00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Cultură sau bani?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un consilier judeţean, la ultima şedinţă de consiliu judeţean de anul trecut, a ridicat o problemă: a culturii.
Din discuţiile fugitive, de suprafaţă, a reieşit un singur lucruŞ că instituţiile de cultură ar trebui să facă mai mulţi bani. Fără să majoreze tarifele. Adică fără să majoreze preţul biletelor de intrare la Muzeul Judeţean, la Filarmonica Dinu Lipatti, la Biblioteca Judeţeană. Are Consiliul Judeţean mai multe instituţii de cultură care pot face bani? Poate Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii poate produce mai mulţi bani.

Se subînţelege că în categoria instituţiilor care ar trebui să facă mai mulţi bani se numără şi Teatrul de Nord, dar acesta este finanţat de Primăria Satu Mare, nu de Consiliul Judeţean. Am prins din zbor acest subiect. Într-adevăr, aceste instituţii, aşa cum preciza consilierul respectiv, ar trebui să trăiască din încasări, pentru că, nu-i aşa, cultura a devenit o marfă, un produs ca oricare altul. Se vinde şi se cumpără. Cerere şi ofertă. Economie de piaţă.

Şocant este nu ce a spus consilierul respectiv, ci faptul că nimeni din Consiliul Judeţean nu i-a dat o replică.
Ar fi putut răspunde că Biblioteca Judeţeană funcţionează într-o clădire improprie, într-un spaţiu insufient şi nepotrivit.
Ar fi trebuit să i se răspundă că Muzeul Judeţean este înghesuit în două clădiri, una adăpostind lucrările de artă, alta în care sunt adunate deopotrivă arheologie, artă populară, cărţi, arhive, istorie modernă şi contemporană. Pe deasupra şi spaţii pentru expoziţii temporare şi birouri ale funcţionarilor.

Consilierul respectiv, de altfel bine intenţionat, trebuia să precizeze că Filarmonica, clădirea nu orchestra, este într-o stare jalnică. Trebuia să atragă atenţia conducerii Consiliului Judeţean că la Castelul din Carei, unde este organizată cea mai vizitată expoziţie din judeţul Satu Mare, pentru că nu s-a semnat contractul dintre Primăria Carei şi Muzeul Judeţean din septembrie 2017 nu se pot vinde bilete. Având în vedere fluxul mare de vizitatori, prejudiciul se ridică la zeci de mii de lei.

Consilierul judeţean mai trebuia să spună că atelierul Aurel Popp este închis de câţiva ani. Probabil ar fi trebuit să amintească şi de spaţiul de la parterul Muzeului de Artă ocupat abuziv de Consiliul Judeţean, pentru un inutil birou de informare turistică. Despre lipsa de interes a Consiliului Judeţean pentru Cuptoarele Dacice de la Medieşu Aurit.

Pentru dezinteresul faţă de Cetatea de la Ardud, faţă de mausoleul dr. Luko Bela, faţă de casa dr. Vasile Lucaciu, faţă de casa în care stătea poetul Petofi Sandor când venea în Satu Mare. În general faţă de locurile cu valoare simbolică şi istorică din întregul judeţ Satu Mare. Lipsa de interes, lipsa de cultură, îşi pune amprenta pe întreaga faţă a judeţului Satu Mare.

Consilierul judeţean a ridicat o problemă, problema culturiiŞ cine o rezolvă? Cine o poate rezolva? Numai Consiliul Judeţean. În cadrul instituţilor de cultură sunt oameni bine pregătiţi profesional, pasionaţi de munca lor. Dar cine îi bagă în seamă?

Consilierul judeţean, bine intenţionat, dar prost informat, ar trebui să ştie un lucru: peste tot şi dintotdeauna cultura a fost subvenţionată. Regele Carol al II -lea a fondat „Fundaţiile Regale”, Ceauşescu a iniţiat „Cântarea României”. Consiliul Judeţean Satu Mare le cere instituţiilor de cultură să încaseze mai mulţi bani. Bine, vor încasa mai mulţi bani. Cui îi vor folosi? Se vor băga în betoane, se vor face asfalta drumurile din aceşti bani?

Dacă se va merge în aceeaşi direcţie ca până acum Satu Mare riscă să devină un loc fără identitate proprie, un loc în care prostul gust îşi dă mâna cu indiferenţa.

Abonează-te acum Online!