Image 1
Image 2

Cu cine va lucra Iohannis?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Explicații, speculații pe marginea alegerilor prezidențiale din 2014 se vor face multă vreme. Schimbarea opțiunilor de vot într-un timp atât de scurt a milioane de alegători naște suspiciuni. Dezlegarea acestui mister nu poate fi realizată fără trimitere la contextul internațional. A fost o acțiune concertată a serviciilor secrete? Așezată într-o zonă sensibilă, placă turnantă între cele două blocuri politice și militare, România nu poate fi lăsată la voia întâmplării.

Mai mult decât niciodată, România trebuie să fie o țară sigură, condusă de oameni de totală încredere. Expansiunea Rusiei, criza din Ucraina, revizionismul Ungariei, butoiul cu pulbere din fosta Iugoslavie îngrijorează Statele Unite și Uniunea Europeană în egală măsură. Este foarte probabil ca, în viziunea cancelariilor occidentale, un partid ca PSD să nu fi prezentat încredere. Tinerețea lui Victor Ponta a devenit o povară nu un avantaj.

Mesajele împăciuitoriste către Rusia și China probabil l-au costat victoria pe Victor Ponta. Un alt element a fost, fără îndoială, neîncrederea legată de respectarea independenței justiției. Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a atârnat mai greu decât părea în timpul campaniei. În sfârșit, organizarea defectuoasă a procesului de votare în străinătate a aprins fitilul nemulțumirilor. Beneficiarul contextului intern și internațional a fost Klaus Iohannis.

Acum totul pare simplu. În tumultul campaniei electorale s-a pierdut din vedere esențialul. PSD și-a exagerat meritele și a minimalizat tendința populației de a vota împotriva puterii. S-a crezut că votul negativ nu va funcționa la alegerile prezidențiale. PSD era convins sută la sută că încă se află pe valul USL de la alegerile parlamentare. Este și motivul pentru care, în ultima zi de campanie electorală, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat reînființarea USL. Dar în duminica votului totul a căzut, ca și când ar fi avut loc o revoluție, nu un scrutin electoral.

Cu toată victoria spectaculoasă a lui Klaus Iohannis, forța politică în numele căreia a candidat nu este mai brează decât PSD. Noul PNL format prin fuziunea dintre PNL și PDL nu se poate scutura de trecutul lor de tristă amintire. Corupția, pe care ar fi trebuit să o trecem printre motivele pierderii alegerilor de către PSD, are aceeași pondere în rândul PDL și PNL. Cele două partide au fuzionat pe un miez putred, corupt.

Proaspăt reținuta șefă a DIICOT este produsul guvernării PDL. Dosarele Microsoft, EADS și multe altele încă neaduse la lumină sunt pline de politicieni din toate partidele. Între Victor Ponta și Klaus Iohannis se pot face diferențele, dar în ce constă diferența dintre noul PNL și PSD? Sunt mai mulți corupți într-o parte și mai puțini în alta? Au averi mai mici noii liberali din spatele lui Iohannis decât baronii PSD-ului? Lucrurile sunt amestecate.

Președintele Iohannis nu le va putea clarifica fără ajutorul instituțiilor. Iată că un reprezentant al guvernării de dreapta, doamna Bica, pusă în funcție în urma negocierii dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, s-a dovedit a fi parte a unei grupări de criminalitate economică. Unde vor fi găsiți cavalerii singuratici cu care președintele ales Klaus Iohannis să-și continue drumul victorios?

Omul său de cea mai mare încredere este Vasile Blaga.  Fiind un vechi politician, trecut prin multe combinații, și asupra lui planează o serie de întrebări. Nu este singurul personaj controversat din echipa lui Iohannis. Dar esențial este ca  noul președinte ales să nu ajungă el însuși un personaj controversat.
Nu contează atât cum și de ce a câștigat Iohannis alegerile prezidențiale, contează ce va face și cu cine va face.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Extremismul verde

Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene, spune că s-au luat decizii privind protecția climei, a produselor bio, fără să fie consultați fermierii.