Image 1
Image 2

Cultivatorii de sfeclă de zahăr au reclamat la Bruxelles Ministerul Agriculturii pentru realocarea cotei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfecla de zahar in vegetatie
Sfecla de zahar in vegetatie

Sfecla de zahăr, o plantă tehnică valoroasă, reprezintă pentru numeroşi fermieri sursa de subzistenţă. Acesta este şi motivul pentru care la nivelul judeţului Satu Mare se cultivă 1.900 de hectare cu această plantă. Marea problemă a cultivatorilor este decizia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR de a redistribui inechitabil cota de zahăr între producătorii din România pentru anul în curs. Ca urmare a unei decizii considerată injustă, cultivatorii de sfeclă de zahăr au reclamat la Bruxelles MADR, decizia luată în anul 2013 privind realocarea cotei de zahăr pentru anul 2014.

Ploile din această perioadă sunt deosebite şi pentru sfecla de zahăr

Despre stadiul de vegetaţie al culturii de sfeclă de zahăr am discutat cu Lukacs Alexandru, preşedintele asociaţiei cultivatorilor de sfeclă din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, arondaţi procestorului din Oradea. Interlocutorul nostru susţine faptul că în ciuda secetei de până acum, sfecla de zahăr s-a dezvoltat suficient de bine.

Puţine precipitaţii căzute în saptămânile anterioare au menţinut plantele în vegetaţie. Rădăcina a început să crească. Fără precipitaţiile din ultimele zile putea fi un dezastru pentru cultură şi pentru cultivatori. Producţia putea să fie deosebit de mică, iar valorificarea ei la procesator să nu fi acoperit costurile.

Precipitaţiile, spunea interlocutorul nostru, au venit la timp. Pe majoritatea parcelelor densitatea plantelor este bună şi foarte bună, fapt ce dă speranţe. Ploile au favorizat şi favorizează dezvoltarea rădăcinii, fapt ce conduce la ideea că faţă de o perioadă secetoasă, în actualele condiţii producţia poate fi cu până la 30% mai mare, comparativ cu estimările anterioare.

După spusele lui Lukacs Alexandru există condiţii favorabile ca în acest an producţia de sfeclă livrabilă la procesator să fie cuprinsă între 55 şi 60 de tone la hectar. Cu mult peste aşteptările cultivatorilor.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 30 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with