Image 1
Image 2

Cum își apără PSD guvernarea?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încet, cu grijă pentru fiecare detaliu, se trage vălul de pe guvernarea PSD. Toate străduințele PSD-ului, începând de la premierul Ponta, ajutat de comuncatorii de la vârful partidului, continuând cu liderii din teritoriu, au fost degeaba. Rând pe rând se demonstrează că politicile economice și sociale promovate de fostul guvern sunt greșite.

Deocamdată PSD nu se apără. Guvernul Cioloș, fără să fi intrat cu totul în miezul problemelor, descoperă greșelile făcute de Victor Ponta și guvernul său. Aflăm că singura preocupare a social democraților a fost împărțirea pomenilor electorale pentru a acumula capital politic în vederea alegerilor viitoare.

În primul rând noul guvern încearcă să demonstreze că nu sunt și, de fapt, nici nu erau, bani pentru creșterea salariilor. Nu sunt bani nici pentru creșterea pensiilor. Mai mult, scăderea taxelor s-a făcut fără o analiză economică reală. Cu alte cuvinte, PSD a condus țara după ureche, în funcție de interesele de partid.

Adevărul se află undeva la mijloc. Nu putem cădea cu totul în capcana întinsă de tehnocrații cu tendințe liberale. Chiar dacă se consideră independenți, miniștrii și primul ministru Cioloș înclină spre PNL. Desigur, prin intermediul președintelui Iohannis. Până la urmă se va recunoaște că guvernul actual este de sorginte liberală. Nu face excepție nici Vasile Dâncu despre care se spune că este omul PSD pentru că a fost membru al acestui partid. Până la urmă se va vedea că și el este mai mult un om de dreapta decât unul de stânga.

Sub tirul acuzațiilor, luat probabil pe nepregătite, PSD nu se apără. Organizațiile din teritoriu sunt bulversate. Încă nu le vine să creadă că au pierdut puterea atât de ușor. Prin urmare, PSD nu răspunde la atacuri. Nici măcar nu le percepe. Liderii PSD nu văd că pur și simplu este desființată guvernarea lor. Totul a fost o păcăleală. Așa zisa reformă nu a fost decât o poleială trasă peste creșterea economică rezultată din statistică, însă fără efecte în economia reală.

Premierul Cioloș analizează, cântărește, pune sub semnul întrebării toate datele. Îi vine în ajutor și Banca Națională. Mass media încă nu știe ce să creadă. A guvernat sau nu a guvernat bine Victor Ponta? Dacă Traian Băsescu se luptă să-și apere cele două mandate, Victor Ponta nu a participat nici măcar la bilanțul guvernului pe care l-a condus. Scria pe facebook că nu a fost invitat. Liviu Dragnea i-a răspuns  ironic că numai la nuntă se trimit invitații.

Totuși, PSD va trebui să-și apere guvernarea. Le place sau nu de Victor Ponta, social democrații vor trebui să pună o stavilă în calea criticilor tot mai intense la adresa guvernării lor. La nivel național nu prea mai au instrumente. Dragnea își așteaptă sentința, foștii miniștri au redevenit iluștri necunoscuți, după cum au fost și înainte de a fi miniștri. PSD nu mai are lideri informali de anvergură. Prin urmare le revine organizațiilor locale sarcina de a prelua frâiele. Prima bătălie se va duce la nivel județean, cu prilejul alegerilor locale. Liderii locali trebuie să fie conștienți că nu mai au în spate miniștri, nu mai au în spate un guvern care să le alimenteze conturile pentru onorarea promisiunilor făcute alegătorilor. Vor trebui să se sprijine pe propriile lor forțe.

În același timp, PNL chiar dacă nu se află efectiv la guvernare, se simte ca și când ar fi la guvernare. Acest guvern, oricât de independent ar vrea să pară, lucrează în contul PNL. Organizațiile PNL își consolidează pozițiile în teritoriu și se întăresc în această perioadă de tranziție. Cum se poate opune PSD? Prin reactivarea și mobilizarea electoratului propriu de către aleșii locali cât mai rapid. Dar oare mai merită să lupte? Nu cumva PSD s-a consolat cu ideea că orice ar face, va pierde alegerile de anul viitor?