00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

Cu “zoon politikon” se poate câştiga o bătălie, nu un război

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Rănit încă din prima rundă a confruntărilor cu strada,  pentru moment animalul politic a fost îngenunchiat. Dar nu învins. Oamenii politici nu ajung atât de departe încât să renască din propria cenuşă, dar se reinventează. Într-un fel sau altul, cei ce la un moment dat par să fie eliminaţi, reapar în viaţa publică. Aşadar, să nu ne facem iluzii că drept urmare a manifestaţiilor de stradă, clasa politică se va curăţa, sau, cum se spune, se va reseta.

Strada, un generic şi pe placul preşedintelui, are un rol strict delimitat în timp. Apare când nu te aştepţi şi dispare ca şi când n-ar fi existat niciodată. Întrebarea este: a apărut acest fenomen într-un moment de răscruce sau s-a datorat în totalitate tragicului eveniment de la clubul Colectiv? Poate că ar fi fost de ajuns şi moartea poliţistului căzut la datorie într-o groapă din asfalt pentru ca lumea să iasă în stradă. Nu ar fi avut încărcătura emoţională ca moartea îngrozitoare a 32 de tineri, dar în timp efectul ar fi fost acelaşi, căderea guvernului Ponta.

Când din ce în ce mai des se aude: “Aşa nu se mai poate” înseamnă că paharul nemulţumirilor este plin şi urmează să se reverse. PSD, personal Victor Ponta, majoritatea liderilor politici, nu au înţeles că societatea românească trecea prin asemenea moment. Nici nu ai cum să le explici. Politicienii, clasa politică în general, trăieşte în altă lume.

Cum să înţeleagă ei nişte ţânci de 15-16 ani care ies în stradă şi scandează că vor libertate şi dreptate? Nu-i pot înţelege nici pe tinerii ceva mai în vârstă, dintre care majoritatea nu s-au prezentat niciodată la vot, atunci când îi aud că strigă că vor schimbarea. Le-a lipsit acestor tineri libertatea? Tinerii cer şi dreptate. Pentru cine? Ce să facă cu ea? După politicieni, dreptatea o împarte  numai DNA. Şi parţial, parlamentarii care se opun cererilor de reţinere şi arestare preventivă.

Adevărul este că vocea străzii nu urmează aceeaşi logică, nici măcar formală, după care se conduce clasa politică. Preşedintele Iohannis lasă împresia că el înţelege strada. Este şi motivul pentru care a anunţat că după consultările cu partidele politice va avea o discuţie şi cu ceea ce numim acum Strada. Din păcate, Strada băgată la Cotroceni va fi precum casa care a fugit pe uşă.

Nu va fi decât un surogat al nemulţumirilor. Ne place sau nu, problemele unei ţări nu pot fi rezolvate decât prin luarea unor măsuri politice de instituţiile numite partide. Cu siguranţă se vor găsi nişte cetăţeni care vor înfiinţa Partidul Strada. În final nu va fi altceva decât un alt partid, ca oricare altul.

Un medic spunea că cei ce vor supravieţui vor avea alt chip la ieşirea din spital. La fel şi România va avea alt chip, după acest tragic eveniment. Unul mai urât, mai schilodit. Pe cât de sincere, de naive şi utopice sunt cererile celor ce ies cu elan în stradă, pe atât de imposbil de pus în practică este schimbarea la faţă a României. Suntem un popor minunat care am reuşit să ne facem o ţară urâtă. Care, de acum înainte, va mirosi şi a burete ars, a piele arsă.

Fostul premier Victor Ponta, fostul ministru Gabriel Oprea, primarul Piedone, la fel ca predecesorii lor, de la Traian Băsescu la Emil Boc sau Elena Udrea, ca să nominalizăm doar simbolurile fostei puteri, nu şi-au pierdut şi nu-şi vor pierde chipul odată cu pierderea puterii. Nici măcar la figurat, ei nu acceptă să treacă prin foc.

Şi asta este una dintre diferenţele dintre cei din stradă şi cei împotriva cărora strigă strada. Şi încă ceva: strada poate câştiga orice bătălie, dar nu poate câştiga războiul. De aceea, politicienii abili se înarmează cu răbdare şi fac un pas în spate încă de la prima confruntare cu poporul.

Fără să se recunoască în mod explicit, democraţia modernă acceptă revolta ca o manifestare firească a nevoii de libertate. Preşedintele Iohannis a îmbrăţişat această opinie.

Dar nu este singurul. Liviu Dragnea pare să fi fost şi el de aceeaşi părere când a decis că guvernul Ponta trebuie să demisioneze. Câtă vreme se vor mai găsi încă vreo doi-trei politicieni care să gândească la fel, speranţa de schimbare nu este total pierdută.

Abonează-te acum Online!