25.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Contestatarii lui Dragnea bat în retragere?(reluare) 01.40 Cultură. 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Livia Haidu, Voicu Şichet, Cornel Morar. Titlul emisiunii: Prima mare sărbătoare dedicată centenarului a unit mii de românii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Contestatarii lui Dragnea bat în retragere?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Profilul criminalului. 14.30 Teleshopping 14.50 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 16.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 17.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 23.00 Audienţe în direct.

Cu cine să faci schimbarea?

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Oameni care au apărut în politică odată cu revoluţia sunt încă activi, deşi nu mai ocupă primele poziţii. Dar ei, asemeni lui Ioan Oltean, mai puţin vizibili decât altădată, fac încă jocurile din spatele scenei politice. Au dispărut o parte dintre sforari. Viorel Hrebenciuc a fost dezactivat. Despre Atilla Verestoy, altădată eminenţa cenuşie din UDMR, nu se mai aude. Radu Berceanu s-a retras înainte de a fi anihilat de DNA.

Valeriu Stoica a plecat singur după ce l-a instalat pe Theodor Stolojan în fruntea PNL. Adriean Videanu abia mai face faţă audierilor. Şi generaţia ceva mai târziu intrată în politică se rarefiază. Elena Udrea se luptă pentru libertatea sa. Şi pentru banii pe care îi mai are prin conturi. Lista excluşilor este mai lungă, dar cu toate acestea nu se simte aerul schimbării pe care îl invocă preşedintele Iohannis. Până la marea schimbare mai este cale lungă.

Pe de altă parte, pe măsură ce se eliberează câte un loc, alţii doi-trei le iau locul. Dacă Ioan Oltean va fi reţinut şi arestat, aşa cum cere DNA, se va găsi altcineva să-i ia locul. Va fi arestat şi Dan Şova. Tânărul senator PSD a rămas fără sprijinul partidului. Pierderea lui nu este o pagubă de nesuportat.

El a venit mai târziu în politică, adus de fostul său coleg Victor Ponta. Pleacă într-un mod ruşinos. A trecut ca un meteorit, fără să lase urme. Special pentru el s-a înfiinţat un minister nou, supranumit ministerul marilor proiecte, denumire de care ar fi fost mândru orice ministru din China lui Mao, din perioada Marelui Salt. Nu a lăsat în urmă nici măcar nişte kilometri de autostradă.

Eşecul unor figuri mai mult sau mai puţin pitoreşti este în realitate eşecul partidelor din care au făcut parte. Încet, încet partidele se curăţă. Doar pentru a face loc altora, care în timp se vor dovedi la fel de nefaşti pentru partidele care îi vor primi.

În momentul de faţă există o criză de lideri. Pe măsură ce DNA sapă mai adânc rândurile lor se răresc.

Practic, liderii în adevăratul sens al cuvântului se pot număra pe degetele unui ciung. Sunt şi nu sunt mari personalităţi. Au stat multă vreme în poziţii secundare. Vasile Blaga a crescut şi a stat în umbra lui Traian Băsescu. În urmă cu câţiva ani nimeni nu bănuia în Alina Gorghiu o posibilă variantă de lider al PNL.

Liviu Dragnea este cu un picior dincolo de gratii. Adjuncţii lui nu se afirmă ca voci foarte puternice în partid. Victor Ponta se bucură de o binemeritată odihnă după un parcurs politic în care a cunoscut şi pragul de sus şi pe cel de jos.

În concluzie, scena politică este gata să-i primească pe  noii pretendenţi la gloria efemeră oferită de funcţiile publice. Amatori sunt destui. Strada a debarcat un guvern ce părea solid, un guvern ce se baza pe o majoritate parlamentară consistentă. A venit un guvern de tehnocraţi. Dintre aceşti miniştri deocamdată necunoscuţi, probabil se vor ridica viitori oameni politici de cursă lungă. Condiţia este să se lipească de un partid. Sau chiar să înfiinţeze unul.

Li se oferă o posibilitate de promovare unor tineri care deja fac parte dintr-un partid. Statutele partidelor sunt de aşa natură încăt o echipă ajunsă la conducere nu poate fi dată jos prin mijloace democratice. Buni sau răi, cei care odată pun mâna pe putere nu se mai lasă înlăturaţi. Fiecare organizaţie  de partid se transformă într-o adevărată castă.

Intrările se fac prin filtre foarte dese, iar ieşirile pe brânci. Niciun partid nu poate fi luat ca model de organizare democratică, în care meritele sunt apreciate şi greşelile sancţionate. De acest adevăr se va izbi oricine va încerca să grăbească schimbarea. Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.   

Abonează-te acum Online!