Image 1
Image 2

Criză de sânge la grupele O şi A2 la Centrul de Transfuzie Satu Mare

Centrul de Transfuzie Sanguină subliniază în continuare cererea mare din parte spitalelor
Criză de sânge la grupele O şi A2 la Centrul de Transfuzie Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Criză de sânge la grupele O şi A2 la Centrul de Transfuzie Satu Mare
Criză de sânge la grupele O şi A2 la Centrul de Transfuzie Satu Mare

Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare se confruntă cu o acută criză de sânge la grupele O şi A2 pozitiv şi la toate grupele cu Rh negativ. Managerul instituţiei, dr. Doiniţa Crişan a precizat că în ultima perioadă donarea a scăzut cu 10 – 15%  ţinând cont că este perioada concediilor şi a muncilor agricole.  Pentru a putea asigura necesarul de sânge solicitat de spitalele din judeţ, centrul continuă să efectueze mobilizări ale unor instituţii care de-a lungul timpului s-au dovedit solidare acestei cauze (Jandarmeria, Pompierii, diverse organizaţii, familii şi prieteni a pacienţilor care au nevoie să fie transfuzaţi etc.). Cea mai crescută cerere de sânge  vine din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dar şi a unităţilor sanitare din marile centre medicale unde pacienţii sunt internaţi pentru boli foarte grave.

Astfel de câteva săptămâni a fost demarată o campanie de ajutorare a unei tinere în vârstă de 20 de ani din Satu Mare, internată la Institutul de Oncologie din Cluj care suferă de o tumoră pe creier şi are nevoie de sânge, grupa O. Dr. Doiniţa Crişan a subliniat faptul că se remarcă o implicare a oamenilor atunci când sunt semnalate cazuri extrem de grave şi răspund chemării centrului de a dona sânge. Totodată a fost semnalat numărul mare de cazuri care impun o transfuzie de sânge, precum hemoragiile digestive, intervenţii chirurgicale ortopedice, cazuri din sfera oncologiei, accidentele rutiere şi multe altele. Medicul a remarcat faptul că în mod cu totul neobişnuit pentru această perioadă sunt foarte multe hemoragii digestive, care de obicei sunt prezente în lunile de primăvară şi toamnă, dar şi neoplasmele.

“Încercăm în permanenţă să ţinem situaţia sub control prin diverse mobilizări şi mulţumim pe această cale celor care înţeleg ce mult înseamnă să vii în ajutorul aproapelui tău, să dai o mână de ajutor atunci când e nevoie. Fără aceste mobilizări ar fi fost mult mai greu să răspundem cererii venite din partea spitalelor. Au fost zile când la centru s-au prezentat doar 15- 20 de donatori, dar am avut şi perioade bune când numărul lor a ajuns la 60 – 70. Cei mai prompţi sunt donatorii fideli ai centrului, dar şi câteva instituţii” a spus dr. Doiniţa Crişan

Pentru a dona sânge vă puteţi adresa centrului în fiecare zi de luni până vineri între orele 8 – 9.30. Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu o sănătate bună, cu o greutate de cel puţin 58 de kilograme (la femei) şi cel puţin 60 de kilograme ( la bărbaţi) poate dona sânge. Inainte de a dona se face un set de analize, vă este măsurată tensiunea şi greutatea. Donarea propriu zisă durează câteva minute, cantitatea donată fiind de 400 mililitri,  mai puţin 10% din cantitatea de sânge a unui adult, care este de 4,5 – 5 litri de sânge.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with