Image 1
Image 2

Criza din PSD, moțăiala din PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    O situație cu totul nouă într-un an pre-electoral. Un prim ministru trimis în judecată și un primar general al Capitalei în arest preventiv. Campania electorală se duce între cei doi poli.  Amândoi fac parte din PSD. Unul trecea drept cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureștiul după 1989. Victor Ponta, de asemenea, este considerat unul dintre cei mai buni premieri. Amândoi au avut rezultate care nu pot fi contestate.

Bucureștiul s-a schimbat la față în mandatele lui Oprescu. De când conduce guvernul se înregistrează o creștere economică destul de semnificativă încât România să fie considerată atractivă din punct de vedere investițional.
Statistica și sondajele au fost de partea celor doi. Dacă lupta împotriva corupției nu ar fi atât de hotărâtă, cei doi stâlpi ai PSD ar fi defilat cu fruntea sus în viitoarea campanie electorală. Situația lor s-a complicat în urma cercetărilor DNA. S-a complicat și situația PSD, după cum recunoaște președintele interimar, Liviu Dragnea.
Ce are de făcut PSD în fața acestei provocări? Îl susține în continuare pe Victor Ponta sau caută altă soluție? În cazul în care se impune retragerea lui Victor Ponta este de neconceput ca viitorul primul ministru să nu provină de la PSD. Așadar, este exclusă varianta cu Gabriel Oprea premier. Se zice că ar exista o listă scurtă, de 2-3 persoane care ar putea fi susținute de PSD pentru funcția de prim ministru. Printre ei se află și Liviu Dragnea? Puțin probabil din moment și președintele interimar are de trecut un proces greu. Condamnat într-o primă instanță la un an cu suspendare, recursul lui Dragnea se judecă în 28 septembrie. Sentința va veni în preajma Congresului PSD fixat pentru 11 octombrie. Procesul său este de altă factură. La limită, poate trece drept un proces politic întrucât el este acuzațiile sunt legate de modul în care s-a implicat în campania pentru referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu.
Presat din toate părțile, PSD rezistă cu stoicism. Dacă trece cu bine de 11 octombrie și Liviu Dragnea este ales președinte cu drepturi depline și scapă și de proces, PSD va intra într-o nouă fază. Probabil își va revizui și poziția față de premierul Ponta. Pentru detensionarea situației, dar și de dragul imaginii, ar putea recurge la schimbarea primului ministru. Cu o conducere statutară, cu un nou guvern remaniat, PSD va intra în campania electorală cu șanse mai mari.
Dar nici PNL nu doarme. Sau nu ar trebui să moțăie. Cei care și-au pus mari speranțe în fuziunea PNL-PDL la jumătatea drumului își simt speranțele înșelate. :i noii liberali au probleme cu justiția, însă baiul cel mare este că noua formațiune nu funcționează ca o mașinărie nouă, ca un bolid de formula unu. Ce nu merge? Unde-i defecțiunea? Noul PNL nu are un lider carismatic. Nu comunică nici măcar la nivelul manualelor de comunicare. Mai grav este că nu vine cu un program de guvernare pe cât de curajos pe atât de atractiv.
O altă cauză a relativei stagnări ține de modul în care s-a produs sudura dintre cele două partide. Perioada de acomodare durează prea mult. Chiar cei ce conduc partidul la nivel național și local încă operează între ei cu termeni segregaționiști. Cei din fostul PDL își numesc noii colegi “cei de la fostul PNL și invers, liberalii din fostul PNL le spun colegilor pedeliști. Noul partid s-a născut “mare, și de atunci, din păcate, nu se vede că ar mai fi  crescut.
Practic, PNL nu pare să profite de criza prin care trece PSD.

Germania, în aşteptarea unui miracol

Din când în când mai trebuie să privim şi în curtea vecinilor. Aflaţi la doi paşi de Ungaria, de regulă luăm ca reper preţurile din Ungaria, măsurile pe care le ia guvernul Orban, neîndrăznind să mergem mai departe, spre Austria, Germania, Franţa, Italia etc. Adică în ţări în care trăiesc şi lucrează zeci, sute de mii de români.