Image 1
Image 2

Procurorul general a scăpat de Inspecţia Judiciară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare referitor la maniera în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, după decizia CCR, dar şi privind modul cum Procurorul General a gestionat comunicarea după emiterea ordonanţei.

UPDATE: Augustin Lazăr a scăpat de o eventuală anchetă a Inspecţiei Judiciare.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, marţi, că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins cererea de sesizare a Inspecţiei Judiciare. Mai mult, acesta a anunţat că procurorii care au deschis dosarul OUG 13 nu vor fi cercetaţi disciplinar. 

Ordinea de marţi a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost suplimentată cu două puncte.

Un judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Simona Marcu, membru în Colegiul de Conducere al instanţei supreme, a cerut marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte. Totodată, judecătorul cere să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la DNA Ploieşti.

Totodată, magistratul a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii.

Planul Consiliului Superior al Magistraturii va decide dacă îşi va însuşi aceste puncte de vedere.

Augustin Lazăr a declarat, marţi dimineaţă, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale privind conflictul de interese Guvern- DNA, procurorii continuând ancheta deoarece Ministerul Public a fost sesizat cu fapte penale concrete.

“Aşteptăm motivarea CCR. E obligatorie pentru toţi şi raportat la motive, noi vom continua ancheta. Când Ministerul Public e sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete, prin urmare Ministerul Public nu va face evaluări ale legalităţii oportunităţii unor acte sau puteri, ci strict ne vom cantona la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public. Ancheta va continua. Procurorul este obligat să afle adevărul cu privire la persoanele, faptele şi împrejurările în care au fost comise aceste acte”, a declarat, la intrarea în sediul CSM, procurlrul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat dacă se va cere aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul privind OUG 13, Augustin Lazăr a declarat că “în continuare vom vedea ce va face procurorul de caz în cadrul secţiei de urmărire penală”. Totodată, procurorul general al României a mai menţionat că ancheta privind ordonanţa de urgenţă 13 e în continuare “in rem”, adică referitor la fapte.

Ministerul Public a venit cu precizări despre această cauză, pe pagina oficială de Facebook, scrie Mediafax.

“Procurorii, în exercitarea rolului de a reprezenta interesele generale ale societăţii, fiind legal sesizaţi, conform art. 5 din Codul de procedură penală, au obligaţia de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoanele suspecţilor. Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat suspiciunea rezonabilă a comiterii de către persoane concrete a unor infracţiuni mijloc: fals intelectual, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, precum şi indicii de săvârşire a infracţiunii scop de favorizare a infractorului. În continuare, ancheta se va desfăşura în cadrul strict conturat de decizia Curţii Constituţionale şi Codul de procedură penală, în vederea aflării adevărului privind faptele şi persoanele implicate”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat, luni, după ce CCR a admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, că ancheta pe OUG 13 poate continua, dar doar în ceea ce priveşte aspectele penale concrete şi nu pe oportunitate sau legalitate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with