CSM Satu Mare renunţă la baschet, cel puţin un an

Scris de Constantin Demian, 24 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La anunţata conferinţă de presă organizată vineri de CSM Satu Mare am crezut cu toţii vom afla noutăţi referitoare la activitatea clubului din a doua parte a anului 2022. Că se va vorbi despre proiecte de viitor, de performanţe viitoare, de dezvoltarea unor secţii. Dar nici vorbă de aşa ceva. Practic am asistat la o înmormântare. A secţiei de baschet din cadrul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare.

În puţine cuvinte, preşedintele clubului, Ştefan Mureşan, ne-a anunţat că secţia de baschet a clubului îşi încetează activitatea. Cu alte cuvinte, unicul sport de performanţă la nivele de echipe din cadrul clubului dispare practic din organigramă.

Motivele invocate? Fireşte, cele de natură financiară. Pentru că baschetul consuma, potrivit lui Ştefan Mureşan, circa 40% din bugetul clubului. Dar pe surse, am aflat procentul ar ajunge undeva la peste 60%. Bani mulţi, peste 1 milion de euro. Majoritatea au fost alocaţi pentru achitarea salariilor, unele de peste 10.000 de euro lunar, pentru jucătoare şi staff. Nu s-a investit în proiecte pe termen mediu sau lung, alocaţi dezvoltării, creşterii şi promovării unor talente locale.

Sigur, din dorinţa de a cosmetiza puţin imaginea, ni s-a spus, dar cât se poate de vag, că baschetul va continua să existe la club într-un parteneriat cu LPS Satu Mare. Pe de altă parte nu am aflat în ce se vor investi banii economisiţi prin încetarea activităţii bachetului. Ni s-a spus ceva de handbal fete, parteneriat cu un club privat. Doar că, aşa cum ştim noi, acel club este pregătit să livreze jucătoare unor echipe din Ungaria şi nicidecum României?!

Una peste alta, baschetul feminin, sport cu tradiţie în Satu Mare, şi care a dat numeroase sportive echipelor naţionale ale României, a fost trecut pe linie moartă. Aşa că am rămas cu scrima, karate, teqball, înot, fotbal. Speranţe? Aproape de zero!

Baschetul s-a născut la CSM Satu Mare odată cu înfiinţarea clubului (2007 ).

A înregistrat numeroase rezultate bune, dar niciodată nu a reuşit să câştige titlul naţional. S-a vorbit de încetarea activităţii pentru cel puţin un an.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 26 iunie 2022, ora 14:12

  Si eu sint de acord cu @y. Cu baschetul e cam la fel ca si cu fotbalul. Aducem straini (majoritatea mediocri) dar rezultate ioc! Vom avea rezultate cind vom avea scoli de baschet si scoli de fotbal.

 2. bercu a spus: 26 iunie 2022, ora 12:57

  De acord cu y. As mai intreba unde sunt sponzorii? Unde sunt firmele cu produsele, servicii vandabile cu profit? Unde sunt firmele ale caror nume, produse, servicii sunt protejate cu marci, marcile care ar putea fi promovate pe tricourile jucatoarelor, jucatorilor? Apare un singur numa Consiliul Municipal . E de ajuns? (Sunt consilier de proprietate industriala atestat.Credeam ca pot incasa venit prin inregistrare de marci, brevete pentru firme, persoane, ca in alte orase din tara. Pe dracu. In Satu Mare nu exista. De aceea nu sunt nici sponzori pentru sport, pentru cultura, pentru probleme sociale. Trist!)

 3. y a spus: 25 iunie 2022, ora 13:56

  @Vygo Vygodsen, având în vedere că primăria nu a schiţat nici un gest în a crea un fel de pepinieră locală pentru talentele locale şi an după an totul s-a rezumat la achiziţia de mercenari străini care aşa cum au venit aşa au şi plecat eu sunt de acord cu măsura. Pentru că vezi, dacă aveam în aceşti ani ceva şcoală de baschet cu tinere talente acum nu era necesar să suspendăm clubul din campionat ci ne puteam folosi de juniorii proprii. Bineînţeles fără a avea pretenţii de podium sau rezultate notabile la campionat. Personal nu cred că asta ar trebui să fie rostul CSM-ului ca să defilăm an după an cu achiziţii temporare de jucători străini. Pe vremea doamnei Both erau străini? Nu. În schimb au fost cazuri când toate jucătoarele de pe teren ale naţionalei României erau componente ale echiei locale Mobila. Eu zic că e o mică mare diferenţă

 4. Dac Bulibas a spus: 25 iunie 2022, ora 11:06

  Excelenta decizie !!!. Bravooo celor competenti !.Vreti sport ?,.. mergeti la pescuit dar NU cu masina !. Bani investiti fara rezultate meritorie sunt bani aruncati in vant !!!.

 5. Vygo Vygodsen a spus: 25 iunie 2022, ora 08:40

  Mortua est!
  Oare ce ar spune Doamna Ecaterina Both?Sau celelalte stele ale baschetului satmarean???

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517