Image 1
Image 2

Cum pot adolescenţii să îşi protejeze sănătatea mintală în timpul pandemiei de coronavirus?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În această perioadă în care cu toţii stăm acasă, “plimbările” în mediul online sunt tot mai frecvente. Organizaţia Unicef a publicat un material interesant prin care răspunde la întrebarea “Cum pot adolescenții să își protejeze sănătatea mintală în timpul pandemiei de coronavirus?”.
Pe site-ul Unicef sunt publicate 6 strategii pentru tinerii confruntați cu o nouă normalitate (temporară).

“E greu să fii adolescent în orice context, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) face și mai dificilă această perioadă a vieții. Cu școli închise și evenimente anulate, mulți adolescenți ratează activități importante, dar și interacțiuni obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii sau participarea la clasă. Dragi adolescenți, voi, cei cărora pandemia vă impune în viața de zi cu zi schimbări care vă fac să vă simțiți neliniștiți, izolați și dezamăgiți, trebuie să știți că nu sunteți singuri. Am discutat cu dr. Lisa Damour, specialistă în psihologia adolescenței, autoare de bestseller-uri și editorialist la New York Times, despre ce puteți face pentru a vă îngriji și a vă proteja sănătatea psiho-emoțională”, se arată în materialul publicat pe www.unicef.org/romania/ro. Cele şase strategii pe care le puteţi citi integral aici https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cum-pot-adolescen%C8%9Bii-s%C4%83-%C3%AE%C8%99i-protejeze-s%C4%83n%C4%83tatea-mintal%C4%83-%C3%AEn-timpul-pandemiei-de-coronavirus sunt:

1. Acceptați că anxietatea este absolut normală

2. Diversificați-vă activitățile

3. Găsiți noi căi de a ține legătura cu prietenii

4. Faceți lucruri pentru voi înșivă

Când vine vorba de sentimentele dureroase, singura cale de ieșire este să le simțim pentru a le putea depăși

5. Dați frâu liber sentimentelor

Este teribil de frustrant să ratăm evenimente cu prietenii, hobby-ui sau meciuri. „Acestea sunt pierderi importante. Pentru adolescenți sunt, pe bună dreptate, foarte supărătoare”, spune dr. Damour. Cea mai bună cale de a face față acestor dezamăgiri? Dați-vă voie să le simțiți. „Ne putem depăși sentimentele dureroase doar trăindu-le și înfruntându-le direct. Dați-i înainte și fiți triști, iar dacă veți reuși să vă lăsați să simțiți tristețea, veți începe rapid să vă simțiți mai bine.”

6. Fiți buni cu voi și cu ceilalți

Unii adolescenți au fost supuși bullyingului și abuzurilor la școală din cauza coronavirusului. „Reacția martorilor la abuz este cea mai bună modalitate de a sancționa orice formă de bullying”, spune dr. Damour. „Nu trebuie să ne așteptăm ca cei vizați, copii și adolescenți, să îi înfrunte pe agresorii, ci trebuie să îi încurajăm să caute ajutor și sprijin la prieteni sau adulți.”
Nu uitați: acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim atenți să nu distribuim sau să postăm lucruri care îi pot răni pe ceilalți.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with