Image 1
Image 2

Criză de vaccin antitetanos la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Nici Direcţia de Sănătate Publică nu a reuşit să cumpere vaccin pentru rezerva epidemică
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare
Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a rămas pe stoc zero la vaccinul antitetanos.  Se pare că situaţia este general valabilă pentru toată ţara, deoarece nici furnizorii de medicamente şi nici depozitele nu dispun de acest tip de vaccin.Momentan.

Din datele prezentate de asistenta şefă a UPU Satu Mare, Nicoleta Pereş, ultimele 20 de doze de vaccin antitetanos au fost folosite la sfârşitul săptămânii trecute. Aşa se face că acele persoane care au ajuns de 1 mai la Urgenţă şi aveau nevoie de acest tip de vaccin s-au trezit în situaţia de a li se spune direct că UPU nu mai are antitetanos.

“Azi 1 Mai 2017- UPU Satu Mare, cu copilul pentru un consult, după ce s-a zgâriat într-un cui ruginit. Primire foarte bună, înregistrare bolnav sub 5 minute, consultare, comunicare OK. Mulţumesc personalului! Dar, că nu avem ,, tetanus”!. Oare cine răspunde de asigurarea banalului ,,tetanus”? De ce trebuie să sufere copiii, sau oricine că nu s-a asigurat existenţa vaccinului? Nu doresc ,,like” nici ,,comentarii” doar pe viitor asigurarea banalului vaccin macar la URGENTE!.” a scris un tătic pe pagina personală de facebook.

Deloc străină de situaţie, conducerea spitalului încearcă acum să facă rost de vaccin. Nicoleta Pereş a subliniat că printr-o experienţă similară au trecut şi anul trecut tot din cauza lipsei de vaccin pe piaţa farmaceutică românescă. Iar pentru a putea fi achiziţionat trebuie să fie avizat de autorităţile de specialitate. Pentru a asigura necesarul de medicamente, vaccin şi alte produse materiale sanitare, Unitatea de Primiri Urgenţe  primeşte bani separat de la Ministerul Sănătăţii. Însă acum problema nu constă în asigurarea finanţării, ci de unde vor procura vaccinul. Se pare că managerul unităţii încearcă să aducă la cunoştinţa oficialilor MS problema crizei de vaccin antitetanos şi să găsească soluţii.

Însă cadrele medicale încearcă să liniştească populaţia şi spun că în general oamenii, care de-a lungul timpului au fost vaccinaţi antitetanos sunt protejaţi împotriva bolii, la fel şi copiii care au beneficiat de cele 4 administrări ale vaccinului în primii ani ai copilăriei.

După cum explică medicul epidemiolog, Lidia Tămaş, şef serviciu Epidemiologie în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, copiii care au fost corect vaccinaţi de către medicul de familie cu cele 4 doze de antitetanos dispun, teoretic, de suficienţi anticorpi pentru a face faţă unei situaţii, însă problema se ridică în cazul copiilor nevaccinaţi şi a celor  cu vârsta peste 14 ani.

“Am vrut să cumpărăm şi noi vaccin antitetanos pentru rezerva epidemică şi nu am avut de unde. Nu am găsit depozite care să dispună de acest produs” a spus dr. Lidia Tămaş

Specialistul a adăugat că în cazul adulţilor şi ei ar trebui măcar o dată la zece ani să facă rapelul la antitetanos pentru “redeşteptarea” anticorpilor.

Medicii de familie ar mai putea avea în dulapul de urgenţe 1-2 doze de vaccin antitetanos, însă oficialităţile nu pot să dea ca sigură existenţa acestuia la toate cabinetele. În contextul dat, singura alternativă ar fi procurarea acestuia din afara ţării, o situaţie tot mai des întâlnită în rândul pacienţilor care sunt nevoiţi ca unele medicamente necesare tratamentului să şi le cumpere în ţările vecine (Ungaria, Ucraina) şi nu numai.

Tetanos este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de exotoxina produsă de bacteria Clostridium tetani. Se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali. Rigiditatea musculară implică, de obicei, maxilarul (trismus) şi gâtul, iar apoi se generalizează.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns