Image 1
Image 2

Cum poate dărâma sloganul “hoții, hoții” un guvern?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cea mai mare nenorocire care s-ar putea abate peste țara noastră este ca la sfârșitul luptei politice să aflăm că cei care strigă “hoții, hoții” să fie, la rândul, lor tot hoți.

  Dintotdeauna opozanții guvernelor i-au făcut hoți pe guvernanți. Când au  ajuns la guvernare, au fost tratați la fel, cu veșnicul apelativ de “hoți”, “Jos hoții!”, și evident cu mereu la modă “huooo, huooo!”

Unul dintre partidele cele mai tinere, este vorba despre USR, adună semnături în contul unei acțiuni numite “Fără penali”. Frumos și foarte educativ. Și cu impact electoral. Nu mai este cazul să repetăm povestea cu “hoții, hoții…” pentru că, în cazul în care USR va ajunge la guvernare, PSD nu va uzita cuvântul “penali”. Acest apelativ va dispărea din vocabularul electoral în momentul în care cei care-l folosesc vor deveni guvernanți.

Lucru valabil și pentru președintele Iohannis.

Imaginația politicienilor, și mai ales a protestatarilor, deși deseori vine din partea unor persoane limitate, este nelimitată. |ine de o anumită stare psihică a populației.

În anii 1990 opinia publică a fost siderată când Ion Iliescu a folosit la adresa unui ziarist expresia “animalule”. De asemenea, el a avut mult de suferit pentru cuvântul “huligani” cu care i-a gratulat pe protestatarii din Piața Universității.

Replicile au fost amuzante. Puteai vedea protestatari cu inscripții pe piept, “huligan bătrân”, “huligan cu studii superioare”, “huligan de treabă” etc.

Protestatarii din 2018 nu au acest tip de umor. Umorul lor este răutăcios, rău de-a dreptul, jignitor. Lucru mai puțin observat, protestatarii din anii 1990 nu erau violenți și nu voiau să ocupe nicio instituție. Cei care au devastat sediile partidelor, cei care au intrat peste parlamentari au fost minerii, atunci aliați ai forțelor de ordine, milițieni făcuți peste noapte polițiști. Ceea ce merită reținut este că în aproape 30 de ani nu s-au modificat doar sloganele, ci și natura protestatarilor și forțelor de ordine. Scopul este același? Greu de spus, deși toți protestatarii din lume vor același lucru: căderea guvernului în exercițiu.

Pe vremuri, când se schimbau guvernele precum izmenele, se spunea “căderea guvernului, bucuria proștilor”. Expresia a dispărut, nu însă și bucuria. Cu fiecare cădere de guvern foarte multă lume speră că lucrurile vor merge mai bine. În realitate, noul guvern șterge tot și vrea să o ia de la capăt.

La fel procedează și protestatarii, o iau de la capăt. Până acum au căzut sub presiunea protestelor de stradă guverne și de dreapta și de stânga. De teama protestelor a căzut un guvern Boc, de dreapta, iar șeful unui guvern de stânga, Victor Ponta, și-a dat demisia tot de teama protestelor.

Asta înseamnă că există două tipuri de protestatari, contra dreptei și contra stângii. În această perioadă la rampă ies protestatarii anti-stânga. Sloganele lor, mai precis sloganul de bază “hoții, hoții”, au o mai mare încărcătură pentru că PSD a guvernat mai mult și este considerat mai corupt decât celelalte partide. De fapt, corupția lui mai consistentă provine din dimensiunea mai mare, el fiind cel mai mare partid din România începând din 1990, de la FSN.

Fiind cel mai mare are nu numai o bază electorală mai mare, ci și capacitatea de a aduna protestatari mai mulți. Lucrurile nu stau tocmai așa. Se produce o inversiune, partidele mai mici pot aduna mai mulți protestatari. De lucrul acesta a fost conștient și Victor Ponta când a demisionat. Nu se va repeta fenomenul? Liviu Dragnea este mai rezistent la proteste? Probabil.