiză care nu se știe cât va dura, președinția a anunțat că este posibil să-l atace la CCR. În acest caz va veni mărțișorul și România va funcționa tot pe baza bugetului de anul trecut.

Acest lucru este în favoarea guvernului. Pentru că bugetul de anul trecut a fost mai mic. Prin urmare se face economie. Este o șmecherie a PSD-ului. Președintele, prelungind promulgarea, face jocul guvernului și al coaliției de guvernare. Cu cât va promulga mai repede legea bugetului, cu atât mai devreme se va îneca PSD-ul în propriile minciuni cu cifre umflate.

Bugetul pe 2019 trebuia, conform legii, să fie prezentat de guvern în luna noiembrie și votat de parlament anul trecut. Nașterea lui a avut loc cu o întârziere de trei luni. Președintele mai contribuie cu câteva săptămâni la întârziere. Cam asta este viteza de deplasare a României în general.

Toată lumea întârzie, începând de la trenuri până la șefii de instituții care merg la serviciu când vor, mai degrabă orientându-se după ceasul biologic decât după fusul orar. Cu o astfel de atitudine generalizată nu este de mirare că până și cifrele sunt văzute diferit. Cifra cinci, să zicem, nu este aceeași pentru PSD și PNL.

De exemplu la votarea bugetului PNL a reușit să introducă un amendament pentru majorarea alocațiilor pentru copii. Cam cu 60 de lei pe lună. PNL se laudă cu această mare realizare, iar președintele a felicitat PNL. Dar exact asta este boala letală de care suferă PSD: majorează salarii și pensii deși știe că nu are banii asigurați.

PSD a manipulat electoratul exact prin cifrele pe care le-a avansat în campania electorală. Adevăratul slogan al PSD a fost “Vom majora pensiile și salariile”. Evident, este vorba despre salariile bugetarilor.
Iată că PNL pășește voinicește pe urmele PSD. Nu că nu ar trebui majorate alocațiile. Mai degrabă PSD trebuia să majoreze alocațiile decât salariile unui aparat de stat supraumflat. I-a scăpat.

Realitatea tristă este că PNL și președintele Iohannis sunt făcuți din același aluat politic cu PSD și ALDE. Funciarmente nu sunt diferiți. De altfel, PSD și PNL au vrut să-l pună pe Klaus Iohannis premier, dar s-a opus președintele Traian Băsescu.

Revenind la problema bugetului, la modul diferit în care este văzut, am putea spune fără să greșim că ambele tabere se află în eroare, cu bună știință. PSD cunoaște toate beteșugurile bugetului, iar președinția vede și eventualele părți bune.

La fel se întâmplă și în alte situații. Cum, de pildă, este ordonanța lui Toader care aduce alte modificări în sistemul juridic. Poate că adevărul este undeva la mijloc, din moment ce unii apreciază modificările, iar alții le critică.

Dar unde este judecătorul suprem, mintea imaculată, care să facă diferența dintre bine și rău? Dacă și aceeași cifră se vede în mod diferit, cum ar putea fi făcută diferența într-un domeniu abstract, așa cum este pe cale să devină sistemul juridic din România?

Bătălia alianțelor

Ca o noutate absolută, se pare că la europarlamentarele din 2024, în mare parte și la locale, se pare se vor confrunta doar alianțe, nu și partide.