Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un consilier judeţean, la ultima şedinţă de consiliu judeţean de anul trecut, a ridicat o problemă: a culturii.
Din discuţiile fugitive, de suprafaţă, a reieşit un singur lucruŞ că instituţiile de cultură ar trebui să facă mai mulţi bani. Fără să majoreze tarifele. Adică fără să majoreze preţul biletelor de intrare la Muzeul Judeţean, la Filarmonica Dinu Lipatti, la Biblioteca Judeţeană. Are Consiliul Judeţean mai multe instituţii de cultură care pot face bani? Poate Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii poate produce mai mulţi bani.

Se subînţelege că în categoria instituţiilor care ar trebui să facă mai mulţi bani se numără şi Teatrul de Nord, dar acesta este finanţat de Primăria Satu Mare, nu de Consiliul Judeţean. Am prins din zbor acest subiect. Într-adevăr, aceste instituţii, aşa cum preciza consilierul respectiv, ar trebui să trăiască din încasări, pentru că, nu-i aşa, cultura a devenit o marfă, un produs ca oricare altul. Se vinde şi se cumpără. Cerere şi ofertă. Economie de piaţă.

Şocant este nu ce a spus consilierul respectiv, ci faptul că nimeni din Consiliul Judeţean nu i-a dat o replică.
Ar fi putut răspunde că Biblioteca Judeţeană funcţionează într-o clădire improprie, într-un spaţiu insufient şi nepotrivit.
Ar fi trebuit să i se răspundă că Muzeul Judeţean este înghesuit în două clădiri, una adăpostind lucrările de artă, alta în care sunt adunate deopotrivă arheologie, artă populară, cărţi, arhive, istorie modernă şi contemporană. Pe deasupra şi spaţii pentru expoziţii temporare şi birouri ale funcţionarilor.

Consilierul respectiv, de altfel bine intenţionat, trebuia să precizeze că Filarmonica, clădirea nu orchestra, este într-o stare jalnică. Trebuia să atragă atenţia conducerii Consiliului Judeţean că la Castelul din Carei, unde este organizată cea mai vizitată expoziţie din judeţul Satu Mare, pentru că nu s-a semnat contractul dintre Primăria Carei şi Muzeul Judeţean din septembrie 2017 nu se pot vinde bilete. Având în vedere fluxul mare de vizitatori, prejudiciul se ridică la zeci de mii de lei.

Consilierul judeţean mai trebuia să spună că atelierul Aurel Popp este închis de câţiva ani. Probabil ar fi trebuit să amintească şi de spaţiul de la parterul Muzeului de Artă ocupat abuziv de Consiliul Judeţean, pentru un inutil birou de informare turistică. Despre lipsa de interes a Consiliului Judeţean pentru Cuptoarele Dacice de la Medieşu Aurit.

Pentru dezinteresul faţă de Cetatea de la Ardud, faţă de mausoleul dr. Luko Bela, faţă de casa dr. Vasile Lucaciu, faţă de casa în care stătea poetul Petofi Sandor când venea în Satu Mare. În general faţă de locurile cu valoare simbolică şi istorică din întregul judeţ Satu Mare. Lipsa de interes, lipsa de cultură, îşi pune amprenta pe întreaga faţă a judeţului Satu Mare.

Consilierul judeţean a ridicat o problemă, problema culturiiŞ cine o rezolvă? Cine o poate rezolva? Numai Consiliul Judeţean. În cadrul instituţilor de cultură sunt oameni bine pregătiţi profesional, pasionaţi de munca lor. Dar cine îi bagă în seamă?

Consilierul judeţean, bine intenţionat, dar prost informat, ar trebui să ştie un lucru: peste tot şi dintotdeauna cultura a fost subvenţionată. Regele Carol al II -lea a fondat “Fundaţiile Regale”, Ceauşescu a iniţiat “Cântarea României”. Consiliul Judeţean Satu Mare le cere instituţiilor de cultură să încaseze mai mulţi bani. Bine, vor încasa mai mulţi bani. Cui îi vor folosi? Se vor băga în betoane, se vor face asfalta drumurile din aceşti bani?

Dacă se va merge în aceeaşi direcţie ca până acum Satu Mare riscă să devină un loc fără identitate proprie, un loc în care prostul gust îşi dă mâna cu indiferenţa.

Momentul poștașilor

Pe vremuri, prin rigoare, disciplină, prin prestanță, prin însemne, Poșta Română, alături de CFR, erau considerate a doua armată a țării.