Image 1
Image 2

CSAT a adoptat o hotărâre de Guvern privind reorganizarea MApN

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a început la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi aflându-se participarea forţelor navale ale Armatei Române la un exerciţiu militar al NATO şi strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.

UPDATE 13.30  CSAT a avizat Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în şedinţa de joi, Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă, având ca obiectiv ”dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române”.

”Obiectivul Strategiei este dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române, precum şi a mecanismelor şi instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea şi combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători”, precizează Administraţia Prezidenţială.

 

Strategia va fi implementată în perioada 2017-2019 şi va viza întărirea capacităţii de reacţie rapidă, asumarea unui rol activ în susţinerea eforturilor comunităţii internaţionale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă, consolidarea cooperării inter-instituţionale şi contracararea proliferării armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători.

În cadrul şedinţei CSAT s-a discutat, de asemenea, şi despre securitatea energetică, fiind analizate riscurile şi oportunităţile asociate acestui domeniu.

”Resursele energetice constituie un fundament al dezvoltării economico-sociale, având inclusiv potenţialul de a aduce contribuţii importante la promovarea intereselor naţionale. În acest context, membrii CSAT au hotărât ca, în perspectiva valorificării viabile a resurselor energetice ale României, să se aibă în vedere mai multe aspecte precum: eficientizarea cadrului legislativ şi întărirea atribuţiilor unor organisme de stat cu competenţe în domeniu; consolidarea managementului şi eficientizarea activităţii unor operatori din portofoliul statului; promovarea proiectelor de valorificare a potenţialului energetic al României pe segmentele de producţie şi transport”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

 

Summitul „Iniţiativa celor Trei Mări”, eveniment care tratează cu prioritate domeniul energetic, ar urma să se desfăşoare în 2018 la Bucureşti.

CSAT a aprobat o Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Ministerului Apărării Naţionale

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale MApN şi a numărului total de posturi, documentul fiind necesar pentru ”contracararea riscurilor la adresa României”, informează Preşedinţia.

”A fost analizat şi avizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi a numărului total de posturi aferent acestora. Necesitatea acestui act normativ este determinată de contracararea riscurilor şi ameninţărilor noi la adresa României, generate de evoluţia mediului de securitate şi de îndeplinirea misiunilor care revin organismului militar”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Prin documentul aprobat de CSAT, la nivelul Ministerului Apărării se va face o redistribuire a responsabilităţilor, fără a se depăşi numărul de posturi prevăzute în buget.

”În acest context, prin actul normativ avizat de Consiliu, se va realiza o redistribuire a responsabilităţilor în cadrul Ministerului, în limitele prevăzute de Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei Române până în anul 2026 şi în perspectivă, care a fost aprobat anul trecut de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, fără a se depăşi numărul total de posturi bugetate pe anul în curs”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Este prima şedinţă CSAT la care participă Gheorghe Şimon, noul ministru al Economiei şi Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării.

“Două elemente există pe ordinea de zi a acestei şedinţe şi anume participarea Armatei Române, cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul doi al anului 2017 şi strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Mădălina Dobrovolschi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns