Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Cum îşi apără PSD guvernarea?

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încet, cu grijă pentru fiecare detaliu, se trage vălul de pe guvernarea PSD. Toate străduinţele PSD-ului, începând de la premierul Ponta, ajutat de comuncatorii de la vârful partidului, continuând cu liderii din teritoriu, au fost degeaba. Rând pe rând se demonstrează că politicile economice şi sociale promovate de fostul guvern sunt greşite.

Deocamdată PSD nu se apără. Guvernul Cioloş, fără să fi intrat cu totul în miezul problemelor, descoperă greşelile făcute de Victor Ponta şi guvernul său. Aflăm că singura preocupare a social democraţilor a fost împărţirea pomenilor electorale pentru a acumula capital politic în vederea alegerilor viitoare.

În primul rând noul guvern încearcă să demonstreze că nu sunt şi, de fapt, nici nu erau, bani pentru creşterea salariilor. Nu sunt bani nici pentru creşterea pensiilor. Mai mult, scăderea taxelor s-a făcut fără o analiză economică reală. Cu alte cuvinte, PSD a condus ţara după ureche, în funcţie de interesele de partid.

Adevărul se află undeva la mijloc. Nu putem cădea cu totul în capcana întinsă de tehnocraţii cu tendinţe liberale. Chiar dacă se consideră independenţi, miniştrii şi primul ministru Cioloş înclină spre PNL. Desigur, prin intermediul preşedintelui Iohannis. Până la urmă se va recunoaşte că guvernul actual este de sorginte liberală. Nu face excepţie nici Vasile Dâncu despre care se spune că este omul PSD pentru că a fost membru al acestui partid. Până la urmă se va vedea că şi el este mai mult un om de dreapta decât unul de stânga.

Sub tirul acuzaţiilor, luat probabil pe nepregătite, PSD nu se apără. Organizaţiile din teritoriu sunt bulversate. Încă nu le vine să creadă că au pierdut puterea atât de uşor. Prin urmare, PSD nu răspunde la atacuri. Nici măcar nu le percepe. Liderii PSD nu văd că pur şi simplu este desfiinţată guvernarea lor. Totul a fost o păcăleală. Aşa zisa reformă nu a fost decât o poleială trasă peste creşterea economică rezultată din statistică, însă fără efecte în economia reală.

Premierul Cioloş analizează, cântăreşte, pune sub semnul întrebării toate datele. Îi vine în ajutor şi Banca Naţională. Mass media încă nu ştie ce să creadă. A guvernat sau nu a guvernat bine Victor Ponta? Dacă Traian Băsescu se luptă să-şi apere cele două mandate, Victor Ponta nu a participat nici măcar la bilanţul guvernului pe care l-a condus. Scria pe facebook că nu a fost invitat. Liviu Dragnea i-a răspuns  ironic că numai la nuntă se trimit invitaţii.

Totuşi, PSD va trebui să-şi apere guvernarea. Le place sau nu de Victor Ponta, social democraţii vor trebui să pună o stavilă în calea criticilor tot mai intense la adresa guvernării lor. La nivel naţional nu prea mai au instrumente. Dragnea îşi aşteaptă sentinţa, foştii miniştri au redevenit iluştri necunoscuţi, după cum au fost şi înainte de a fi miniştri. PSD nu mai are lideri informali de anvergură. Prin urmare le revine organizaţiilor locale sarcina de a prelua frâiele. Prima bătălie se va duce la nivel judeţean, cu prilejul alegerilor locale. Liderii locali trebuie să fie conştienţi că nu mai au în spate miniştri, nu mai au în spate un guvern care să le alimenteze conturile pentru onorarea promisiunilor făcute alegătorilor. Vor trebui să se sprijine pe propriile lor forţe.

În acelaşi timp, PNL chiar dacă nu se află efectiv la guvernare, se simte ca şi când ar fi la guvernare. Acest guvern, oricât de independent ar vrea să pară, lucrează în contul PNL. Organizaţiile PNL îşi consolidează poziţiile în teritoriu şi se întăresc în această perioadă de tranziţie. Cum se poate opune PSD? Prin reactivarea şi mobilizarea electoratului propriu de către aleşii locali cât mai rapid. Dar oare mai merită să lupte? Nu cumva PSD s-a consolat cu ideea că orice ar face, va pierde alegerile de anul viitor?

Abonează-te acum Online!