20.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.00 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Mihai Paşolea, Paula Gabor, Larisa Matei. Titlul emisiunii: Care sunt cauzele principale ale accidentelor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 15.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 17.50 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Lovitura de stat din decembrie 1989.

Cultele romano-catolic şi reformat au primit până acum pentru chirii 3,3 milioane euro de la Primăria Satu Mare

Scris de Adriana Tivadar, 25 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ca urmare a reabilitării Colegiului Slavici, Primăria Satu Mare nu a plătit chirie 5 ani

Ca urmare a reabilitării Colegiului Slavici, Primăria Satu Mare nu a plătit chirie 5 ani

În fiecare an Primăria municipiului Satu Mare plăteşte chirie cultelor romano-catolic şi reformat, aproximativ 300.000 de euro. Cei 281.925 de euro, mai exact, reprezintă suma anuală pe care primăria o achită cultelor pentru chiria imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea opt mari unităţi de învăţământ din municipiul Satu Mare. Vorbim aici de grădiniţe şi licee de top din judeţ, unele dintre ele patronate spiritual chiar de către cultele care primesc chirie pe sediu.

În unul dintre numerele anterioare ale cotidianului Informaţia Zilei vă prezentam informaţii referitoare la sumele de bani pe care le achită Primăria municipiului Satu Mare cultelor romano-catolic şi reformat pentru imobilele închiriate în care îşi desfăşoară activitatea 8 mari unităţi de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ. În urma discuţiei purtată cu Mihaela Faur – şef Serviciu Patrimoniu, Concesionări, Închirieri din cadrul Primăriei Satu Mare – am aflat care este valoarea lunară a chiriilor. Astfel cea mai mare chirie este achitată pentru Colegiul Naţional “Kolcsey Ferenc”, 28.000 de lei, proprietate deţinută de Episcopia Romano-Catolică; pe locul doi este Colegiul Naţional “Ioan Slavici” (CNIS) cu o chirie de 21.000 de lei, imobilul aparţinând Ordinului Sf. Vicenţiu; pentru Liceul Teologic Romano-Catolic “Ham Janos” chiria este de 15.500 de lei, liceul fiind în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice; Liceul Teologic Reformat are o chirie de 14.730 de lei, proprietatea aparţine Parohiei Reformate Nr. 1; 11.000 de lei este chiria Grădiniţei “Ham Janos” aflată în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice; pentru un imobil în care funcţionează Liceul de Artă “Aurel Popp” chiria este 7.200 de lei lunar, clădirea fiind în proprietatea Parohiei Reformate Nr. 1; chiria Liceului Sportiv este de 2.600 de lei, imobilul fiind în propietatea Parohiei Reformate Nr. 2; pentru două dintre corpurile în care îşi desfăşoară activitatea Liceul de Artă “Aurel Popp”, Parohia Reformată Nr. 1 a încheiat cu Primăria Satu Mare un contract de comodat.

Părerea primarului şi a cititorilor

          Fiindcă la momentul redactării materialului primarul oraşului, Kereskenyi Gabor, nu era în ţară şi nu a putut fi intervievat în legătură cu acest subiect, am stat de vorbă cu el marţi, 24 ianuarie, pentru a vedea care sunt soluţiile pe care primăria le are în vedere pentru a scăpa de aceste chirii de zeci de mii de euro. Sigur că am ţinut cont şi de comentariile postate de cititorii noştri pe site-ulwww.informaţia–zilei.ro unde părerile sunt împărţite.

Mai multe detalii puteţi afla în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 25 ianuarie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Abonează-te acum Online!
 1. oli a spus: 26 ianuarie 2017, ora 22:03

  Biserica Reformata pecepe chirie pentru cladirea ocupata de „Liceul Teologic Reformat”!!! Nu e al lor ???!!!
  Daca nu este liceul lor atunci de ce a trebuit sa se mute de acolo liceul “Kolcsey Ferenc” ?!! Cred ca stiu de ce: ca sa plateasca primaria inca o chirie.

 2. oli a spus: 26 ianuarie 2017, ora 21:49

  Aceste chirii sunt niste subventii mascate catre comunitatea maghiara, platite de primarie.

  Este complet absurd ca Biserica Catolica sa perceapa chirie propriei scoli: Liceul Teologic Romano-Catolic “Ham Janos” sau

  Biserica Reformata percepe chiriei propriei scoli: Liceul Teologic Reformat

  Daca nu a-fi de plans, ar fi de ras!!!

 3. Babacu a spus: 26 ianuarie 2017, ora 19:10

  Pt. TANTALAUL Dac Bulibas : daca n-ar fi fost SRI-ul ar fi explodat bomba de la Tirgu Secuiesc pusa de prietenul tau Istvan Bombagiul. Daca n-ar fi SRI-ul poate ca n-ai putea sa te plimbi acum pe strada fara frica sa dea peste tine vreun camion condus de „Allah Akbar”. Daca n-ar fi SRI-ul drapelele cu Ungaria Mare (n-a existat niciodata o Ungarie Mare, doar propaganda tipic hungarista) s-ar vinde la colt de strada.

 4. PTR bulibas a spus: 26 ianuarie 2017, ora 12:43

  Da , genial sa compari bugetul Naţional al SRI cu bugetul local al Prosperului oraş Satu Mare . Vreţi soluţii PTR problema , ce au făcut alte oraşe? De exemplu la Braşov o situaţie similară : Colegiul Naţional Andrei Şaguna retrocedat Bisericii Ortodoxe , biserica renunţa la chirie si întoarce întreaga suma comunităţii adică oraşului ! Aici banii din chirii merg in campaniile electorale ale UDMR .

