Cum îţi poţi da seama că ai nevoie de un aparat dentar

Scris de Ionuţ Blăjean, 05 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă te-ai întrebat vreodată cum îşi poate da seama o persoană, adult sau copil, că poate avea nevoie de un aparat dentar, trebuie să ştii că doar un medic stomatolog va putea răspunde cu exactitate la această întrebare. Cu toate acestea, mai ales în cazul copiilor există semne timpurii care îţi vor arăta că este posibil să fie necesar tratamentul ortodontic. Iată ce trebuie să ştii despre acest subiect şi cum poţi alege tratamentul adecvat cât mai curând posibil.

Care sunt semnele vizibile care indică nevoia purtării unui aparat dentar?

Obiectivul pe care îl are purtarea unui aparat dentar, atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor, este reprezentat de corectarea poziţiei dinţilor. Există trei elemente principale cărora ar trebui să le acorzi o atenţie deosebită în acest sens.

Primul se referă la alinierea greşită sau la lipsa spaţiului dintre dinţi. Dinţii nu trebuie să se suprapună sau să fie prea apropiaţi. Pentru a verifica acest lucru, poţi folosi aţa dentară care îţi va indica nevoia purtării unui aparat în cazul în care nu trece printre dinţi – fapt ce indică o apropiere prea mare a acestora.

Un alt element este reprezentat de distanţa dintre dinţi – dacă dinţii sunt prea îndepărtaţi, aparatul dentar poate fi necesar din motive estetice sau practice.

Cel de-al treilea element este reprezentat de închiderea maxilarului. Este necesar să se verifice dacă poziţionarea dinţilor superiori şi a celor inferiori permite închiderea corectă a maxilarului. Nealinierea corectă a maxilarului poate fi tratată în acest fel într-un mod extrem de eficient.

De ce este importantă montarea unui aparat dentar?

Pe lângă motivele pur estetice, aparatul dentar, atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor, este o chestiune de sănătate orală. Poziţionarea proastă a dinţilor poate avea o consecinţă directă asupra igienei orale, pentru că dinţii care sunt prea aglomeraţi, nu pot fi curăţaţi în mod corespunzător, ceea ce duce la dezvoltarea plăcii dentare responsabilă de erodarea smalţului şi de apariţia cariilor. Poţi ajunge chiar la pierderea dinţilor şi la nevoia unui implant dentar în cazul în care nu iei toate măsurile necesare atunci când este cazul.

De asemenea, dinţii nealiniaţi pot provoca probleme cu masticaţia şi dureri de maxilar. Se întâmplă chiar ca aceste dureri ale maxilarului să fie însoţite de dureri de cap. În cazul în care observi aceste simptome şi nu ştii care ar putea fi cauza, ar fi bine să iei în calcul vizita într-un cabinet stomatologic pentru a identifica posibilele probleme dentare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517