00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Cu cine să faci schimbarea?

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Oameni care au apărut în politică odată cu revoluţia sunt încă activi, deşi nu mai ocupă primele poziţii. Dar ei, asemeni lui Ioan Oltean, mai puţin vizibili decât altădată, fac încă jocurile din spatele scenei politice. Au dispărut o parte dintre sforari. Viorel Hrebenciuc a fost dezactivat. Despre Atilla Verestoy, altădată eminenţa cenuşie din UDMR, nu se mai aude. Radu Berceanu s-a retras înainte de a fi anihilat de DNA.

Valeriu Stoica a plecat singur după ce l-a instalat pe Theodor Stolojan în fruntea PNL. Adriean Videanu abia mai face faţă audierilor. Şi generaţia ceva mai târziu intrată în politică se rarefiază. Elena Udrea se luptă pentru libertatea sa. Şi pentru banii pe care îi mai are prin conturi. Lista excluşilor este mai lungă, dar cu toate acestea nu se simte aerul schimbării pe care îl invocă preşedintele Iohannis. Până la marea schimbare mai este cale lungă.

Pe de altă parte, pe măsură ce se eliberează câte un loc, alţii doi-trei le iau locul. Dacă Ioan Oltean va fi reţinut şi arestat, aşa cum cere DNA, se va găsi altcineva să-i ia locul. Va fi arestat şi Dan Şova. Tânărul senator PSD a rămas fără sprijinul partidului. Pierderea lui nu este o pagubă de nesuportat.

El a venit mai târziu în politică, adus de fostul său coleg Victor Ponta. Pleacă într-un mod ruşinos. A trecut ca un meteorit, fără să lase urme. Special pentru el s-a înfiinţat un minister nou, supranumit ministerul marilor proiecte, denumire de care ar fi fost mândru orice ministru din China lui Mao, din perioada Marelui Salt. Nu a lăsat în urmă nici măcar nişte kilometri de autostradă.

Eşecul unor figuri mai mult sau mai puţin pitoreşti este în realitate eşecul partidelor din care au făcut parte. Încet, încet partidele se curăţă. Doar pentru a face loc altora, care în timp se vor dovedi la fel de nefaşti pentru partidele care îi vor primi.

În momentul de faţă există o criză de lideri. Pe măsură ce DNA sapă mai adânc rândurile lor se răresc.

Practic, liderii în adevăratul sens al cuvântului se pot număra pe degetele unui ciung. Sunt şi nu sunt mari personalităţi. Au stat multă vreme în poziţii secundare. Vasile Blaga a crescut şi a stat în umbra lui Traian Băsescu. În urmă cu câţiva ani nimeni nu bănuia în Alina Gorghiu o posibilă variantă de lider al PNL.

Liviu Dragnea este cu un picior dincolo de gratii. Adjuncţii lui nu se afirmă ca voci foarte puternice în partid. Victor Ponta se bucură de o binemeritată odihnă după un parcurs politic în care a cunoscut şi pragul de sus şi pe cel de jos.

În concluzie, scena politică este gata să-i primească pe  noii pretendenţi la gloria efemeră oferită de funcţiile publice. Amatori sunt destui. Strada a debarcat un guvern ce părea solid, un guvern ce se baza pe o majoritate parlamentară consistentă. A venit un guvern de tehnocraţi. Dintre aceşti miniştri deocamdată necunoscuţi, probabil se vor ridica viitori oameni politici de cursă lungă. Condiţia este să se lipească de un partid. Sau chiar să înfiinţeze unul.

Li se oferă o posibilitate de promovare unor tineri care deja fac parte dintr-un partid. Statutele partidelor sunt de aşa natură încăt o echipă ajunsă la conducere nu poate fi dată jos prin mijloace democratice. Buni sau răi, cei care odată pun mâna pe putere nu se mai lasă înlăturaţi. Fiecare organizaţie  de partid se transformă într-o adevărată castă.

Intrările se fac prin filtre foarte dese, iar ieşirile pe brânci. Niciun partid nu poate fi luat ca model de organizare democratică, în care meritele sunt apreciate şi greşelile sancţionate. De acest adevăr se va izbi oricine va încerca să grăbească schimbarea. Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.   

Abonează-te acum Online!