 5. Dac Bulibas a spus: 26 ianuarie 2017, ora 12:04

  Pt. TANTALAI !!!
  – Primaria plateste ANUAL aprox. 300.000 euro chirie pt. cultele romano-catolic şi reformat.
  – Suma de 3,3 mil.euro (3.300.000) reprezinta suma de pe ultimii 10 ani !.
  Pt. comparatie !!!!:
  Bugetul anual pt. SRI este de 1,8 miliarde lei ( aprox.400.000.000 euro !!! ANUAL !!!).
  Din bugetul ANUAL acordat SRI-ului s-ar putea plati inchirierea acestor cladiri timp de 1.212 ani !!!.
  Ca urmare, chiria este una modica/simbolica iar daca cuiva nu-i place n-are decat sa rezolve problema cum poate. Din cei 400 mil. euro acordat SRI-ului pe acest an cate scoli s-ar putea construi ?. Cautati pe acolo….. ! si nu va luati de culte sau de primar !.

 6. D-REX a spus: 26 ianuarie 2017, ora 09:10

  RUSINE,RUSINE,RUSINE……..

 7. Babacu a spus: 25 ianuarie 2017, ora 23:59

  Voi ati vazut ca pana cum este criticata numai Biserica Ortodoxa Romana? Sub pretextul coruptiei unor preoti ortodocsi (ceea ce este adevarat) si a atacurilor din partea unor cozi de topor romanesti inculte, agresive si rau-intentionate (de care Romania n-a dus niciodata lipsa), se incearca discreditarea Bisericii Ortodoxe si a tot ce este romanesc. Motivele sint multe, cel mai important este incercarea de distrugere a liantului care a unit poprul roman in decursul istoriei: credinta, limba, sentimentul national (este o rusine – cred unii – sa spui astazi ca esti patriot roman).
  In tot acest timp smecherii din celelalte culte „tac si fac”, profita din plin de prostia si dezbinarea romaneasca. Si-au angajat cei mai buni avocati, au facut trafic de influenta, au dat in judecata Statul Roman si au obtinut multe biserici, proprietati si terenuri, fara a se tine cont ca statul roman a investit multi bani in aceste cladiri in perioada cit le-a avut in proprietate. Acum tot statul roman plateste chirie pentru cladirile modernizate chiar de statul roman! Uitati-va in Europa, care tara a fost de acord sa restituie totul fara nici un discernamint? Numai in Romania se intimpla.

 8. popescu dan a spus: 25 ianuarie 2017, ora 23:29

  LICEUL KOLCSEY, LICEUL HAM JANOS sunt platite chiriile din bani publici….? SA VA FIE RUSINE

 9. satmarean a spus: 25 ianuarie 2017, ora 21:47

  Cat ar costa construirea cladirilor, (si a terenurilor aferente) pentru aceste institutii? Cat ar fi amortizarea lor anuala? De ce nu se inchirieaza cladiri pentru aceste institutii de la BOR?

 10. Laurentiu a spus: 25 ianuarie 2017, ora 21:18

  Lasati doar ceea ce va convine , asta e manipularea opiniei publice

 11. Laurentiu a spus: 25 ianuarie 2017, ora 21:17

  Aha, deci merge!
  Am si eu o intrebare unde ai fost pana acum onorata presa ? Au trecut 12 ani si nici un articol serios, cu dezbatere publica cu investigatii… nimic nimic ? Oare de ce? Sunt sume enorme din banii fiecarui satmarean, care nu e intrebat daca e sau nu de acoord.
  Apoi suntem si noi ,,neam de traista,, – in vara cand biserica ortodoxa a avut un punct de vedere pertinent fata de amplasarea Lidl cu spatele la edificiul sacru,am terfelit cum am putut fiecare biserica ortodoxa de zici ca a intrat necuratul in Satmar. Acum chiar nimic, am ingetat ca e iarna? Atunci ne meritam soarta sa mai beleasca ungurii inca 12 ani , daca se poate , de ce nu.

 12. Laurentiu 2 a spus: 25 ianuarie 2017, ora 21:16

  Aha, deci merge!
  Am si eu o intrebare unde ai fost pana acum onorata presa ? Au trecut 12 ani si nici un articol serios, cu dezbatere publica cu investigatii… nimic nimic ? Oare de ce? Sunt sume enorme din banii fiecarui satmarean, care nu e intrebat daca e sau nu de acoord.
  Apoi suntem si noi ,,neam de traista,, – in vara cand biserica ortodoxa a avut un punct de vedere pertinent fata de amplasarea Lidl cu spatele la edificiul sacru,am terfelit cum am putut fiecare biserica ortodoxa de zici ca a intrat necuratul in Satmar. Acum chiar nimic, am ingetat ca e iarna? Atunci ne meritam soarta sa mai beleasca ungurii inca 12 ani , daca se poate , de ce nu.

 13. Laurentiu a spus: 25 ianuarie 2017, ora 20:56

  Cum de nu e nici un comentariu? Ati blocat accesul?

 14. Andrei a spus: 25 ianuarie 2017, ora 20:54

  Ma surprinde suma enorma , data din taxele noastre fără nici o consultare fără dezbateri. De asemeni si lipsa de reacţie civică , dacă era vorba de cultul ortodox cred ca erau pana acum pagini întregi de comentarii. Ne meritam soarta si ,,primarul ” .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.