Cu împrumuturi, CARP SM îi ajută pe pensionari să-şi plătească facturile

Scris de Mirela Filimon, 18 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Luni, în două ore s-au depus aproximativ 200 de cereri

De la începutul pandemiei, numărul sătmărenilor, fie că vorbim de pensionari sau de salariaţi, care au optat pentru un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a crescut semnificativ. Numai luni, 17 ianuarie 2022, până la ora 10:20, aproximativ 200 de persoane au depus cereri pentru acordarea de împrumuturi.

Având în vedere că a fost prima zi când instituţia şi-a deschis porţile pentru sătmăreni, după sărbătorile de iarnă, aglomeraţia de la ghişee a fost cu atât mai mare, astfel că reprezentanţii CARP lucrează la foc continuu în aceste zile. Desigur că instituţia a profitat de perioada în care ghişeele au fost închise şi s-a ocupat de inventarul pentru anul 2021.

„Este aglomeraţie destul de mare tocmai pentru faptul că am fost închişi două săptămâni. Am făcut inventarul de la 1 ianuarie şi până acum. Sigur că mulţi au venit pentru restituirea ratelor la ajutorul rambursabil acordat. Sunt mulţi care au venit pentru achitarea ratelor pe luna ianuarie, în decembrie au fost deja. Bătânii sunt mai educaţi un pic şi nu vor să rămână datori pe sărbători.

Acum că este prima zi, am avut şi solicitări, pentru că, vă daţi seama, sunt familii la care rezervele de sărbători au trecut şi acum se pregătesc încet de primăvară, de lucrări agricole de primăvară, care sunt din mediul rural. Cei din mediul urban mai ales acum şi cu pandemia şi mai sunt şi oameni care au operaţii grave, sau alţii care merg în străinătate pentru operaţii, sau chiar facturi mari de achitat”, a completat directorul CARP.

S-a majorat cuantumul pentru împrumut la 45.000 de lei, pentru o perioadă de 48 de luni

Lucian Marişca a precizat că, după finalizarea inventarului, instituţia va acorda încă o facilitate pentru membrii CARP. Cuantumul pentru împrumut s-a mărit la 45.000 lei, pentru o perioadă de 48 de luni şi anul acesta, faţă de anul trecut, bonusul, sau dobânda, după cum este percepută de către cei care au împrumuturi, este de 3% la fondul existent.
În funcţie de fondul pe care îl are fiecare membru, va putea pensionarul sau salariatul să beneficieze de împrumutul acordat.

Trebuie menţionat că, în primăvara anului 2021, s-a micşorat dobânda membrilor care au luat un împrumut până la fond, sau mai mic decât fondul existent. Sunt persoane care au fond în sumă de 15.000 lei.

„Ne-am gândit să reducem puţin dobânda, dar noi am redus-o şi anul trecut şi acum doi ani, dar dacă o reducem şi acum, pe urmă n-o să putem să dăm bonus de 3% şi o să piardă exact aceia cu vechime mare, care într-adevăr pentru ei contează. Vă daţi seama că şi o dobândă de 3% este, zic eu, în condiţiile în care este dobândă de 1 sau 1 şi ceva la sută, eu zic că 3% este destul de onorabil, deocamdată”, a mai menţionat directorul.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare oferă şi alte tipuri de facilităţi membrilor săi, motiv pentru care serviciile instituţiei sunt foarte căutate pe tot parcursul anului.

Aglomeraţia din aceste zile de la ghişee se datorează şi faptului că unii pensionari îşi primesc pensia prin Poşta Română, din prima zi a lunii, iar în datele de 12, 13 sau 14 intră pe card banii pentru ceilalţi pensionari. Astfel, la CARP Satu Mare fluxul persoanelor care se prezintă la ghişee pentru a-şi returna împrumuturile sau alte solicitări este mare aproape tot timpul.

Directorul Lucian Marişca doreşte să le ureze, şi pe această cale, „La mulţi ani!” tuturor membrilor, dar şi tuturor românilor un An Nou mai bun, plin de sănătate şi bunăstare, bucurii alături de cei dragi şi împlinirea tuturor dorinţelor.

Abonează-te acum Online!
  1. Babacu a spus: 28 ianuarie 2022, ora 16:32

    de pe agerpres.ro: „Senatoarea USR Anca Dragu declară că PSD ar putea creşte pensiile ”cu minimum 15%”, fără să fie necesară o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Obiectivul pe termen mediu asumat în PNRR al pensiilor raportate la PIB este mult peste ceea ce România a plătit vreodată pensionarilor. Înainte ca PSD să bată toba că negociază PNRR, ar putea creşte pensiile cu minimum 15%”.

    Mai vreti alta dovada de ipocrizie la PSD? Mai pe intelesul oamenilor: PSD spune ca nu poate creste pensiile pentru ca ar depasi procentul de 9,4% din PIB asumat de Romania prin PNRR (bineinteles, negociat „prost” de USR si PNL). Dar nici cu cei 15 % de care vorbeste Anca Dragu si tot nu s-ar ajunge la 9,4%! Numai ca oamenii simpli pensionari nu pricep toate aceste detalii, ei sint atenti la gargara pesedista.

  2. Esztergomi Károly a spus: 22 ianuarie 2022, ora 19:22

    Mizerie ,saracie, coruptie etc. Intr-o zi 200 de oameni cer ajutor, si dupa fotografia de mai sus se poate stabili ca ei nu sunt „betivanii de pe strada” .Au trecut 3 decenii de la puciul militar din decembrie `´89 si oameni cinstiti care au lucrat greu o viata intreaga traiesc de azi pe maine dar pensiile spetiale vor fi marite. Domnul E. GY. de la FU se mira ca multi tineri din oras emigreaza in directia Occident , eu cred ca saracia este un argument suficient. Si sa nu uitam oamenii care au foame se pot mai bine manipula la alegeri.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517